GÜNCEL

AZINLIK HÜKÜMETİ İLE ERKEN SEÇİM !

AKP-CHP görüşmelerinden koalisyon çıkması çok zayıf bir ihtimal olarak görülürken, erken seçim ağırlık kazanmaya başladı.


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın erken seçime yönelik olarak yaptığı açıklamalar Ankara’da siyaset dengelerini değiştirdi. AKP-CHP koalisyonundan umudunu kesen siyasi çevreler nasıl bir hükümet ile seçimlere gidileceğini konuşmaya başladı. AK Parti’nin kuracağı bir azınlık hükümeti ile seçimlere gidilmesi yönündeki görüş ağırlık kazandı. 
 

SEÇİME HAZIRIZ

Ankara kulislerinde konuşulan senaryolara göre, AKP-CHP görüşmelerinden koalisyon çıkması çok zayıf bir ihtimal olarak görülüyor. MHP liderinin Kırıkkale’den erken seçim startı vermesi, CHP’li Baykal’ın “Koalisyon görüşmeleri bir tiyatrodan ibaret” şeklindeki sözleri erken seçim ihtimalini güçlendirdi. AKP ve CHP arasında yürütülen koalisyon görüşmelerinin mümkün olan en ileri tarihte “anlaşamadık” denilerek sonlandırılacağı tahmin ediliyor. Ancak Başbakan Davutoğlu, hükümeti kurma görevini iade etmeyip, bir azınlık hükümeti için Meclis’ten güvenoyu isteyeceği ileri sürülüyor. MHP’nin  dışarıdan desteği ile AKP azınlık hükümeti kurulabileceği ve hemen erken seçim kararı alınabileceği belirtiliyor. 
 

ANAYASA NE DİYOR?

Bu hükümet TBMM Genel Kurulu’na giderek güvenoyu istediğinde 276 oy gerekmeyecek. Zira anayasa güvenoyu için değil, hükümeti düşürmek için 276 oy arıyor. Bir başka deyişle, güven oylamasında “güvensizlik oyları” sayılıyor. Anayasa 112. maddesinde, “Güven istemi, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğuyla (276) reddedilebilir” hükmünü taşıyor. Yani AK Parti 258 milletvekili ile hükümet kurabilecek. Bu hükümetin güven oylamasında MHP’nin erken seçime gidilmesi şartı ile geçersiz oy kullanabileceği ileri sürülüyor. CHP ve HDP’nin oyları da hükümeti düşürmek için gerekli olan 276 salt çoğunluğa yetmeyeceği için AKP azınlık hükümeti kurulmuş olacak. 
 

ÖNCE BÜTÇE SONRA SEÇİM

İddialara göre; kurulacak bu hükümet, 2016’nın bahar aylarında ülkeyi seçimlere götürecek. Daha önce seçimlerin yapılması mümkün görülmüyor. Çünkü, TBMM’de 2016 yılı Bütçesi Kanunu’nun çıkarılması gerekiyor. Azınlık hükümeti Bütçe Kanunu çıkardıktan sonra seçimlere gidilecek.

BAHÇELİ İSTİŞARE İÇİN NEVŞEHİR’DEYDİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Nevşehir’de partisinin Genişletilmiş İl İstişare toplantısına katıldı. Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantıda, partililerle bir araya gelen Bahçeli, 25. dönem milletvekili genel seçimindeki gayretlerinden dolayı partililere ve Nevşehir halkına teşekkür etti. Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti. Bahçeli, salona girişi ve çıkışı sırasında da gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.