TRT Belgesel  den skandal TRT Belgesel den skandal
Çankaya Belediyesi yıllarca sokaklarda zor koşullarda yaşamaya çalışan sahipsiz sokak hayvanlarına sıcak bir yuvaya kavuşabilmeleri için eğitim veriyor. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile ortak yürütülen proje, Dr. Yasemin Salgırlı Demirbaş koordinatörlüğünde yürütülüyor. Eğitimlerde Çankaya Belediyesi'nin iki veterineri de görev alıyor.

Yürüttüğü 10 farklı projeden biri olan 'Şanslıyım Çünkü Eğitim Şansım Var' kapsamında devam eden eğitimlerin en önemlisi olan sokak hayvanlarının eğitimi Çankaya Belediyesi Çayyolu Geçici Bakım İstasyonu’nda başladı. Mühye’deki barınaktan seçilen Pıtır, Naida, Karam, Dazor, Çapkın, Cesur ve Keş 6 hafta boyunca eğitime tabi tutuldu. Sahiplenilme şanslarını artırmak için uygulanan eğitimin dünyada bir ilk olduğuna dikkat çeken Salgırlı, “Dünyada birçok yerde barınak köpeklerin rehabilitasyon programı uygulanıyor. Ancak sokak köpeğinin ev ortamına uyum eğitimi ilk kez Çankaya Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor.” dedi.

EĞİTİMLER EV ORTAMINDA YETİŞKİNLERE VERİLİYOR

Eğitimler özellikle yetişkin sokak hayvanlarına veriliyor. Sahipsiz yavrulara göre sahiplenilme şansı daha az olan yetişkinler aldıkları eğitimle sıcak bir yuva bulma yolunda şanslarını bir adım ileri taşıyor.

Üç aşamalı eğitime tabi tutulan köpeklere öncelikli olarak insanlarla iletişime geçme becerisi öğretiliyor. İnsanlarla iletişimde doğru vücut dili ve davranış şeklinin kullanılmasını amaçlayan eğitimin bu ilk aşamasında, köpeklere insanlarla iletişime geçmek istediklerinde sakin bir vücut dili kullanarak oturma ve göz teması kurmaları gerektiği öğretiliyor. Bu aşamadan sonra ise köpeklere sahiplerinin de hayatını kolaylaştırıcı temel itaat komutları öğretiliyor.

Eğitimin en önemli ve en farklı kısmını ise ev ortamına dönüştürülen konteyner içerisinde verilen dersler oluşturuyor. Sokak hayvanları ev ortamında koltuk, halı, yatak, yemek masası gibi objeleri tanıyor, hangisine ne mesafede duracağı öğretiliyor.

"SOKAK HAYVANLARI BİR ŞANSI DAHA HAK EDİYOR"

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, sokak hayvanlarına yönelik hayata geçirilen bu proje ile onlara bir şans daha verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Taşdelen, “Amacımız onları eğitip sahiplenilmelerini sağlamak. Sahipsiz hayvanları sahiplenmek onlara daha güzel bir hayat için şans vermek, aynı zamanda sokak hayvanı popülasyonunu azaltmak anlamına gelecektir.” dedi.Cihan

Editör: TE Bilisim