Oktay Sinanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Hayatı:
25 Şubat 1935 İtalya doğumlu olan Oktay Sinanoğlu, Türk kimyacı,moleküler fizikçi ve biyokimyacı Türk bilim adamıdır. II. Dünya Savaşı’nın başlamasının ardından 1939 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye döndü.1953 yılında TED Ankara Koleji’nden birincilikle mezun olduktan sonra 1953 yılında ABD'ye yerleşti 
ve Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nin kimya mühendisliğinden 1956 yılında mezun oldu. 1957 yılında MIT'de yüksek lisansını tamamladı ve Sloan Ödülü'nü kazandı. 1958-1959 yılları arasında doçentlik tezini tamamladıktan sonra 1959-1960 yılları arasında Berkeley'de kuramsal kimya alanında doktorasını tamamladı.

Oktay Sinanoğlu 21 Aralık 1963 tarihinde Yale Üniversitesi'nde okumakta olan Paula Armbruster ile evlendi ve bu evliliğin bitmesinin ardından, Dilek Sinanoğlu ile evlendi ve bu evliliğinden ikiz çocukları oldu

Oktay Sinanoğlu 19 Nisan 2015 tarihinde Amerika'nın Florida Eyaleti'nde hayatını kaybetti.Karacaahmet Mezarlığı'nda annesi Rüveyde Sinanoğlu ve kız kardeşi Esin Afşar Aral'ın yanına defnedilmiştir.


Oktay Sinanoğlu’nun Bilime Katkıları Nelerdir?

Dünyada yeni kurulmaya başlayan moleküler biyoloji dalının ilk profesörlerinden biri oldu. DNA sarmalının çözelti içinde o biçimde nasıl durduğuna açıklama getirdi. Dünyanın pek çok yerinde buluşları ve kuramları ile ilgili konferanslar verdi.

1980'li yıllarda çalışmalarını kimya biliminin basit bir şekilde öğretilmesine yönelik bir kuramsal çerçeve üzerinde yoğunlaştırdı. Ancak 1988'de yayımlanan çalışmaları akademik dünyada ilgi görmedi.

1993'te Yale Üniversitesi'ndeki profesörlük görevlerinden erken sayılabilecek yaşta emekliye ayrıldı. Aynı yıl Türkiye'ye dönerek Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nde profesörlüğe atandı. 2002 yılında bu görevinden de emekliye ayrıldı.

Türkiye'de bulunduğu dönemde çalışmalarını daha çok Türk ulusal kimliği ve Türk diliyle ilgili milliyetçi görüşlerini yaymaya adadı. Eğitim dilinin resmi dil olması gerektiğini ve yabancı dilin takviyeli olarak öğretilmesinin gerektiğini savunan Sinanoğlu, matematiksel yapısından dolayı Türkçe'nin en iyi bilim dili olduğunu söylemektedir.

Yaşamı boyunca Kuantum mekaniğine birçok katkıda bulunmuş bir bilim adamıdır. P.A.M. Dirac'in de üzerinde uğraştığı ancak çözümleyemediği bir problemi, Kuantum mekaniğinde, Hilbert uzayının topolojisi ve içerdiği yüksek simetrileri çözdü.

 Böylece Kimya bilimini bu topolojik inceleme ile sağlam bir temele oturttu.

Politik Görüşleri:

Türkiye'de bulunduğu dönemde çalışmalarını daha çok toplumda bir Türkçe bilinci oluşturmaya adadı ve Türkçe'nin yabancı dillerin istilası altında olduğunu vurguladı.

 ,Eğitim dilinin Türkçe olması gerektiğini ve yabancı dilin takviyeli olarak öğretilmesinin gerektiğini savundu.

 Türkçede bulunan yabancı kökenli olduğunu söylediği bazı kelimelere çeşitli karşılıklar önerdi.

Eserleri: 
Göçmen Hamamı 

Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı Dr. Sakin Öner “Ergenekon’dan Çanakkale’ye Türk Ruhu”nu anlattı

2050’ye 5 Kala Dünyanın 105 Yıllık Tarihi

İlerisi için Türkçe Giderse Türkiye Gider 

Bye, Bye Türkçe / Bir New-York Rüyası

Büyük Uyanış

Hedef Türkiye

Ne Yapmalı / Yeniden Diriliş ve Kurtuluş İçin 

Yeni Bilim Ufukları I

Yeni Bilim Ufukları 2

 Yeni bir matematik kuramı ve onunla bazı fizik kimya ilkelerinin bulunması

Yeni Bilim Ufukları 3 Hayatın Örgüsü Elli Yıllık Biyolojinin Temellerini Sarsan Sorular 

Akademik Alanındaki Eserleri:
Modern Quantum Chemistry : Istanbul Lectures 
Sigma Molecular Orbital Theory
Three Approaches to Electron Correlation in Atoms and Molecules 
New Directions in Atomic Physics

Oktay Sinanoğlu Hakkında Yazılan Kitaplar:
Oktay Sinanoğlu, Türk Aynştaynı (hazırlayan: Emine Çaykara)
Oktay Sinanoğlu, Bir Türk Dehası  (Yazan, Ahmet Hakan)

Editör: Kerim Öztürk