8 Ağustos pkk kongresi ve Türkiye’yi bekleyen tehlikeler! 8 Ağustos pkk kongresi ve Türkiye’yi bekleyen tehlikeler!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’da bulunan 8 yat limanında ‘Mavi Kart’ sistemi uygulamasını törenle hayata geçirdi. Mavi Kart sistemi ile birlikte teknelerin atıkları, yat limanlarındaki atık kabul tesislerince alınacak. Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, “Tüm dünyada olduğu gibi en önemli gündemlerden birisi deniz kirliliği ile mücadeledir.” dedi.

İstanbul’daki 8 yat limanının "Mavi Kart" sistemine geçişi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın katılımıyla Ataköy Marina'da düzenlenen törenle hayata geçirildi. Törene, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sektör temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. ‘Mavi kart ile yol ver maviliğe’ sloganıyla hayata geçirilen projede Türk deniz yetki alanlarında bulunan teknelerin atıkları, yat limanlarındaki atık kabul tesislerince alınacak. Teknelerin verdikleri atıklar ise bilgisayar ortamında tüm marinalardan takip edilecek. 2011 yılında Muğla ve Antalya’da başlatılan Mavi Kart sistemi, İstanbul’un da devreye girmesi ile tüm kıyı illerinde yaygınlaştırılacak.

Törende konuşan Bakan Sarı, tüm dünyada olduğu gibi en önemli gündemlerden birisinini deniz kirliliği ile mücadele olduğunu söyledi. Bakan Sarı, şöyle konuştu: “Tüm dünya ülkelerinde hızla artan nüfus, sanayileşmeden kaynaklı kirlenme, aşırı avlanma, gemi kaynaklı kirlilik ve deniz canlılarının yaşam alanlarının tahribatı gibi etkenler nedeniyle denizlerimizi kullanma ve koruma dengesini gözeten bir politika izlemeye, stratejileri geliştirmeye özen göstermektedir. Denizlerdeki kirlilik küreseldir.”

Bakan Sarı, şöyle devam etti: “Mavi Kart sisteminde tekneler atıklarını marinalarda teknik desteğe ihtiyaç duymadan boşaltabiliyor ve kartlarına ne kadar atık verdiklerini işletebiliyor. Denetim birimleri tekne sahiplerini rahatsız etmeden sadece teknenin adına bakarak atık verip vermediğini kontrol edebiliyor. Böylece yerli ve yabacı turistlerimiz tatillerinden herhangi biçimde feragat etmeden kontrol gerçekleşiyor, rahat bir tatilin önü açılıyor. 2011 yılından bugüne denizlerimizde bulunan 55 adet marinanın 47’sinde Mavi Kart sistemini başarı ile kurduk. Yerli ve yabancı bayraklı toplam 20 bin tekneye Mavi Kart verdik. Sonuç olarak denizlerimizi koruma stratejimiz için büyük bir adım olan Mavi Kart uygulamamız deniz kirliliği ile mücadelede büyük ivme kazandırdık.”

İstanbul Boğazı’ndan her 10 dakikada bir gemi, her 53 dakikada bir petrol veya tehlikeli kimyasal taşıyan tanker geçtiği bilgisini veren Bakan Sarı, “Boğazlar yoluyla günde 400 bin ton tehlikeli yük taşınmaktadır. Bakanlığımız kaza sonucu oluşan deniz kirliliğini önlemek için çalışmalarını sürdürüyor.
Bugün 269 limanımızda atıkların düzenli bir şekilde alımını sağlıyoruz. Alınan bütün atıkların bertarafını atık su arıtma tesislerimizde katı atık depolama ve tehlikeli atık bertaraf alanlarımızı titizlikle sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Evimizi, iş yerimizi, sokağımızı nasıl temiz tutuyorsak denizlerimizi de aynı özveri ile korumalıyız ve temiz tutmalıyız.” diyen Bakan Sarı, şöyle devam etti: “Buradan bir müjde vermek istiyorum. 2017 yılına kadar denize kıyısı bulunan tüm illerimizde deniz çöpleri stratejik eylem planlarımızı uygulamaya alacağız ve denizlerimizi hep beraber temiz tutacağız. Tüm bu çalışmaların sonucunda temiz denizlerin göstergesi olan Mavi Bayraklı plaj sayımız 436’a ulaşmıştır. Ülkemiz bu sayı ile dünyada ikinci sıraya yükselmiştir. Ama hedefimiz Türkiye’yi dünyanın birinci sırasına yükseltmek. Bu başarıda payı olan herkese teşekkür ediyorum.”

Bakan Sarı, tören sonunda denizci kıyafeti giyen öğrencilere ‘Temiz Deniz’ sertifikası vererek birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
Cihan

Editör: TE Bilisim