Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir! Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir!
 Erdoğan’ın New York dönüşü yaptığı açıklamalar ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’en söylemleri, Meclis’te 2 Ekim’de görüşülecek tezkerelerin “rengini” de belli etti. ABD ve Türkiye’nin “savaş yanlısı” demeçlerden sonra her iki tezkerenin de Meclis’ten rahatlıkla geçeceği ortaya çıktı.
Kara savaşında ısrarlı

ErdoĞan, ABD dönüşü yaptığı açıklamada, “Bir terör örgütünü sadece hava operasyonuyla bitiremezsiniz. Bütün olarak ele almak durumundasınız. Kara birlikleri esastır. Asker değilim ama karanın gitmediği yer hiçbir zaman kalıcı olmaz” sözleriyle Mehmetçiğin sınırı geçebileceğini ima etmişti.

PKK arka bahçeleri

Emeklİ Büyükelçi Öymen, ABD’nin tavrını eleştiririken, “Terörle mücadele ediyorsunuz ama Türkiye’ye ’PKK ile masaya otur’diyorsunuz. IŞİD’e yaptığınız gibi PKK’yı bir kez bombalayıp, Kandil’e tek bir saldırı yaptınız mı? Demek ki PKK’yı tasfiye etmemizi istemiyorlar” diye konuştu.

IŞİD’e daha önce terör örgütü bile diyemeyen Erdoğan, Amerika ile aynı çizgiye gelip Türkiye’yi yavaş yavaş savaşın içine sürüklüyor.

Başbakanlığı döneminde IŞİD’e terör örgütü bile diyemeyen Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler toplantısı için gittiği ABD’de çark etti. Başkan Obama ile telefonda, Başkan Yardımcısı Biden ile de yüzyüze görüştükten sonra IŞİD’e karşı düzenlenecek kara harekatına sıcak bakmaya başlayan Erdoğan Türkiye’yi savaşa sürüklüyor. Erdoğan, ABD dönüşü “Yani bir terör örgütünü sadece hava operasyonuyla bitiremezsiniz. Eğer karayla bağlantısı dışında bir de deniz varsa, deniz de buna dahil olur. Bütün olarak ele almak durumundasınız. Kara esastır; ben tabii asker değilim; ama hava lojistiktir. Karanın gitmediği yer hiçbir zaman kalıcı olmaz” şeklinde açıklama yaparak, Türk askerinin Süriye ve Irak’a girebileceğini ima etmişti. 

Tampon bölge
ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey de dün yaptığı açıklamada terör örgütü IŞİD’in Suriye’de elde ettiği toprakları geri alabilmek için 12 ile 15 bin kişilik bir askeri güce ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye’nin gündeme getirdiği tampon bölge konusuyla ilgili de konuşan Dempsey, “Tampon bölge, belli bir noktada mümkün olabilir ama şu anda bu bizim kampanyamızın bir parçası değil” dedi. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ise “Kapsamlı diplomatik, ekonomik ve askeri kampanyamızı sürdürmek için ABD’den, tüm ortak ve müttefiklerimizden uzun dönem taahhütler gerektiriyor. Bu, kolay veya kısa bir çalışmaya olmayacak. IŞID’i zayıflatmak ve yok etme çabalarının daha başındayız, sonunda değil. Türkiye ile bunun hakkında ve IŞİD tehdidinin tüm farklı yönleri hakkında konuşuyoruz. Tüm bu ihtimalleri görüşüyoruz ve inandıkları istekleri noktasında Türklerle görüşmeyi sürdüreceğiz. Onlar, IŞİD’i net bir biçimde biliyor; Suriye ve Irak’ta olanlar apaçık, onlara tehdit ve tehlike oluşturuyor” diye konuştu.

Tezkere 2 Ekim’de
Öte yandan 1 Ekim’de açılacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 2 Ekim’de ise Suriye tezkereleri görüşülecek. Tezkerelerin görüşmelerinin “kapalı” mı “açık” mı olacağına ilişkin 29 Eylül Pazartesi günü AKP Grup başkanvekilleri kendi aralarında bir toplantı yapacak. AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal da “Tezkere görüşmesinin açık ya da kapalı olup olmayacağına ilişkin” de, “Pazartesi günü AK Parti Grup başkanvekilleri olarak bir toplantı yapacağız. Daha sonra da diğer siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle bir araya geleceğiz. Bu konuda onlarla da bir istişare yaparak pazartesi günü bu konuları netleştireceğiz” açıklamasını yaptı.

Yeniçağ

Editör: TE Bilisim