Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi! Osmanlı’nın dış borç belasının hüzünlü hikayesi!
ALB Forex Analisti Eda Önder’in saptamalarına göre siyasilerin ifadeleri, AK Parti ile MHP görüşmesinden gelecek haberler kurda sert dalgalanmalara neden olabilir. Merkez Bankası’nın alacağı kararlar da merak ediliyor.

Önder’in 17-21 Ağustos tarihleri ile ilgili yorumları şöyle:

“Bizler içeride siyasi konular ile meşgul olurken, dışarıda Çin odaklı bir yoğunluk vardı. Yuan’a gelen 3 müdahale ile ülkede toplam devalüasyon yüzde 4,5 oldu. Yuan’ı bir miktar eriterek, ihracat kanalı ile büyümeyi teşvik etme amaçlı hamleleri dünyada büyük yankı buldu.

Avrupa kanadında da yoğunluk vardı. Yunanistan’a verilecek olan 86 milyar Euro tutarında 3. Kurtarma paketi için anlaşmaya varıldığı açıklandı. Bu paket, Yunanistan parlamentosunda onaylandıktan sonra Eurogroup’un onayına sunuldu. Yine Avrupa’dan gelen verilerin ise iyi bir tablo ortaya koymadığını gördük. Sanayi üretiminde Çin’in ekonomik kararları –olumsuz anlamda- rol oynadı. Almanya ve Fransa enflasyon verileri tahminler dâhilinde geldi. Euro Bölgesi TÜFE verileri Cuma günü tahminlere paralel gelirken, Avrupa’da gelen milli verilerinin öngörülerin altı kaldığını gördük.

ABD kanadından da Fed’in faiz artırımı ile ilgili sinyaller geliyor. Güvercin olarak bilinen Fed üyelerinden Dudley’nin faizlerin güçlü ve istikrarlı ekonomik toparlanmaya varılması halinde artırılacağını ifadesi yatırımcıları faiz artırımına ikna etmeye yardımcı oldu. Buna uyumlu ABD 10 senelik tahvil faizleri yüzde 2,21’e geldi. Faiz artırımının zamanlamasına dair olarak istihdamda artma ve enflasyonda orta vadeli hedefe yakınlaşma bildiğimiz Fed’in enflasyon konusunda sorularının cevabı bu hafta alınacak. Çin ekonomisinden gelen çatlak sesler ve bunun yanında Ağustos ayının başından bu yana ufak seviyelerde giden emtia fiyatlarının ABD ekonomisi için deflasyonist baskı yaratacağı kaygısı var. Söz konusu tedirgin havanın dağılıp dağılamayacağı kaygısı bir yana iyi gelebilecek bir enflasyon verisi Fed faiz artırımına yönelik algıyı güçlü tutabilir.

İçeride siyasi olaylar planda yer almaya devam etti. Kılıçdaroğlu - Davutoğlu görüşmelerinden sonuç alınamadı, erken seçim ihtimali güçlendi.
İçeride siyasi konunun yanı sıra Merkez Bankası toplantısı da merakla bekleniyor. Seçimler ve siyasi belirsizlik nedeniyle sessizliğini koruyan Merkez Bankası’nın bir hamle yapıp yapmayacağı merak ediliyor. Erken seçim ihtimallerinin kuvvetlenmesi ile tavan yapan kur, Merkez Bankası’nın manevra alanını daraltıyor. Siyasi cephede ise AK Parti ile MHP görüşmeleri önemli konulardan. Bu toplantıdan gelecek haberlere göre kurda sert dalgalanmalar görebiliriz. Zayıf bir ihtimal olsa da iki partinin koalisyon konusunda anlaşması lirada değer kayıplarını indirebilir. Ancak ilerleyen günlerde erken seçim kararının net bir şekilde alınması durumunda ise kurda yukarı yönlü oynamaların devamı beklenebilir. Bu dönemde yatırımcı ne yapmalı sorusuna yanıtlamak oldukça güç. Belirsizliğin yoğun olduğu dönemlerde elde bulunan varlığı korumak daha önemlidir. Bu dönemde borsada görülen aşağı yönlü riskler genel anlamda kur oynamalarına bağlı olarak görülebilir. Bu durumda da liranın değeri borsa için kritik olacaktır.”

Editör: TE Bilisim