Halide Edib, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünün Başkanlığını yapmış bir akademisyen, TBMM’de milletvekilliği yapmış bir siyasetçi ve çok sayıda eserler bırakmış bir yazardır.
1884 yılında İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde doğdu. Babası, II. Abdülhamit devrinde Ceyb-i Hümayun (Padişah Hazinesi) kâtipliği, Yanya ve Bursa Reji Müdürlüğü yapan Mehmet Edib Bey, annesi Fatma Bedrifem Hanım'dır. Halide Edib, annesini küçük yaşta veremden kaybetti. Evde özel dersler alarak ilköğrenimini tamamladı. Daha sonra Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nin ilk öğrencilerinden biri oldu. Kadınların toplum hayatına katılması ve eğitilmesi amacıyla Teâlî-i Nisvan Cemiyeti’ni kurdu ve ayrıca 1912’de faaliyete geçen Türk Ocağı’nda da görev aldı.
15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgalinden sonra düzenlenen Fatih, Üsküdar ve Sultanahmet mitinglerine konuşmacı olarak katıldı. Halide Edib, eşi Adnan Bey ile birlikte Anadolu’ya geçerek Millî Mücadele’ye fiilen katıldı. 1925-1940 yılları arasında yurtdışında çalışmalarına devam etti. 1940’ta Ordinaryüs Profesör olarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı Kürsüsü’nü kurmakla görevlendirildi. 1950’ye kadar bu görevi yürüten Halide Edib, 1950-1954 yılları arasında Demokrat Parti listesinden bağımsız İzmir milletvekili oldu. 9 Ocak 1964’te İstanbul’da vefat etti.
Halide Edib Adıvar, en çok Ateşten Gömlek, Vurun Kahpeye ve Sinekli Bakkal adlı romanlarıyla tanındı. Bunlardan başka roman, hikaye, anı, oyun türünde çok sayıda eserleri bulunmaktadır.
TÜRKKAB olarak hocamızı rahmet ve minnetle anıyoruz.
• Metni yazan İlknur Tepecik’e teşekkür ederiz.