Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Muğla’nın dünyaca ünlü Boynuzbükü, Osmanağa, Günlük ve İnceburun koylarının mapa ve şamandıra ihaleleri yapılmış ve bu özelleştirme halkın büyük tepkisini çekmişti.

24 Mart'ta ise Kille Bükü, Kille Koyu, Bedri Rahmi Koyu ve Sıralıbük Sarsala Koyu, Hamam Koyu, Binlik Koyu ve Martı Koyları yine bakanlık tarafından ihaleye çıkarılacak.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) sekretaryasını yürüttüğü Fethiye-Seydikemer Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformunda 4 koyun ihalesinin gerçekleştiği, 8 koyun ihalesinin ise 24 Mart’ta yapılacağını vurgulandı.

Platform üyeleri, kiralamalarla dünyaca ünlü Göcek koylarının sadece belli bir kesimin kullanımına verileceğini, bu koylara Fethiye ve Göcek’te bulunan yaklaşık 4 bin günübirlik teknenin giriş yapamayacağını kaydetti.

Göcek’te sivil toplum meslek örgütleri ve yöre halkı tarafından başlatılan eyleme, Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, Fethiye Güç Birliği Platformu, Ticaret Odası Başkanı Osman Çıralı, Fethiye’nin 20 yıl Belediye Başkanlığını yapan Behçet Saatcı’da katılarak halka “yanınızdayız” mesajı verdiler. Halkın ortak kullanım alanı olan koyların toplu ihale edilmesine karşı ise başta yöre halkı olmak üzere turizmcilerden tepki geldi.  

PEKİ HALK NE DİYOR... ODATV’YE KONUŞTULAR

Halkın en büyük tepkisi ise, koyların ihaleye çıkarılırken şartnamede yerel kullanıcılarla, yatçılar, günübirlik tekne turu düzenleyen deniz esnafı ile ilgili özel hiçbir madde olmayışı.

Günübirlik tekne turu düzenleyen teknelerin koylara demir atamayacak olması en büyük endişe olarak dikkat çekiyor. Göcek Muhtarı Fahri Ugan Odatv’ye gelecek ile ilgili kaygılarını şu şekilde dile getirdi:

“Özel bir sektör koylara duba koyacak ve bu dubaları da kiralayacak. Yani duba sayısı kadar tekne oraya girecek. Ancak sonrada neler yapılabilir mesela özel sektör bunları yaparken sonradan yapılaşmaya gidebilir mi. Kapasitesi kadar tekne girdi mesela bu mantıklı. Ama burayı kiralayanlar sonradan neler yapabilir, yapılaşmanın önü açık bunları çok yaşadık gördük. Bizim korkumuz bu. Her şeyin önü açık bu ülkede. Buralar bizim kullandığımız, denize girdiğimiz koylar yani halkın yaşam alanını ilgilendiriyor. Liderler ne diyor, halkım, halkımız. Ama maalesef halk için bir şey yok. İhaleyi ver tamam. Tepkim bu şekilde. Tepkilerini dile getiren yöre halkından doğa sporcusu Ahmet Selim Yücel, “yatırım olmasını ve büyüdüğümüzü kabul ediyoruz. Ancak tüm koyların aynı anda ihale edilmesini kabul etmiyoruz. Çevrenin korunması için ihalelerin en azından iki yılda bir tek koy olmak üzere yapılmasını düşünüyoruz. Yani birden 15 koyun ihaleye çıkarılmasını kabul etmiyoruz. Yani alelacele tüm koyların ihale yolu ile özelleştirilmesi hem çevre felaketine hem de buradan geçimini sağlayan yöre halkına darbe vurur.” 

Turizmci Dilek Aikman ise, “Atı alan maalesef Üsküdar’ı geçiyor. Burada Başta Belediyeler olmak üzere Sivil Toplum Örgütleri ve halkın kararlı direnişi çok önemli. Bu bölge ekmeğini turizmden kazanıyor. Bu ihaleler ile birlikte yaz sezonunda turist gezdiren günübirlik tur teknelerinin akıbeti ne olacak? Yani denizin üstünü demi satıyorsunuz bu nasıl bir şey. Vereceğiniz hizmetten halkta yararlansın” diye konuştu.

Fethiye’nin 20 yıl Belediye Başkanlığını yapan Behçet Saatcı ise, “Doğanın bize hediyesi dünya mirası olan bu koyların korunması ve yönetilmesi yerele bırakılmalıdır” dedi.

Bölge halkından turizmci Günay Özütok, “Bölgenin kaynakları bölgede kalmalı. Fethiye ve Göcek turizmi için bölgedeki insanlarla görüşülüp konuşularak, halk bilgilendirilerek bu işler olmalı. Yerel turizm işletmecileri, yerel yöneticilerle görüşülmeli ancak bunlar yapılmıyor. Fikir alışverişlerinde bulunulmuyor. Buradaki sorun yerel halkın hiçe sayılması. Çünkü bölge halkı buraların nasıl işletileceğini bilmiyor. Hal böyle olunca da atılan adımlar tepkiyi doruğa tırmandırıyor. Yani bölgede turizmciler ile görüş alışverişlerinde bulunularak en doğru seçenek uygulanmalı” şeklinde konuştu.  

Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören

“EŞE, DOSTA, AKRABAYA PEŞKEŞ”

Fethiye Göcek koylarının toplu ihale edilmesine karşı en sert tepki eylemde CHP Fethiye İlçe Başkanı Mehmet Demir’den geldi. Demir, dünyaca ünlü cennet koyların Anayasa ve kanunların hiçe sayılıp göz göre göre peşkeş çekildiğini belirterek, “Yangından mal kaçırır gibi AKP’nin bitmek tükenmek bilmeyen rant hırsının kurbanı halk oluyor. Bugüne kadar Fethiye ve Göcek başta olmak üzere AKP’nin rant kapısı haline gelen doğal güzelliklerin özelleştirme adı altında eş, dost akrabaya peş keş çekildiğini unutmadık. Anayasal hak olmasına rağmen halkın kullanımına açık olan buralar deniz turizmine, deniz emekçilerine ve yöre insanına kapatılıyor yazıklar olsun böyle düzene. Biz halkımız ile omuz omuza verip buraları peşkeş çektirmeyeceğiz” dedi.

İktidarın hak, hukuk adalet tanımayan uygulamaları karşısında yöre insanının geçim kapısı olan doğal nimetlerin yok edildiğini dile getiren CHP’li Demir, “şimdi Göcek’te dünyaca ünlü koylar mapa şamandıra ihaleleri adı altında iktidar yandaşlarına armağan ediliyor. Halk birlik olduğunda aşamayacağımız engel yok. 24 Mart tarihinde Çevre ve Şehircilik İklim Bakanlığı tarafından yapılacak olan ihaleler öncesi sesimizi yükseltmeye son ana kadar devam edeceğiz” dedi.

DENİZ TİCARET ODASI’NDAN “HALK GÜCÜ” VURGUSU

Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, “Bu gün burada tepkilerimizi ortaya koyduk. Bu bir halk hareketi ve gücüdür. Bu halk gücünün karşısında kimse duramayacaktır. Ekmeğini denizden, turizmden kazanan halkımızın ortak endişesi olan bu gibi dorumların bir an önce açıklığa kavuşturulması gerekir. Aynı zamanda buraların doğal güzelliğinin heba edilmemesi çok önemli” şeklinde konuştu.

Dünyaca ünlü koyların özelleştirilmesine karşı “koylarımıza sahip çıkalım” imza kampanyası da başlatıldı.  

Murat Söktü / Odatv.com

Editör: Kerim Öztürk