Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?
MHP 25. Dönem Manisa Milletvekili ve Manisa Barosu eski Başkanı Zeynel Balkız, aralarında kadınların da olduğu kişilere kelepçe takılmasına tepki gösterdi. Balkız, yaptığı açıklamada, “Evlerinde kelepçe takılmak suretiyle özellikle içlerinde iki hanımefendinin, ev hanımının, üç hukuku bilen, uygulamayı bilen avukat meslektaşımızın olduğu, çok sayıda Manisalı esnaf ve sanayicinin gözetim altına alındığını duyduk. Manisa’da gerçekten çok geniş bir infial uyandırdı hadise. Bu hadisenin elbette eldeki bilgilere göre araştırılması hususunda hiçbir engel yok. Hukuk gereğini yapar diyoruz, bir hukukçu olarak ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim, Manisa’da nisan ayından beri gelişen olayların pek hukukla, yargılamayla, adil yargılamayla, hattâ bu yargılamalarda özellikle uyulması gereken Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) maddeleriyle hiç alakası olmayan bir algı operasyonu yürütülüyor.” dedi. Balkız, operasyondan sonra Bülent Arınç'a telefon ettiğini de söyledi.

MHP eski milletvekili Balkız, Manisa’da başörtülü kadınların da aralarında bulunduğu kişilere kelepçe takılmasından sonra yaşananları değerlendirdi. Geçen nisan ayında Manisa’da dükkanların, Terörle Mücadele polisleri tarafından etrafları çevrilerek ablukaya alındığını söyleyen Balkız, “İşyerlerinin ticaretine mani olması pahasına, 'Burada araştırma yapıyoruz.' diye bu esnafların teşhir edilmesi sırasında bir şey söyledim. Bu hakka, hukuka uygun olan bir şey değil. Bu tamamen kişilik haklarının ihlalidir ve bu seçilmiş esnaf arkadaşların, kamuoyu önünde bir algı operasyonuyla cezalandırılmasıdır. Sanki mahkumiyet kararı varmış gibi bunların deşifre edilmesi, fişlenmesidir. Bu hadiseyi yapanlar, elbette bu hukuksuzluğun hesabını verecek ve özellikle bu emri veren Manisa Emniyet Müdürü’nün artık bu şehirde görev yapmaması gerektiğini, bu arkadaş Manisa’da bundan sonra görev yapamaz dediğimi hatırlıyorum. Aradan geçen süre içinde siyasi çalışmalar veya siyasi korumalar nezdinde bu arkadaşımız, bu bürokratımız bugüne kadar görev yaptı ama salı günü gördük ki artık bıçak kemiğe dayandı ve bardak taştı. Ev hanımı bir hanımefendinin, evden kelepçeyle götürülmesi ne demektir? Bunu anlamak ve izah etmek mümkün değildir. Bu, bütün vicdanları yaralamıştır ve siyasi bir mücadeleye alet edilmek istenen yargılama ve hukuk burada iflas etmiştir.” dedi.

Gözaltına alınan kişilerin 30 yıl önce de Manisa’da olduğunu, Allah ömür verirse 20 yıl sonra da gelindiğinde bu kişilerin Manisa’da görüleceğini söyleyen Zeynel Balkız, “Çünkü bunlar, Manisa’nın köklü esnafları. Şu anda avukat meslektaşlarımızın ifade ettiğine göre çoğu arkadaşımızın sorguları tamamlanmış, ifadeleri tamamlanmış. Ben, ek gözaltı süresi alınsa bile emniyetteki ifade alma işleminin yarın sona ereceğini düşünüyorum. Eğer ek gözaltıyla birkaç gün daha bu uzatılmak isteniyorsa bu da ayrı bir maksada dayanır ve şunu anlarım, 'Bunlar işte elimize geçmişken, emniyete almışken bir iki gün daha burada tutalım' anlayışına dayanmaktadır.” dedi.

'YAPTIĞINIZ HUKUKSUZLUĞUN CEZASI VEYA SORGULAMASI BİR GÜN MUHAKKAK YAPILIR'

Bürokratlara seslenen Balkız, “Buradan bürokratlara, bu sorgulamayı yapanlara, hattâ sadece Manisa’da değil, Türkiye’deki bu tür işlemleri yapan herkese, bütün bürokratlara şunu hatırlatmak isterim. Yaptığınız her hukuksuzluğun cezası veya sorgulaması bir gün muhakkak yapılır.” dedi.

'BÜLENT ARINÇ’I ARADIM'

Salı günü yaşanan gözaltılardan sonra Bülent Arınç’a telefon ettiğini söyleyen Balkız, “Bu hadise salı günü bana iletildiğinde, ben öncelikle bunun bir yargılama faaliyeti dışında geliştiğini düşünerek, Manisa’nın ağabeyi olarak da düşündüğüm, geçmiş Meclis Başkanı Sayın Bülent Arınç’ı aradım. Dedim ki Manisa’da halkın, eşrafın ve bizim de hoşumuza gitmeyen hukukdışı gelişmeler oluyor. Bunu bir inceleseniz, ilgililerle bir görüşseniz. Kendisinin de son derece üzgün olduğunu ve aynı zamanda bu hadiselerin, özellikle Manisa’da son günlerde bu şekilde artarak yürütülmesini anlamlı bulduğunu ifade ettiler ve üzüldüklerini söylediler. Özellikle Manisa’da bu işin yoğunlaştığını, anlamlı bulduklarını söylediler. Eğer sayın emniyet müdürü açığa alınmamış olsaydı, bu hukuksuzluklara rağmen sessiz kalınsaydı, biz artık vicdanların donmuş olduğunu düşünecektik. Eğer sayın emniyet müdürü görevinde kalsaydı, biz şunu izleyecektik, sayın emniyet müdürü bundan sonra nereye vali tayin edilecek veya hangi büyük ile emniyet müdürü olacak, bunu izleyecektik. Umarız ki Manisa’yı ve Manisa kamuoyunu rahatsız eden bu uygulama sayın emniyet müdürünün geçici olarak değil, daimi olarak alınması suretiyle tamamlanmış olur.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim