GÜNDEM

TEMEL KARAMOLLAOĞLU’NDAN 21 MADDELİK YOL HARİTASI

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, yaşanan döviz krizini kolay atlatabilmek için kendi önerilerini sıraladı.

Temel Karamollaoğlu'nun 21 maddelik listesi şöyle:

1- ABD’nin yaptırım ve tehditlerine karşı kesinlikle en ufak bir taviz verilmemelidir. Şu andaki kararlılık devam ettirilmeli.

2- Mütekabiliyet esası gereği ABD’nin yaptırımlarına karşı misliyle muamele edilmeli. Soyut meydan okumalar yerine somut yaptırımlar hayata geçirilmeli.

3- D-8 ülkeleri ve özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı esas şimdi olağanüstü gündemle toplantıya çağrılmalı. İslam ülkeleriyle ekonomik, askeri ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi noktasında ciddi adımlar atılmalıdır.

4- ABD’nin ‘dünyanın jandarması benim’ tavrına karşı en azından 57 İslam ülkesiyle ortak bir refleks geliştirilmesi mutlaka sağlanmalıdır.

5- Yönetimde yakınlık ve akrabalık değil, ehliyet ve liyakate önem verilmeli. İktidarın kapalı bir devrede çalışıyor intibaı var herkeste. Bundan mutlaka kurtulması icap eder.

6- Cumhurbaşkanı bununla birlikte özellikle ekonomi danışmanlarını ve politikalarını değiştirmelidir.

7- Türkiye’nin menfaati önde tutulmalıdır. Ekonomi yönetimi bağımsızlığı ve yeterliliği konusunda piyasaya güven vermelidir. 

8- İktidar ve muhalefet bu krizi iç politika malzemesi yapmaktan kaçınmalıdır. Özellikle iktidar kendisi gibi düşünmeyeni hain ilan etme huyundan vazgeçmelidir.

9- Aynı gemide olduğumuz sadece kriz günü değil, her gün hatırlanmalı. Bu memleketin insanları birbirlerine düşman edilmemeli.

10- Ekonomik ve siyasi krizlerin en büyük ilacı şeffaflıktır. Şeffaflık olmadan birtakım konuların anlaşılması mümkün olmaz.

11- A planı, B planı, C planı gibi içeriği yoruma açık söylemlerden kaçınılmalı, bunun yerine güven verici ve açık mesajlar tercih edilmelidir.

12- Şeffaflığın en önemli göstergesi, denetimin var olduğunun anlaşılmasıdır. Şu an Türkiye’de bir denetim boşluğu var.

13- Bir acil eylem planı hazırlanmalı. Üretime dönük olmayan bütün yatırımlar durdurulmalıdır.

14- Kamu kurumlarında Lale Devri sona erdirilmeli. Önü alınmayan israflar derhal engellenmelidir.

15- En kısa sürede Tarım Şûrası toplanmalı, Milli Tarım Politikası yeniden oluşturulmalı.

16- Üreticiye girdi desteği faizsiz kredi verilerek sağlanmalıdır.

17- Birlikler, kooperatifler, ticaret borsaları bu sürece aktif bir şekilde dahil edilmeli ve hummalı bir çalışma dönemi başlatılmalıdır.

18- KOBİ’lerin borçlarında yapılandırmaya gidilmeli, borçlar uzun vadeye yayılmalı ve verilen destekler ciddi oranda artırılmalıdır.

19- İhracat yapan firmalar için ek destekler getirilmeli, finans ve bürokratik kolaylıklar sağlanmalı.

20- Esnafın borçlarında faizsiz yapılandırmaya gidilmeli, yine esnafa devlet bankalarından faizsiz kredi desteği verilmeli.

21- Bilişim ve teknoloji alanına yapılan yatırımlar hızla artırılmalı. Bu alanda eğitim gören öğrencilere özellikle destekler sağlanmalıdır. Yazılım ve teknoloji alanında projesi olan öğrenciler için karşılıksız yer ve altyapı hizmetleri sunulmalıdır.