Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı? Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı?
Mersin'de Orman Bölge Müdürlüğü yaban hayvanlarının su ihtiyacını karşılamak için ormanlık alanlara 80 adet can suyu havuzu yapıyor. İsteyenler hayırseverler de 500-600 lira masrafını karşılayarak havuz yapabilecek.

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Tarsus Orman İşletme Müdürlüğü bünyesindeki Melemez mevkiindeki can suyu havuzlarında incelemelerde bulundu. Baca burada yaptığı açıklamada yaz aylarında yağışın az olması nedeniyle tüm canlılar için su kaynaklarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle kaynak sularında azalma hatta kurumaların olduğuna dikkat çeken Baca, "Mevcut su kaynaklarının birçoğu da tarım alanlarının sulanmasında kullanılmaktadır. Bu nedenle doğada yaşayan kuşlar ve yaban hayatı için su ihtiyaç haline gelmektedir " diye konuştu.

Yıllardır kuş yuvaları yapılarak ormanlara asıldığına dikkat çeken Baca, kuşların çoğalmasında yuvalarının tek başına yeterli olmadığı için bunların yanına can suyu havuzlarının da yapılması gerektiği kaydetti.
Bu su kaynaklarından, kuşların yanı sıra yararlı böcekler, arılar, sincap, tavşan, geyik gibi canlılar ile ormanlarda yaşayan evcil hayvanların da yararlanmasının sağlanacağını anlatan Baca, "Havuzlarının kenarlarına kuş yuvaları asılmak suretiyle barınmalarına imkân sağlanmaktadır. İğde, yabani erik, incir, dut, alıç, geyik elması gibi meyveli türler dikmek suretiyle cazibe merkezi haline getirilmektedir. Fazla bir maliyet gerektirmeyen bu havuzların, sıcağın ve kuraklığın hissedildiği dönemlerde doğal dengeyi koruma yönünde çok önemli bir fonksiyonu olacaktır." diye konuştu.

Doğayı seven, çevreci olan ve doğal yaşama önem veren vatandaşlara da seslenen Baca, "Gelin sizin de bir havuzunuz olsun. 500-600 TL arasında maliyeti olan havuzlardan yaptırmak isteyen herkese kapımız açık. Yaptırılan her havuz ormandaki arıların, böceklerin, sincap, tavşan gibi yabani hayvanların ve tabi ki kuşların ve evcil hayvanların su ihtiyaçlarını giderecekleri yerler olacaktır." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim