El Nusra ile Suriye PKK'sı YPG arasındaki çatışmalara onlarda dahil oldu. El Nusra lideri Ebu Musab'ı esir alarak isimlerini duyurdular. El Ekrad isimli örgüt neyin nesi? Ne kadar güçleri var?

İşgalci Çin, Doğu Türkistan’ın müdafii Prof. Karluk’un 90 yaşındaki annesini katletti İşgalci Çin, Doğu Türkistan’ın müdafii Prof. Karluk’un 90 yaşındaki annesini katletti

Ekrad, KÜRT demek... Kürt cephesi ismiyle örgütlenen bu grup tüm Suriye genelinde etkin rol kapmaya çalışıyor. 

YPG'den farklı olarak Suriye'nin güney kesimlerine kadar uzanıyorlar. 
Liderleri Hacı Ahmet isimli bir kişi...
Kendilerini ÖSO'nun kolu olarak niteliyorlar. Ancak ne uluslararası mecra ne ABD ne de Türkiye tarafından tanınmıyor ve desteklenmiyorlar. 

Şu anda Türkiye sınırındaki Til Ebiyad'da El Nusra ile savaşan El Ekrad (Kürt cephesi), PKK'nın Suriye kolu YPG ile aynı çizgide.  

40'TAN FAZLA TABURUMUZ VAR

İlk kez ismini El Nusra lideri Ebu Musab'ı kaçırarak duyuran Kürt cephesi El Ekrad, kendini büyük bir güç olarak lanse etmeye çalışıyor. Örgüt lideri Hacı Ahmet'in verdiği bilgiye göre iki taburla başlayan El Ekrad şimdi 40’ın üzerinde taburu var. 

GERÇEK ÖSO'NUN PARÇASIYIZ

YPG'nin El Kaide uzantısı El Nusra ile çatışması sırasında ortaya çıkan El Ekrad (Kürt Cephesi), kendilerini gerçek Özgür Suriye Ordusu'nun parçası olarak sunuyorlar. El Nusra gibi örgütlerin ÖSO ile alakaları olmadığını öne süren örgüt lideri Hacı Ahmet, YPG'den farklı olarak kendilerinin tüm Suriye'deki Kürtler için savaştıklarını söylüyor.

Ancak açıklamasının devamında ABD ve uluslararası güçlerden destek görmediklerini açık açık ortaya koyarak ÖSO içindeki konumlarının söylendiği gibi olmadığını belgeliyor. 

ESAD YANDAŞI MI?

YPG ile El Nusra arasında çatışmalar şiddetlenince sınırımızda türeyen El Ekrad cephesi için Esad'a bağlı oldukları yönünde iddialar var. Örgüt lideri iddiaları, “Biz ÖSO içinde yer alıyoruz. ÖSO’nun Askeri Meclisinde yer alıyoruz. Orada temsilcilerimiz var. Ama gerçek devrimci ÖSO’dan söz ediyorum" sözleriyle reddetmeye çalışıyor. 

EKRAD KÜRTLERE YAKIŞTIRILMIŞ İSİM

Kürt ajansı ANF'ye konuşan örgüt lideri Hacı Ahmet El Ekrad'ın nasıl ve ne amaçla kurulduğunu şöyle anlatıyor;

-"Batı Kürdistan’ın kendi savunma güçleri var. Bunun adı da YPG’dir. Ancak Kürtler Suriye’de birçok Arap kenti, ilçesi ve köyünde yaşıyorlar. Kürtlerin bu bölgelerde birlikte yaşadıkları halklarla ortak bir örgütlenmelerinin olmasını istedik. Ekrad Kürt demektir. Kürtlere yakıştırılmış bir isimdir. Adının Ekrad olmasını istememizin temel nedeni, Kürtler birçok güç, oluşum içinde yer aldılar. Ama hiçbirinde kendi adları, renkleri ve kimlikleriyle yer almadılar. İçine girdikleri gücün rengi, adı ve kimliğiyle mücadele ettiler. İşte bizde bu yüzden; Kürtler artık kendi isimleri, renkleri ile var olsunlar diye bu ismi koyduk.”

‘40’IN ÜZERİNDE TABURUMUZ VAR’

Ahmet bir buçuk yıl gibi kısa bir süre önce Bab çevresinde iki taburla bağımsız ama Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) içinde yer alan bir güç olarak mücadeleye başladıklarını belirterek, çok kısa zaman içinde 40 tabur gibi bir güce ulaştıklarını söyledi.

ULUSLARARASI GÜÇ DESTEK VERMİYOR

Son günlerde özellikle de El Kaide’nin Suriye kolu olan Cephet El Nusra’yla çatışmalara ilişkin de konuşan Ahmet, söz konusu gruplara karşı şiddetli mücadele içinde olmalarına karşın uluslararası güçlerden destek görmediklerini, bunun nedenini isimlerindeki Kürtsözcüğüne bağlıyor.

‘TÜRKİYE AÇIK DESTEKÇİSİDİR’

El Ekrad lideri Ahmet son günlerde Til Ebiyad’ta yaşanan çatışmalarda Türkiye'nin EL Nusra'ya açıktan destek vermeye başladığını öne sürdü. Örgüt liderinin iddiasına göre iki gün önce Türkiye tarafından El Nusra'ya yardım için 3 tank ve üç araba dolusu ağır silah girdi.

Editör: TE Bilisim