1. “Türkiye’nin Milano Konsolosluğu, AFAD ve Kızılay yerine Diyanet Vakfı’nın yardım hesaplarını paylaştı.”

YALAN

Fatih Altaylı twitter hesabından attığı bir tweette Türkiye’nin Milano Büyükelçiliğinin AFAD ve Kızılay yerine Diyanet Vakfı’nın yardım hesaplarını paylaştığını ileri sürdü.

GERÇEK

7 Şubat tarihinde Türkiye’nin Milano Büyükelçiliği’nin yaptığı paylaşımda AFAD, Kızılay ve TDV’nin yardım hesaplarını birlikte paylaştığı ortaya çıktı.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 2278

2. "Hatay’a hiçbir yetkili gelmedi”

YALAN

CHP milletvekili Suzan Şahin "Hatay'a hiçbir yetkili gelmedi" iddiasında bulundu.

GERÇEK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından Bakan Soylu’nun Kahramanmaraş; Bakanlar Kirişçi, Akar ve Koca’nın Hatay; Bakan Kasapoğlu’nun Osmaniye; Bakan Karaismailoğlu’nun Adıyaman; Bakan Bozdağ’ın Diyarbakır; Bakan Nebati’nin Şanlıurfa; Bakan Kurum’un Gaziantep ve Kilis; Bakanlar Yanık ve Dönmez’in Adana; Bakanlar Ersoy ve Özer’in ise Malatya’da olduğu açıklandı.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 3378

3. “Şanlıurfa Ertuğrul Gazi mah. 345. sk. Yağmur apt no 12: Çöktü ve yardım gitmedi.”

YALAN

Sosyal medyada yapılan “Şanlıurfa Ertuğrul Gazi mah. 345. sk. Yağmur apt no 12” adresiyle ilgili çöktüğü ve yardım gitmediği iddiaları ortaya atıldı.

GERÇEK

Şanlıurfa Valiliği: “Bu adresle ilgili asılsız ihbarlar yapılmakta. Ekiplerimiz adresi kontrol ettiğinde ihbarın asılsız olduğunu görmüşlerdir.”

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 4478

4. “İş makinesi, ekipman vb. cihazların gümrük geçişlerinde alınan vergileri kaldırılmadı”

YALAN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu paylaştığı bir tweette deprem bölgelerinde kullanılmak üzere iş makinesi, ekipman vb. cihazların gümrük geçişlerinde alınan vergilerinin kaldırılmadığını iddia ederek devleti suçlamıştı.

GERÇEK

7 Şubat tarihinde Ticaret Bakanlığı deprem bölgelerinde kullanılmak üzere gümrükten geçirilecek olan yardım malzemelerinin geçişinde kolaylık sağlandığını açıkladı.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 5578

5. “Deprem bölgesinde plakasız sinyal kesici (jammer) araçları dolaşıyor”

YALAN

“Deli mi ne?” isimli Youtube kanalı sahibi Fester Abdü bağlandığı bir yayında deprem bölgesinde plakasız sinyal kesici (jammer) araçların dolaştığını söyledi.

GERÇEK

Fester Abdü instagram hesabında yaptığı açıklamada bahsettiği araçların (jammer) özel askeri ekiplerin kullandığı radyo frekans cihazları olduğunu ve depremde yıkılan bölgelerin haritalandırılmasında kullanıldığını söyledi.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 6678

6. “Erdoğan deprem sonrası CHP’li belediyeleri aramadı.”

YALAN

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem zamanı bile ayrımcılık yaparak, depremde zarar gören illerden CHP’li başkanları aramadı.

GERÇEK

Depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Hatay Valisi Rahmi Doğan’la telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Sözcü, bu haberi sonradan sildi.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 7778

7. “Deprem bölgesinde arama kurtarma çalışması yapılmıyor”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarından deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışması yapılmadığı iddia edildi.

GERÇEK

Depremden sonra 10 dakika içinde arama-kurtarma faaliyetleri başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat saat 13:04 itibariyle 9 bin personelin arama kurtarma çalışması yürüttüğünü ve bu sayının sürekli artmakta olduğunu ifade etmişti. 6 Şubat - 23:50 itibari ile 6 bin 345 kişi enkaz altından kurtarılmıştı.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 8878

8. “Deprem sonrası Malatya’da Kızılay Bölge Kan Merkezi tamamıyla yıkıldı”

YALAN

Deprem bölgesinden alınan bilgiye göre, Malatya Kan Merkezi yıkıldı.

GERÇEK

Depremler sonrası Malatya Kızılay Bölge Kan Merkezi binasında ufak çaplı hasar meydana geldi. Hasar, binadaki faaliyetleri durduracak düzeyde değildi. Malatya Kızılay Bölge Kan Merkezi, faaliyetlerine devam etmektedir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 9978

9. “Malatya Özel Güvenim Bakım Merkezi’ndeki engelli bireyler sokakta kalıyor”

YALAN

Deprem sonrası yaşlı ve engelliler sokakta yaşam savaşı veriyor. Malatya Yeşilyurt'ta bulunan Güven Bakımevi'nin ağır hasar almasının ardından ortaya bu görüntüler çıktı. Bakımevi görevlileri sosyal medyadan yardım çağrısı yaptı.

GERÇEK

13:24’te meydana gelen 7,6 şiddetindeki depremin Malatya’da hissedilmesi sebebiyle, deprem esnasında Özel Güvenim Bakım Merkezinde kalmakta olan engelli bireyler bahçeye ve kurum dışına çıkarıldı. Videodaki görüntü, deprem anına aitti ve binada herhangi bir problem olmaması sebebi ile engelliler tekrar kurum içine alınmıştı.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 101078

10. “Sakarya’da 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarında Sakarya’da 5,5 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiği iddia edildi.

GERÇEK

Türkiye’de en çok sismik istasyona sahip AFAD kurumunun verilerinde böyle bir kayıt yoktur. Kandilli Rasathanesi’nin yanı sıra uluslararası deprem araştırma kuruluşlarının da verileri incelendiğinde, böyle bir depremin söz konusu olmadığı görülmektedir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 111178

11. “Adana Havalimanı ikinci bir karara kadar uçuşlara kapatıldı”

YALAN

Kahramanmaraş'ta sabah saatlerinde meydana gelen 7.7 ve öğle saatlerinde meydana gelen 7.6'lık depremlerin ardından Adana Havalimanı ikinci bir karara kadar uçuşlara kapatıldı.

GERÇEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Adana Havalimanı’nın hava trafiğine açık olduğunu açıkladı.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 121278

12. “Deprem sonrası Uşak’ta 100 liralık battaniye bir günde 250 lira oldu”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarında deprem sonrasında Uşak’ta fiyatı 100 lira olan battaniyelerin 300 liraya satılmaya başlandığı iddia edildi.

GERÇEK

Uşak Valiliği, şehirde üretilen battaniyelerin fiyatları içerdikleri materyallere göre 100 TL ile 350 TL arasında değişiklik gösterdiğini açıkladı. Ticaret İl Müdürlüğü, deprem öncesi ve sonrasında herhangi bir fiyat tutarsızlığı tespit etmedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul: 19 yasindaki bir garson alti ayda millioner oldu

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

Atatürk'ün tabutu açıldı! Görenler inanamadı

İstanbul: Satılmayan mobilyalar neredeyse bedava! Buraya Tıkla!

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 131378

13. “Kahramanmaraş’ta deprem anı” iddiasıyla paylaşılan bazı görüntüler

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarında deprem anına ait olduğu iddia edilen görüntüler paylaşıldı.

GERÇEK

Söz konusu görüntüler, 30 Ekim 2020’de İzmir’in Seferihisar ilçesinde meydana gelen 6,6 şiddetindeki deprem anına aittir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 141478

14. “Samsun’da bir saat içerisinde 6,3 şiddetinde deprem olacak” iddiası

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarından Samsun’da bir saat içerisinde 6,3 şiddetinde bir deprem meydana geleceği iddia edildi.

GERÇEK

Samsun Valiliği’nden yapılan açıklamada, saat 13:24’te Elbistan merkezli meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremden Samsun’un da etkilendiği ve şu ana kadar bildirilen herhangi bir olumsuzluğun bulunmadığı belirtildi. Açıklamada vatandaşların, “Samsun’da 1 saat içerisinde deprem olacak” şeklindeki asılsız iddialara itibar etmemeleri ve resmi kaynakların açıklamalarını takip etmeleri çağrısında bulunuldu.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 151578

15. “Afet bölgelerindeki arama kurtarma çalışmalarında TSK devreye girmedi”

YALAN

Bazı sosyal medya hesapları ve basın yayın kuruluşlarından deprem sonrası TSK’nın herhangi bir şekilde olaya müdahil olmadığı iddia edildi.

GERÇEK

Depremden hemen sonra binlerce TSK unsuru arama kurtarma ve asayişi sağlama çalışmalarına destek vermeye başladı. Örneğin İnsani Yardım Tugayı Malatya’da, KKTC’de konuşlu bulunan 14’üncü Zırhlı Tugay Komutanlığı Mersin’de, 5’inci Kolordu İstihkam Alayı Doğal Afetler Arama Kurtarma Timi Hatay Kırıkhan’da çalışmalara hemen başladı.

41’inci Komando Tugay Komutanlığında görevli Mehmetçikler, arama tarama faaliyetlerini aralıksız sürdürdü. TSK, kurduğu hava koridoru aracılığıyla A400M nakliye uçaklarının da bulunduğu 37 hava aracı ile arama kurtarma ekiplerini ve yardım malzemelerini taşımaya ve yaralı vatandaşları tahliye etmeye başladı.

CH-47 ve AS-532 tipi helikopterler, Deniz Kuvvetlerine ait TCG SANCAKTAR, TCG BAYRAKTAR ve TCG OSMANGAZİ gemileri, deprem bölgesine temel ihtiyaç malzemeleri sevkine başladı. İskenderun Limanı’na demirleyen TCG İskenderun gemisi, afet bölgesindeki yaralıları Mersin’deki hastanelere taşımak için görevlendirildi.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 161678

16. “TÜBİTAK depremin meydana geldiği bölgeyle ilgili projeyi reddetti”

YALAN

Prof. Dr. Naci Görür, şu manipülatif açıklamayı yaptı: “Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle ilgili, “Depreme ilişkin proje hazırladık. Harita Genel Müdürlüğü ile valiliklerle,belediyelerle proje hazırladık. Devlet Planlamaya, TÜBİTAK’a sunduk, fakat reddedildi.”

GERÇEK

2010 yılında sunulan iddiaya konu proje, 110G101 numaralı ve “Doğu Anadolu Fay Zonu Boyunca Güncel Deformasyonun Ölçülmesi ve Bu Zonda Yer Alan Yerleşim Alanları İçin Tehlike Analizlerinin Yapılması (DAFTAP)” başlıklı TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) 1007 projesidir.

Projede müşteri kurumlar: Elazığ Valiliği, Elazığ Belediye Başkanlığı, Bingöl Valiliği, Bingöl Belediye Başkanlığı, Malatya Belediye Başkanlığı, Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı.

Projeye, “Valilikler ve/veya belediyeler, kendi sorumluluk alanı dışında, ülkenin diğer bölgelerini de ilgilendiren sorun ve ihtiyaçlara ilişkin projelerde tek başına müşteri kurum olamaz” koşulunu yerine getirmediği için revize verilmiştir.

İade sonrası 2010 yılından bu yana herhangi bir düzeltme veya yeniden başvuruda bulunulmamıştır.

Ayrıca, Prof. Dr. Naci Görür bugüne kadar TÜBİTAK’a yürütücü ya da araştırmacı olarak 1992-2012 yılları arasında 17 proje sunmuştur. Bu 17 projeden 13 tanesi desteklenmiştir. Görür’ün yürütücü ve araştırmacı olarak yer aldığı ve sonuçlanan 10 projesine 2023 sabit fiyatlarıyla yaklaşık 11 milyon TL ödenek aktarılmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul: 19 yasindaki bir garson alti ayda millioner oldu

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

Canan Karatay'ın yoğurtla ilgili açıkladığı gerçek. Şaşırmak yok

İstanbul: 19 yaşındaki bir garson altı ayda milyoner oldu

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 171778

17. “Depremde hasar gören Mersin Şehir Hastanesi boşaltılıyor”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarından “Mersin Şehir Hastanesi yeni yapılmasına rağmen şehirde çatlayan tek bina o oldu” ve “Mersin Şehir Hastanesi ciddi hasar gördü, boşaltılıyor” iddiaları ortaya atıldı.

GERÇEK

Deprem nedeniyle Mersin Şehir Hastanesi’nin dış cephesindeki fayans kaplamalarında ufak tefek kırıklar meydana geldi. Hastane hizmet vermeye devam etti. Hasta kabulüyle ilgili herhangi bir sorun yaşanmadı, yatan hastaların odalarında tedavileri sürdü. Herhangi bir hasar veya tahliye söz konusu değildir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 181878

18. “Sosyal medya ve whatsApp gruplarında “AFAD Uyarısı” başlığıyla paylaşılan bazı iddialar”

YALAN

Bazı sosyal medya hesapları ve Whatsapp gruplarında “AFAD Uyarısı” başlığıyla fay hattının yayıldığı ve büyük bir depremin daha meydana geleceği iddia edildi.

GERÇEK

Kahramanmaraş’taki depremler, Doğu Anadolu Fay Hattı’nda meydana gelmiştir. Bahsi geçen şehirler, bu fay hattı üzerinde bulunmamaktadır ve bu fay hattına oldukça uzaktadırlar. “Fay hattı yayıldı” şeklindeki ifadelerin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Ne AFAD ne de herhangi bir uluslararası kuruluşun, bu şekilde bir açıklaması olmamıştır.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 191978

19. “Osmaniye’de deprem felaketi yaşanırken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin yıl dönümünü kutluyor.”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarında deprem felaketine rağmen MHP’nin ve Devlet Bahçeli’nin MHP’nin kuruluş yıldönümünü kutladığı iddia edildi.

GERÇEK

Bahçeli, MHP’nin 54’üncü kuruluş yıldönümü ile ilgili, “Partimizin 54’üncü yıl dönümünü, yaşadığımız felaketlerden dolayı buruk bir vicdanla kutluyor, daha nice yıllarda üç hilalin var olmasını Allah’tan niyaz ediyorum.” ifadelerini kullanmıştır. Bahçeli’nin tüm konuşması incelendiğinde, “Deprem felaketi önemsenmeden kutlama yapıldı” algısı oluşturmak için yapılan paylaşımların kasıtlı manipülasyon içerdiği anlaşılmaktadır.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 202078

20. ”Deprem sonrasında Atatürk Barajı’nda çatlaklar oluştu”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarından deprem sonrası Atatürk Barajında çatlaklar
oluştuğu iddiası yayıldı.

GERÇEK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremin ardından yaptığı açıklamada tüm barajlarımızla alakalı bölgenin tamamının kontrolden geçirildiğini ve Malatya Sultansuyu Barajı dışında herhangi bir barajda sorun yaşanmadığını açıkladı. Şanlıurfa ve Malatya Valiliği ile Birecik Kaymakamlığı, resmi sosyal medya hesaplarından barajlarda herhangi bir sorun yaşanmadığını açıkladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

İstanbul: Satılmayan mobilyalar neredeyse bedava! Buraya Tıkla!

EYT’de son gelişme! 28 Şubat’ta dikkat! Şartlar netleşti

İstanbul: 19 yasindaki bir garson alti ayda millioner oldu

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 212178

21. “Afet bölgesine giden iş makinaları engelleniyor”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarında afet bölgesinde giden iş makinalarının engellendiği iddia edildi.

GERÇEK

8 Şubat saat 22:00 itibariyle depremden etkilenen bölgelerde 5 bin 531 araç ve iş makinası, arama kurtarma çalışmalarında fiilen kullanılmaktaydı. Bölgedeki çalışmalara destek vermek için gelen bazı iş makinaları, plan ve koordinasyonun ardından yönlendirilmekteydi. Zira planlı hareket etmeyen araçlar, bölgedeki çalışmaları sekteye uğratacak trafik yoğunluğu ve karmaşaya neden olmaktaydı. Bir engelleme veya keyfi bekletme durumu söz konusu değildi.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 222278

22. “İsrail’den gelen yardım ekibi bekletiliyor”

YALAN

Fatih Altaylı İsrail’den gelen yardım ekibinin havalimanında bekletildiğini iddia etti.

GERÇEK

İsrail’den gelen yardım ekibi, diğer ülkelerden gelen yardım birimleri gibi koordinasyon amaçlı kısa bir süre bekletilmiştir. Uzun süreli bir bekleyiş ya da kasıtlı bekletme söz konusu değildir. Dışişleri Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, gelen yardım ekipleri koordinasyon ve işlemlerden sonra afet bölgelerine intikal ettirilmiştir. İddianın kaynağı olan Fatih Altaylı son açıklamasında, “İsrailli kurtarma ekibi görev yerine intikal etmiş.” ifadelerini kullanmıştır.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 232378

23. ”Hatay Havalimanı Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından onarıldı”

YALAN

Kemal Kılıçdaroğlu ve Mansur Yavaş tarafından Hatay Havalimanının Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından onarıldığı iddia edildi

GERÇEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinesinde İGA Airport ekipleri tarafından havalimanında onarım çalışmalarına başlandı. Ankara Büyükşehir Belediyesine ait araçlar, diğer birçok belediyenin araçları gibi moloz ve hafriyat atıklarının taşınması için havalimanında görevlendirildi.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 242478

24. “Macaristan’dan gelen yardım ekibi kötü muameleye maruz kaldı”

YALAN

Bazı yayın organları ve sosyal medya hesaplarında Macaristan’dan gelen yardım ekibinin kötü muameleye maruz bırakıldığı iddia edildi.

GERÇEK

Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, sosyal medya hesabından “Macar kurtarma ekibini taşıyan otobüsün benzini bitince benzin parasını halktan birinin ödediğini, poğaça aldıkları yerde dükkan sahibinin elindeki poğaçaların yarısını hediye ettiğini” açıkladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

İstanbul: satilmayan kanepeler yari fi‌yatina satilabi‌li‌r

Haluk Levent'ten AHBAP’ı hedef alan Bahçeli’ye yanıt!

İstanbul: 19 yasindaki bir garson alti ayda millioner oldu

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 252578

25.“HDP’li Ağrı Patnos Belediyesinin deprem bölgesinem ulaştırmaya çalıştığı yardım aracına kaymakamlık tarafından el konuldu”

YALAN

HDP tarafından gönderdikleri yardım aracına kaymakamlığın el koyduğu iddia edildi.

GERÇEK

Patnos Belediyesi’nde toplanan yardımların yüklendiği bir aracın; trafik sigortası, muayenesi ve plakası bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca ilgili araç, uzun yol kış şartlarına da elverişli olmayışı sebebiyle Patnos Belediye Başkanı Emrah Kılıç ve beraberindekilerin kendi rızasıyla, kaymakamlığın yardım toplama alanına teslim edildi. Bahse konu yardımlar, yardım toplama tırlarına yüklenerek AFAD tarafından Ağrı’daki AFAD Yardım Toplama Merkezi’ne sevk edildi.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 262678

26. “Hatay’da yıkılan binaları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ödül verdiği Servet Altaş’ın firması Ser-Al İnşaat yaptı”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarından Hatay’da yıkılan binaların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ödül verdiği Servet Altaş tarafından inşa edildiği iddiası paylaşıldı.

GERÇEK

Anadolu Yayıncılar Derneği’nin düzenlediği ödül töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden ödül alan Servet Altaş’ın Hatay’da birçok inşaat projesi olan SerAl inşaat firmasıyla herhangi bir ilişkisi yoktur. Altaş, Ordu’da yaşayan, Ordu MÜSİAD başkanlığını yapan ve Hatay’da hiçbir yatırımı olmayan bir iş insanıdır. İftiraların kaynağı, isim benzerliğidir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 272778

27. “Deprem bölgesinde millet cenazelerini toprağa veremiyor, savcılar mesai bitti diye işlem yapmıyor”

YALAN

Fatih Altaylı tarafından savcıların “Mesai bitti” diyerek işlem yapmadığı için cenazelerin toprağa verilemediği iddiası ortaya atıldı.

GERÇEK

6 Şubat’ta mevcut savcılara ilave olarak HSK, deprem bölgesindeki illere 304 ilave savcı görevlendirdi. Ölü muayene işlemlerinin en kısa sürede yapılabilmesi için bu illerdeki savcılar, mesai mefhumu gözetmeksizin 7/24 esasına göre görev yapmaya başladı. Sağlık Bakanlığına bağlı bölgede görev yapan hekimlere ilave olarak Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurum Başkanlığı tarafından da deprem bölgesindeki ölü muayene işlemleri için 258 ilave Adli Tıp Uzmanı ve Teknikeri görevlendirildi.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 282878

28. “Hatay T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda deprem sonrası yaşanan olaylarda kadın hükümlü ve tutuklulara tecavüz edildi”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarından deprem sonrasında Hatay T Tipi Kapalı Cezaevinde isyan çıktığı ve kadın hükümlülere tecavüz edildiği iddiası yayıldı.

GERÇEK

Deprem sonrası bir kısım adli hükümlü ve tutuklu, firar teşebbüsünde bulunmuş, ardından yangın çıkarmıştır. Yasal mevzuat çerçevesinde firar girişimine gerekli müdahalede bulunulmuş, firar girişimi engellenmiş ve yangın söndürülmüştür. Müdahale sorasında 12 adli hükümlü ve tutuklu yaralanmış, yaralılardan 3’ünün vefat ettiği açıklanmıştır. Ceza infaz kurumunda kadın hükümlü/tutuklulara tecavüz edildiği gibi iddialar tamamen asılsızdır. Firar teşebbüsüyle ilgili adli ve idari tahkikat başlatılmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul: 19 yasindaki bir garson alti ayda millioner oldu

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

1 Mart'ta başlayacak: Kişi başına 4 bin TL ödeme yapılacak!

İstanbul: Satılmayan mobilyalar neredeyse bedava! Buraya Tıkla!

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 292978

29. “Kızılay’ın afet bölgesinde hiç çadırı olmadığı, Kızılay Başkanı’nın afet/yardım tecrübesi olmadığı ve ilahiyat mezunu olduğu”

YALAN

Kızılay'ın afet bölgesinde çadırı yok. Bir tane Kızılay çadırı gören var mı? Çorba dağıtan Kızılay var mı? Niye? Başkanı ilahiyat mezunu.

GERÇEK

9 Şubat itibariyle bölgeye intikal eden Kızılay ekiplerinin sayısı 4 bin kişiyi buldu. AFAD ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte 137 bin 973 çadır ve 1 milyon 507 bin 494 battaniye sevk edildi. Toplam 97 bin 973 Aile Yaşam Çadırının kurulumu tamamlandı.

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, 1993’te İstanbul Üniversitesi Tıp 65 Fakültesi mezunu bir doktordur. Ayrıca Kınık, 2019 yılında Bezmialem Vakıf Üniversitesinde Afet Tıbbı doktorasını tamamlamıştır. Kınık, 1993’ten itibaren de birçok alanda sağlık yöneticiliği yapmıştır. Üniversite yıllarından itibaren çeşitli insani yardım faaliyetlerine katılan Kerem Kınık, 2013 yılında Yeryüzü Doktorları Derneği Başkanlığına seçilmiş ve Pakistan, Filistin, Orta Afrika, Somali gibi çok sayıda çatışma ve afet bölgesinde insani yardım faaliyetleri yürütmüştür.

İnsani yardım, göç politikaları, kalkınma, insancıl hukuk ve insani diplomasi konularında birçok makale kaleme alan Kınık, 2015-2017 arası Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonunda yönetim kurulu üyeliği yapmıştır. 2015’te Türk Kızılay Genel Başkan Yardımcılığına getirilen Kerem Kınık, Kızılay’ın 2016’da gerçekleştirilen olağan genel kurulunda Kızılay Genel Başkanı seçilmiştir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 303078

30. “Darülaceze Başkanlığı, deprem bölgesinden gelen çocuklarla ilgilenecek gönüllü anne ya da abla olabilecek vatandaşlar arıyor”

YALAN

Darülaceze Başkanlığı, deprem bölgesinden gelen çocuklarla ilgilenecek gönüllü anne ya da abla olabilecek vatandaşlar arıyor.

GERÇEK

Depremzede çocuklar ve koruma altındaki mevcut çocukların tüm bakım ve ihtiyaçları Darülaceze Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Darülaceze Başkanlığı, koordineli şekilde çalışmalarını yürütmektedir. Darülaceze Başkanlığı tarafından herhangi bir gönüllü annelik veya ablalık çağrısında bulunulmamıştır. Kurum yalnızca ayni ve nakdi bağış kabul etmektedir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 313178

31. ”Gaziantep’te kız öğrenci yurdu yıkıldı ve tek bir kişi kurtuldu”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarında ve bazı basın yayın organlarında “Gaziantep'te kız öğrenci yurdu yıkıldı ve tek bir kişi kurtuldu” iddiası ortaya atıldı.

GERÇEK

Gaziantep’te herhangi bir öğrenci yurdu yıkılmamıştır. Gaziantep Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürlüğü; kentteki özel yurtlar dahil hiçbir yurdun yıkılmadığını, 15 bin kişi kapasiteli yurtlarda tatil nedeniyle sadece 700 öğrenci olduğunu ve onların da geçici konaklama merkezlerine yerleştirildiğini açıkladı.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 323278

32. “Fenerbahçe’nin depremzedelere gönderdiği yardım tırı yağmalandı”

YALAN

Fenerbahçe'nin yardım için deprem bölgesine gönderdiği yardım tırları yağmalandı.

GERÇEK

Fenerbahçe Yöneticisi Can Gebetaş, hem TIR şoförüyle hem de iletişime geçilen kişilerle durumu görüştüklerini ve herhangi bir yağmanın söz konusu olmadığını, yardım malzemelerinin dağıtımının gerçekleştiğini açıkladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul: 19 yasindaki bir garson alti ayda millioner oldu

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

Cumhurbaşkanı Seslendi, Emekliye ek ödeme ve limitler belli oldu!

İstanbul: Satılmayan mobilyalar neredeyse bedava! Buraya Tıkla!

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 333378

33. “Türkiye’deki deprem sırasında nükleer santral patladı”

YALAN

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sırasında Türkiye'de nükleer santral patladı.

GERÇEK

Sosyal medyada yayılan görüntüler, 4 Ağustos 2020 tarihinnde Lübnan’daki Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamaya aittir. Türkiye’de henüz faal bir nükleer tesis bulunmamaktadır. İnşaat halindeki Akkuyu Nükleer Santrali’nde de herhangi bir hasar meydana gelmemiştir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 343478

34. “Kimliği tespit edilemeyen cenazeler resmi verilere dahil edilmiyor”

YALAN

DEVA Partisi Genele Başkanı Ali Babacan'ın, "Kimliği tespit edilemeyen cenazeler resmi verilere dahil edilmiyor." iddiası.

GERÇEK

Kimlik tespiti yapılan veya yapılamayan tüm müteveffalar, vefat sayılarına eklenmektedir. Enkazdan çıkarıldığında yaşam belirtisi olmayan ya da hastanede vefat edenler de bu sayılara dahil edilmektedir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 353578

35. “Elektrik Mühendisleri Odası’nın destek verme talebinin AFAD tarafından reddedildiği”

YALAN

CHP’li Özgür Özel Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Elektrik Mühendisleri Odası'nın çadır ve konteyner kentlerine gönüllülük esasıyla yapacağı çalışmaları AFAD'ın engellediğini ileri sürdü.

GERÇEK

AFAD Başkanı Yunus Sezer: “Sayın vekilin iddialarını araştırdık, ancak ne öyle bir yazı, ne de bir talep var. Dünyanın karşılaştığı en büyük afetlerden birini yönetmek için çalışırken, bir de bu dezenformasyona zaman ayırmak zorunda kaldık. Şimdi işimizin başına dönüyoruz"

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 363678

36. “Gölbaşı Çocuk Sığınma Evine deprem bölgesinden 70 çocuk geldi”

YALAN

Bazı haberleşme uygulamalarında paylaşılan, "Gölbaşı çocuk sığınma evine deprem bölgesinden 70 çocuk geldi. Yaşları 8-15 arası yatacak yerleri ve yemek sorunu çözüldü. Kıyafet ihtiyacı var destek olmak isteyenler yardımda bulunabilir" şeklinde bir mesaj paylaşıldı.

GERÇEK

Gölbaşı Kaymakamlığından yapılan açıklamaya göre deprem bölgelerinden gelen 6 tane çocuk, Gölbaşı'ndaki sevgi evlerinde misafir edilmekte ve her türlü ihtiyaç ve sağlık işlemleri Gölbaşı Kaymakamlığı tarafından karşılanmaktadır. Çocukların iddia edildiği gibi ne yemek, ne de kıyafet ihtiyaçları bulunmamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul: 19 yasindaki bir garson alti ayda millioner oldu

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

Rekor transferi Rıdvan Dilmen canlı yayında duyurdu

İstanbul şehrinde: Satılmamış kanepeler. Yarı ücretsiz (fiyata bak)

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 373778

37. “Cumhurbaşkanı Yardımcısı sol tarafta konuşuyor, sağ taraftaki mavi yağmurluklu Suriyeli canlı yayında itfaiye erinin cep telefonunu çalıyor.”

YALAN

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıklama yaptığı sırada “Suriyeli birinin itfaiye erinin cep telefonunu çaldı” şeklinde bir iddiada bulundu.

GERÇEK

Bu sosyal medya paylaşımıyla ilgili olarak yapılan araştırmada, haberin gerçeği yansıtmadığı, habere konu olan arama kurtarma çalışmasının 06.02.2023 günü saat 00:52 de İpekyol Mahallesi Osman Ağan Apartmanında gerçekleştirildiği, bahse konu çalışmalara katılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile yapılan görüşmede personellerine ait herhangi bir çalınan telefonun olmadığı anlaşıldı.

Konuyla ilgili yapılan çalışmalarda Suriyeli olduğu iddia edilen şahsın Abdulbaki BOZDAĞ (2000 doğumlu Akcakale nüfusuna kayıtlı) olduğu, halen ilimizde hafızlık eğitimi alan imam adayı olduğu, olay günü Şanlıurfa ilinde gönüllü olarak arama kurtarma çalışmalarına katıldığı, ayrıca bir gün sonra Adıyaman ilinde de arama kurtarma çalışmalarına katıldığı anlaşılmıştır. Sosyal medya paylaşımında çalındığı iddia edilen telefonun ise kendisine ait olduğu ve içerisinde adına kayıtlı 0541 717 12 79 numaralı hattın takılı olduğu tespit edilmiştir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 383878

38. “Arap ülkelerinden Türkiye’ye deprem yardımı gönderilmedi”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarında “Arap ülkelerinden ülkemize deprem yardımı
gönderilmedi” şeklinde bir iddia ortaya atıldı.

GERÇEK

Depremin yaşandığı ilk günden itibaren birçok Arap ülkesinden Türkiye’ye ayni ve nakdi yardımlar gönderilmiş ve gönderilmeye de devam etmektedir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 393978

39. “AFAD’ın adı Arapça”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarında, "AFAD'ın adı toplumu korkutuyor. Sonra, neden bir Arapça isim? AFAD'ın adı, KURTAR olarak değiştirilsin." şeklinde iddialar ortaya atıldı.

GERÇEK

“AFAD” kelimesi, “Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı” kurumundaki ilk 3 kelimede yer alan ilk harflerin bir araya getirilmesiyle meydana getirilmiştir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 404078

40. “Mersin’de KYK yurdunda kalan Suriyeliler olumsuz görüntülere sebebiyet verdi”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarından Mersin’de KYK yurdunda kalan Suriyelilerin olumsuz görüntülere sebebiyet verdiği iddiası yayıldı.

GERÇEK

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, sosyal medyada yer alan iddialar üzerine ilgili yurda gitmiş, ve odaları tek tek gezerek herhangi bir olumsuzluğa rastlamadığını ifade etmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul: 19 yasindaki bir garson alti ayda millioner oldu

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

EYT'liye iyi haber: SGK'dan beklenen prim açıklaması geldi

İstanbul şehrinde: Satılmamış kanepeler. Yarı ücretsiz (fiyata bak)

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 414178

41. “Cüneyt Özdemir’in yayınına AFAD gönüllüsü olarak katılan kişi”

YALAN

Cüneyt Özdemir'in yayınına AFAD gönüllüsü olarak bir kişi katıldı ve AFAD’a yönelik eleştirilerde bulundu.

GERÇEK

Katılan kişinin aslında AFAD gönüllüsü olmadığı ortaya çıktı.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 424278

42. “İskenderun Limanındaki yangın İBB tarafından söndürüldü”

YALAN

İskenderun Limanındaki yangın, engellenmesine rağmen yalnızca İBB tarafından söndürülmüştür

GERÇEK

Konya BŞB başta olmak üzere birçok ekip yangın söndürme çalışmalarına İBB kadar değerli katkı sunmuş, iBB dahil hiç kimse engellenmemiştir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 434378

43. “Hatay'da depremzedelerin sığınabileceği çadırlar dağıtılmadı, kurulmadı”

YALAN

Gazeteci İsmail Saymaz, Hatay'da depremzedelerin sığınabileceği çadırların dağıtılmadığını ve kurulmadığını iddia etti.

GERÇEK

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre Hatay'da, şu ana kadar kurulan çadır sayısı 8 bin 924'tür ve bu sayı sürekli olarak artmaktadır. Sevkiyat durumundaki çadırlarla birlikte, ilk aşamada 15 bin çadır kurulması hedeflenmektedir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 444478

44. .“Deprem bölgesine mobil mescidin gönderilmesinin zamanı mıydı?”

YALAN

“Deprem bölgesinde birçok ihtiyaç varken neden mescitler gönderiliyor” denildi.

GERÇEK

Bölgeye gönderilen mobil mescitler barınma ihtiyacı için gönderiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul: 19 yasindaki bir garson alti ayda millioner oldu

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

Naci Görür İstanbul depremi için tarih verdi

İstanbul şehrinde: Satılmamış kanepeler. Yarı ücretsiz (fiyata bak)

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 454578

45. Hatay Samandağı’na kurtarma ekiplerinin gitmediği iddiası

YALAN

Nevşin Mengü attığı tweette Hatay Samandağı’na kurtarma ekiplerinin gitmediği iddiasında bulundu.

GERÇEK

Türk Sahil Güvenliği, deprem Türkiye'yi vurduktan sonra Hatay'ın Samandağı ilçesinde çöken bir binanın enkazından bir kadını kurtardı.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 464678

46. “Birecik Barajı'nda çatlaklar var”

YALAN

Bir sosyal medya kullanıcısı Birecik Barajı'nda çatlaklar olduğunu iddia etti.

GERÇEK

Şanlıurfa Valiliği, yaptığı açıklamada Birecik Barajı'nda herhangi bir sorun bulunmadığını duyurdu.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 474778

47. “1 saat içinde Şam’a Atina’ya gireriz diyen hükümet deprem bölgelerine yardım gönderemedi”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarından, hükümetin deprem bölgelerine yardım gönderemediği iddia edildi.

GERÇEK

AFAD, Hatay'da birçok noktada çadır kent alanları kurdu. Türk Kızılay, deprem bölgelerinde yardım faaliyetlerini gerçekleştirmeye başladı.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 484878

48. “7,5 şiddetinde bir tsunami olacak”

YALAN

Deprem sonrasında 7,5 şiddetinde bir tsunaminin beklendiği ifade edildi.

GERÇEK

AFAD'dan yapılan açıklamada, depremlerden sonra Doğu Akdeniz'de kıyıları etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmadığı ifade edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul: 19 yasindaki bir garson alti ayda millioner oldu

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

Emekli maaşı 5.500 TL ve üstü olan emekliler dikkat

İstanbul: Satılmayan mobilyalar neredeyse bedava! Buraya Tıkla!

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 494978

49. “Fatih Altaylı’nın yardım toplama programına RTÜK engel oldu”

YALAN

Fatih Altaylı, televizyonda yapılacak yardım toplama programına RTÜK'ün engel olduğunu açıkladı.

GERÇEK

İddia tamamen asılsızdır. RTÜK hiçbir yardım yayınını kesmedi. Tüm yayınlardan yapılacak ortak yayın ve duyuru yapıldı.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 505078

50. “Müge Anlı’nın Kızılay için topladığı 10 milyon lira ile Kızılay’ın 48 tane yatak alması" iddiası

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarında Müge Anlı'nın Kızılay için 10 milyon lira topladığı ve Kızılay'ın bu para ile 48 yatak aldığı iddia edildi.

GERÇEK

Müge Anlı SMS ile 30 milyon lira topladı ve Kızılay bunu deprem bölgesindeki insanların barınması ve geçinmesi için kullandı.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 515178

51. “AFAD'ın akşam saatlerinde 8,5 şiddetinde bir deprem beklendiğine dair açıklama yaptığı”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarından AFAD'ın akşam saatlerinde 8,5 şiddetinde bir deprem beklendiğine dair açıklama yaptığı iddia edildi.

GERÇEK

Malatya Valiliğinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, Müftülükten 1 saat içerisinde çok büyük bir deprem olacağı yönünde anonslar yapıldığına dair tamamen asılsız ve halkı paniğe sevkeden paylaşım ve söylentilere itibar edilmemesi gerektiği ifade edildi.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 525278

52. “Türkiye’nin Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün deprem bölgelerine girişine izin verilmedi”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarında, Türkiye'nin Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'ne Türkiye'ye giriş için izin vermediği iddia edildi.

GERÇEK

İddia gerçek dışıdır. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü 7 Şubat 2023 tarihinde yaptığı açıklamada Gaziantep’te bir ekibinin olduğunu belirtmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul: 19 yasindaki bir garson alti ayda millioner oldu

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

En şanslı kan grubu açıklandı

İstanbul: Satılmayan mobilyalar neredeyse bedava! Buraya Tıkla!

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 535378

53. “Malatya’da deprem sonrası havalimanı yıkılarak kullanılamaz hale geldi”

YALAN

Bazı sosyal medya hesapları ve haber sitelerinde Malatya Havalimanı’nın yıkılarak kullanılamaz hale geldiği iddia edildi.

GERÇEK

DHMI Genel Müdürlüğü havalimanının insani yardım ve arama-kurtarma uçuşlarına açık olduğunu açıklamıştır.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 545478

54. “AFAD ve dış ülkelerin kuruluşlarının yaptıkları açıklamalara göre, fay hatlarının Türkiye'ye gittikçe yayıldığı ve vatandaşlarımızın güvenlik amacıyla dışarda kalmaları rica olunduğu”

YALAN

Bazı sosyal medya hesapları ve WhatsApp gruplarında AFAD'dan uyarı başlıklı bir takım iddialar paylaşıldı.

GERÇEK

Bazı sosyal medya hesapları ve WhatsApp gruplarında AFAD'dan uyarı başlıklı bir takım iddialar paylaşıldı.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 555578

55. “Efes ve Tuborg logosu var diye yardımlar kabul edilmedi”

YALAN

Bazı sosyal meyda hesaplarında AFAD'ın, üzerinde Efes Pilsen ve Tuborg marka logosu var diye bu firmaların polar ve mont bağışını kabul etmediği iddiası.

GERÇEK

İddiada yer alan görseldeki polar Google Tersine Arama Yöntemi ile taratıldığında poların ikinci el giysi uygulaması olan "Gardrop" uygulamasına yüklendiği görüldü. Görseldeki poların iddia edildiği gibi AFAD tarafından reddedilen polar olmadığı tespit edildi. AFAD yetkilisi bu iddianın doğru olmadığını konuyla ilgili resmi bir açıklama yapacaklarını aktardı.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 565678

56. “Depremzede ağlayarak derdini anlattı. Nurettin Canikli dönüp bakmadı”

YALAN

Bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarında bir depremzedenin ağlayarak derdini anlattığı fakat Nurettin Canikli’nin dönüp bakmadığı iddia edildi.

GERÇEK

Konuya ilişkin açıklama yapan Nurettin Canikli, yayınlanan görüntülerin öncesinde depremzede vatandaşın derdini dinlediğini ve vatandaşın talebini karşılamak için koordinatör sorumlusu İsmail Çataklı’ya mesaj gönderdiğini ifade etti. Vatandaşın talebinin ise sonrasında yerine getirildiği de açıklamada yer aldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul: 19 yasindaki bir garson alti ayda millioner oldu

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

Ve sonunda Gönül Dağı seyircisinin istediği oldu

İstanbul şehrinde: Satılmamış kanepeler. Yarı ücretsiz (fiyata bak)

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 575778

57. “Deprem alanından çıkarılan çocukları başkaları alıyor”

YALAN

Birçok sosyal medya kullanıcısı ve Meral Akşener, çocuk kaçırma ile ilgili iddialarda bulundu.

GERÇEK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, deprem bölgesindeki refakatsiz çocuklarla ilgili tek yetkili kurumun bakanlık olduğunu, çocukların bakanlık haricinde herhangi bir kişi ya da kuruma teslim edilmesinin söz konusu olmadığını duyurdu:

"Deprem bölgesinde şu ana kadar ailelerine ulaşılamayan refakatsiz çocuklar konusunda tek yetkili kurum bakanlığımızdır. Çocukların bakanlığımız haricinde herhangi bir kişi ya da kuruma teslim edilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın bu tip paylaşımlara itibar etmemeleri önemle rica olunur."

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 585878

58. “Kahramanmaraş depremlerinden paylaşılan fotoğraflar”

YALAN

Bazı fotoğrafların Kahramanmaraş depremlerinden sonra çekildiği iddia edilerek sosyal medyada paylaşıldı.

GERÇEK

Paylaşımda yer alan fotoğraf tersine görsel arama metodu ile arandı. Bahse konu olan görselin, Ukraynalı fotoğrafçı Zapylaieva Hanna tarafından çekildiği ve "Harabeler arasında ağlayan çocuk" başlıklığıyla stok görsel olarak Shutterstock ve Adobe Stock'ta yayınladığı tespit edildi. Söz konusu iddiada kullanılan görselin 2020 yılında bir haber kaynağı tarafından da kullanıldığı belirlendi.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 595978

59. “Deprem vergileri nerede?”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarından “Deprem vergileri nerede?” içerikli manipülatif paylaşımlar yapıldı.

GERÇEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Şubat’ta Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde depreme ilişkin yaptığı konuşmada ise sadece acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta hemen 100 milyarlık bir kaynağın kurumların emrine tahsis edildiğini açıklamıştır.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 606078

60. "NEREDEYIM" yazıp 7777'ye gönderildiğinde yetkililere konum bildiriliyor”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarında, tüm operatörlerden "NEREDEYIM" yazıp 7777'ye mesaj atıldığında konumun yetkililere bildirildiği iddia edildi.

GERÇEK

Bu hizmet SMS aracılığıyla Turkcell operatör kullanıcıları tarafından kullanılabiliyor. Turkcell Neredeyim servisi; kendi konum bilgisine ulaşmak isteyen kişiye yardımcı oluyor. Kendi konum bilgisini sorgulayan kişiye; kişinin bulunduğu bölgenin adres bilgisi, bulunduğu en yakın noktalar ve telefonları, coğrafi konum bilgileri, polis ve sağlık acil durum telefonları cep telefonuna SMS olarak gönderiliyor. Teyit Hattı, iddianın gerçekliğini araştırmak için hem 7777'ye hem de 2222'ye "NEREDEYIM" yazarak mesaj attı. Turkcell'in bulunulan konum bilgisini, en yakın noktaları ve telefon bilgilerini, coğrafi konum verilerini ilettiği fark edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

İstanbul: 19 yasindaki bir garson alti ayda millioner oldu

Jet Fadıl ve yeğeni tutuklandı

İstanbul şehrinde: Satılmamış kanepeler. Yarı ücretsiz (fiyata bak

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 616178

61. “Barınma gibi imkanlardan yararlanmak isteyen afetzedelerden bilgi kartı isteniyor”

YALAN

Sosyal medyada afetzedelerden bilgi kartı istendiği iddia edildi.

GERÇEK

Depremzedelerden ayrıldıkları şehir veya gittikleri şehirlerde herhangi bir belge istenmemektedir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 626278

62. “Arama kurtarma çalışmaları esnasında tam enkazdan çıkarma aşamasına gelindiğinde başka bir ekip gelerek kameralarla depremzedeyi enkazdan çıkardı”

YALAN

Canlı yayında Mehmet Akif Ersoy, “Arama kurtarma çalışmaları esnasında tam enkazdan çıkarma aşamasına gelindiğinde başka bir ekip gelerek kameralarla depremzedeyi enkazdan çıkardı” iddiasında bulundu.

GERÇEK

Buna dair hiçbir kanıt ortaya atılmadı. Bu iddiayı savunan kimse bulunamadı. Bir duyum üzerine Mehmet Akif Ersoy tarafından haberleştirildi.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 636378

63. “Deprem bölgelerinde AFAD’dan başka kuruluşların çadır kurmasına izin verilmiyor”

YALAN

Habertürk yazarı Kemal Öztürk canlı yayında AFAD dışındaki kuruluşların çadır kurmasına izin verilmediğini iddia etti.

GERÇEK

Fakat çok geçmeden haberin yalan olduğu Kemal Öztürk’ün kendisi tarafından açıklanarak böyle bir yasağın olmadığı bilgisi verildi.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 646478

64. “Hatay Yarseli Barajı'nın patladığı iddiası”

YALAN

Önce Babala TV platformundan ortaya atılarak Ekşi Sözlük de dahil olmak üzere hızla yayılan bir iddia olarak Hatay Yarseli Barajının patladığı için çevresinin tahliye edildiği haberi paylaşıldı.

GERÇEK

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından söz konusu iddiaların asılsız olduğu açıklanarak konu aydınlatılmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

İstanbul: Satılmayan mobilyalar neredeyse bedava! Buraya Tıkla!

Gram altın için 3 bin lira dedi... İşte verdiği tarih

İstanbul şehrinde: Satılmamış kanepeler. Yarı ücretsiz (fiyata bak)

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 656578

65. “Türk İHA’ları depremler sonrasında kullanılmadı.”

YALAN

Fox TV haber kanalında Sözcü Gazetesi yazarı Deniz Zeyrek depremler sonrasında Türk İHA’larının kullanılmadığını iddia etti.

GERÇEK

Depremlerin meydana geldiği ilk gün itibariyle Türk İHA’larının kullanıma alındığı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından duyurulmuştu. Ayrıca İHA’lar tarafından çekilen fotoğraflar da basında yer bulmuştu. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, deprem bölgesinde kullanılan Türk savunma sanayiinin geliştirdiği teknolojilerini sosyal medya hesabından paylaşmıştır. Buna göre 50 insansız hava aracı ile 1000 saatin üzerinde uçuş gerçekleştirilmiştir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 666678

66. “Deprem bölgesinde bir AFAD ekibi Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu’nun Elbistan'daki bir akrabası için enkazdan ayrıldı.”

YALAN

Bazı yayın organlarında Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu’nun talimatı üzerine AFAD personelinin çalışmakta olduğu enkazdan ayrılarak Aydoğdu’nun bir akrabasının bulunduğu başka bir enkaza gittiği iddia edildi.

GERÇEK

Konuyla alakalı açıklama yapan Vali Aydoğu herhangi bir ekibi geri çağırmadığını, Elbistan’da ise hiçbir akrabasının bulunmadığını ifade etti.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 676778

67. “Kahramanmaraş'ta volkanik hareketlilik var.”

YALAN

Yer Bilimci Ahmet Ercan tarafından Kahramanmaraş Göksun’da lav akıntısı ve volkan ihtimali olduğuna dair bir iddia ortaya atıldı.

GERÇEK

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar tarafından herhangi bir lav akması veya volkanik külün söz konusu olmadığı açıklanmıştır.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 686878

68. “Gaziantep'te yağma yapmaya kalkışan Suriyelileri, Gaziantepliler tekme tokat dövdü.”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarında Gaziantep'te yağma yapmaya kalkışan Suriyelileri Gazianteplilerin tekme tokat dövdüğü iddia edildi.

GERÇEK

Fotoğraf, depremin ardından yağma yaptığı için şiddete maruz kalan bir Suriyeliyi göstermiyor. Paylaşımlardaki görüntüler, 2022 yılının Eylül ayında Sakarya'nın Serdivan ilçesinde yaşanan bir kavgaya aittir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

İstanbul: Satılmayan mobilyalar neredeyse bedava! Buraya Tıkla!

Emeklilere bir müjde daha geldi

İstanbul şehrinde: Satılmamış kanepeler. Yarı ücretsiz (fiyata bak)

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 696978

69. “Avusturya ordusu Türkiye'deki deprem kurtarma çalışmalarını güvenlik nedeniyle durdurdu.”

YALAN

Avusturyalı arama kurtarma ekibinin Türkiye'de güvenlik riski bulunduğu için çalışmalarına ara verdiği iddia edildi.

GERÇEK

Türkiye Cumhuriyeti Viyana Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada Avusturyalı kurtarma ekibinin herhangi bir güvenlik sorunu yaşamadığı, teknik aksaklıklar giderildikten sonra çalışmalara devam edeceği bildirildi.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 707078

70. “Afgan bir kişi deprem bölgesinde cenazelerin kolunu keserek altınını çaldı.”

YALAN

Sosyal medyada Uğur Kardaş isimli bir şahıs Afgan bir şahsın deprem bölgesinde cenazelerin kollarını keserek altınlarını çaldığını iddia etti.

GERÇEK

İddianın doğru olmadığı kısa sürede ortaya çıkarılarak provokasyona imza atan şahsın gözaltına alındığı İçişleri Bakanlığı tarafından açıklandı.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 717178

71. “AHBAP Platformu engelleniyor.”

YALAN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından AHBAP Platformu’nun çalışmalarının engellendiği iddia edildi.

GERÇEK

Ahbap Platformu Genel Başkanı Haluk Levent, valisinden komutanına kadar tüm devlet yetkililerinden her zaman destek gördüklerini belirterek tüm kurumlarla koordinasyon içinde çalıştıklarını belirtmiştir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 727278

72. “Bekir Bozdağ’ı protesto eden depremzedeler gözaltına alındı.”

YALAN

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı protesto eden depremzedelerin gözaltına alındığı iddia edildi.

GERÇEK

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada hiçbir depremzedenin gözaltına alınmasının söz konusu olmadığı bildirildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı

İstanbul: 19 yaşındaki bir garson altı ayda milyoner oldu

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

Selçuk Geçer doların 28 Şubat'ta göreceği rakamı verdi!

İstanbul: Satılmayan mobilyalar neredeyse bedava! Buraya Tıkla!

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 737378

73. “Kurtarma çalışmalarını takip eden muhabire polis tekme attı.”

YALAN

Halk TV’de deprem bölgesinde olayları takip eden bir muhabire polisin tekme attığı iddia edildi.

GERÇEK

Sahadaki ekiplerden alınan bilgiye göre, böyle bir olayın hiç yaşanmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü ekiplerine de böyle bir konunun intikal etmediği öğrenilmiştir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 747478

74. “Depremzede çocuğa şiddet uygulanıyor.”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntülerde depremzede bir çocuğa şiddet uygulandığı iddia edildi

GERÇEK

Konuyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklama yapılmıştır. Görüntülerde küçük çocuğa şiddet uygulayan S.D isimli şahıs, Ankara Etimesgut İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından 10 Şubat'ta gözaltına alınmıştır. Koruma altına alınan kız çocuğunun depremzede olmadığı belirlemiş, olaylı ilgili soruşturma başlatılmıştır.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 757578

75. “Binlerce yurttaşın öldüğü Antakya’da cenazeler isim yerine numara verilerek gömülüyor.”

YALAN

Bazı sosyal medya hesapları ve basın yayın organlarında binlerce yurttaşın öldüğü Antakya’da cenazelerin isim yerine numara verilerek gömüldüğü iddiasıyla manipülasyon gerçekleştirilmiştir.

GERÇEK

Arama-kurtarma çalışmalarında cansız bedenine ulaşılan ve kimlik tespiti yapılamayan cenazeler ise teşhise elverişli fotoğrafının çekilmesi, parmak izi ve DNA örneği alınarak ve cenazeye bir numara verilerek kayıt altına alınmaktadır. Cenazeler, defin ruhsatı düzenlenmesi, cenazenin defnedildiği yer ve mezarlığın bu numarayla ilişkilendirilerek tutanakla kayıt altına alınmasının ardından defnedilmektedir.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 767678

76. “Deprem mağdurlarına yardım yaparken önce GBT yapıldığı ve KHK'lı ise yardım verilmedi.”

YALAN

Bazı sosyal medya hesaplarında deprem mağdurlarına yardım yaparken önce GBT yapıldığı ve KHK’lı ise yardım verilmediği iddia edildi.

GERÇEK

Deprem bölgesine gönderilen tüm yardımlar, AFAD koordinesinde hiçbir depremzede arasında ayrım yapılmadan dağıtılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

66 yaşında bebek yüzlü bir kadın. Yatmadan önce yaptığı şey bu

İstanbul şehrinde: Satılmamış kanepeler. Yarı ücretsiz (fiyata bak)

İşte emekliye verilecek zamlı bayram ikramiyesi

İstanbul: Satılmayan mobilyalar neredeyse bedava! Buraya Tıkla!

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 777778

77. “Suriyeliler TSK ile çatışıyor"

YALAN

Ekşi Sözlük’te hiçbir dayanağı olmadığı halde Suriyelilerin TSK ile çatıştığına dair başlık açıldı.

GERÇEK

Hiçbir dayanağı olmayan bu iddia tamamen gerçek dışıdır.

Kahramanmaraş depremleri üzerine söylenen yalanlar ve gerçekler: İşte sosyal medyada yayılan yalanlar ve daha sonra ortaya çıkan gerçekler - Resim: 787878

78. "İç savaş çıktı."

YALAN

Ekşi Sözlük’te hiçbir somut kanıt içermeden tamamen uydurma olacak şekilde “iç savaş çıktığına” dair bir başlık açıldı.

GERÇEK

Bu iddia tamamen gerçek dışı olup insanları galeyana getirmek amacıyla yapılan bilinçli bir provokasyondur.

Editör: Kerim Öztürk