GÜNCEL

KAPSAYICI EKONOMİK ve SİYASAL KURUMLAR

Genellikle, ekonomik gelişime ve siyasal değişime direnen elitler ile onların ekonomik ve siyasal güçlerini sınırlamak isteyenler arasındaki ciddi mücadelenin ürünüdür.

"KAPSAYICI EKONOMİK ve SİYASAL KURUMLAR;  kendiliğinden ortaya çıkmaz.

Genellikle, ekonomik gelişime ve siyasal değişime direnen elitler ile onların ekonomik ve siyasal güçlerini sınırlamak isteyenler arasındaki ciddi mücadelenin ürünüdür.

KAPSAYICI EKONOMİK ve SİYASAL KURUMLAR; bir kez sahneye çıktıklarında, bu kurumların kalıcı hâle gelmesini, hattâ genişlemesini muhtemel kılan bir verimli döngü, yani bir olumlu etkileşim  süreci oluşturmaya eğilimlidir.

VERİMLİ DÖNGÜ, çeşitli mekanizmalarla iş görür.
BİRİNCİSİ; çoğulcu siyasal kurumlar, iktidarın bir diktatör ve hattâ iyi niyetli bir başkan tarafından gasp edilmesini çok daha zor hâle getirir.

Gücün; bir bireyin ya da dar bir grubun elinde yoğunlaşması,  çoğulcu siyasal kurumların temellerine zarar verir ve çoğulculuğun gerçek ölçütü tam da bu tür girişimlere karşı direnç gösterme kabiliyetindedir.

Ayrıca, ÇOĞULCULUK; Hukukun Üstünlüğü nosyonunu, yani yasaların herkese eşit uygulanması gerektiği ilkesini yüceltir; bu bir mutlak monarşide doğal olarak imkansız bir şeydir.

Dahası; hukukun üstünlüğü ilkesi, insanların siyasal sistemde de eşit olmaları gerektiği görüşünü ileri sürerek, siyasal süreç için daha fazla katılımın ve daha büyük kapsayıcılığın önünü açar.

İKİNCİSİ; Kapsayıcı siyasal sistemler, kapsayıcı ekonomik sistemleri destekler ve onlardan destek görür.

KAPSAYICI EKONOMİK KURUMLAR; kölelik ve serflik gibi, sömürücü ekonomik ilişkilerin en korkunç örneklerini ortadan kaldırır, tekellerin önemini azaltır ve dinamik bir ekonomi yaratır."

Prof. Dr. Daron ACEMOĞLU
"ULUSLARIN DÜŞÜŞÜ"

DİLEĞİMİZ VE ÖZLEMİMİZ;  TÜRKİYE'NİN DE SÖMÜRÜCÜ EKONOMİK VE SİYASAL KURUMLARDAN KURTULUP BİR AN EVVEL, KAPSAYICI EKONOMİK VE SİYASAL KURUMLARA GEÇMEYİ BAŞARMASI...

SELAM VE SAYGILARIMLA...
Reyhan Demirel