Türk vatandaşlarına Avrupa yok! Üç ülke vize başvurularını kapattı Türk vatandaşlarına Avrupa yok! Üç ülke vize başvurularını kapattı
Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, Osmanlı’da şehzadelerin öldürülmesinin bilinçli dezenformasyona uğradığını belirterek, “Osmanlı tarihinde bazı şehzadelerin öldürüldüğü doğrudur. Şehzadeler öldürülmeseydi devlet bölünürdü ve Osmanlı İmparatorluğu 5 senede çökerdi.” dedi.

    Marmara Belediyeler Birliği tarafından gerçekleştirilen “Osmanlı’da Eğitim Sistemi: Enderun ve Harem” konulu seminerin konuğu ünlü Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu oldu.

    Osmanlı Devleti’nde şehzadelerin öldürülmesinin devlet yararına yapıldığının altını çizen Yavuz Bahadıroğlu, “Şehzade yaşarsa, devlet bölünecektir.” dedi.

    Yavuz Bahadıroğlu, Osmanlı’nın eğitim hayatından, harem hayatına kadar bilinmeyen ve televizyon programları tarafından saptırılan gerçekleri anlattı.

    “Osmanlı bir sistemler manzumesidir” diyen Bahadıroğlu, Osmanlı’nın çok iyi bir eğitim sistemine sahip olduğunu belirterek, “Çok iyi bir sistem kurmuştur. Bunu sadece Cumhuriyet Türkiye’sinin öğrenecekleri yok. Amerika’nın da Avrupa’nın da bundan öğreneceği çok şey var. Kanuni döneminde ilkokullar köylere kadar yaygındır. Kanuni sonrasında İstanbul’da 2 bin civarında okul var. O zamanki İstanbul’un nüfusunun 200 bin civarında olduğunu unutmayalım.” dedi.

    Osmanlı’da Enderun sisteminin devlet adamı yetiştirmek üzere kurulduğunu belirten Bahadıroğlu, “Osmanlı’da eğitime büyük önem verilirdi. Göreve getirilecek kişinin geçmişine aldırılmaz, liyakatine bakılırdı. Bunun en güzel örneği de Baltacı Mehmet Paşa’ydı. Odun kesme görevlisi olarak girdiği sarayda, Sadrazamlığa yükselmiştir.” örneğini verdi.

    “HAREM YOLGEÇEN HANI DEĞİLDİR”

    Haremin kelime anlamı olarak ‘yasak bölge’ anlamına geldiğinin altını çizen tarihçi Yavuz Bahadıroğlu, “Fatih kanunnamesine göre Osmanlı padişahları haftada sadece 2 gece hareme gidebiliyorlardı. Devlet adamına eğitimli eş lazım. Bunu da harem halleder. Hareme erkek giremez. Filmde gördüğünüz gibi yolgeçen hanı değildir.” şeklinde konuştu.

    Hürrem Sultan’ın dizilerdeki gibi kıyafetler giymesinin tamamen batı kaynaklı hayal ürünü olduğunu vurgulayan Bahadıroğlu, “Hürrem Sultan’ın zehir şişesiyle gezdiği imajının da asılsızdır. 600 senelik Osmanlı hayatında zehirlenerek ölen hiç kimse yoktur.” eleştirisinde bulundu.

    Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, konuşmasına şöyle tamamladı: “Devleti korumak için kendi evladını öldürmeyi ve bunun vebalini göze alan bir padişahın, eşinin sözüyle hareket ettiğini nasıl söyleyebiliriz? Şehzadelerin öldürülmesiyle ilgili de bilinçli dezenformasyon yapıldığını düşünüyorum. Osmanlı tarihinde bazı şehzadelerin öldürüldüğü doğrudur. Şehzadeler öldürülmeseydi devlet bölünürdü ve Osmanlı İmparatorluğu beş senede çökerdi.”

Editör: TE Bilisim