Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Tacikistan’da 6 Kasım tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimler için aday başvuru süreci devam ediyor. Devlet Başkanı İmamali Rahman’ın başkanlığını yaptığı Tacikistan Halk Demokrat Partisi bugün toplandı. Parti oturumunda Devlet Başkanı Rahman’ın adaylığı oybirliğiyle kabul edildi. Rahman, 4 dönem için cumhurbaşkanı adayı oldu.

Tacik basınına göre, cumhurbaşkanlığı seçimleri için başvuru süresinin dolmasına az bir süre kaldı. Seçimlerine katılacak adaylar, 7 Ekim'e kadar, ülkedeki seçmenlerin yüzde 5'inin oyuna tekabül eden 210 bin imza toplamaları gerekiyor.

Ülkenin mevcut Devlet Başkanı İmamali Rahman, başkanlığını yaptığı partinin bugünkü oturumuna katılmadı. Tacikistan Meclisi’nin iki kanadının da başkanlarının katıldığı oturuma, binden fazla delege katıldı.
1994 yılında kurulan Tacikistan Halk Demokrat Partisi’nin 230 binden fazla üyesi bulunuyor. Parti başkanı, şu anki Devlet Başkanı İmamali Rahman. Milletvekillerinin büyük çoğunluğu, bakanlar kurulu üyeleri, il, ilçe ve şehir valileri, bu partinin üyesi.

PARTİLER ADAYLARINI BELİRLEDİ

Tacikistan’daki bütün siyasi partiler adaylarını belirledi. Tacikistan Halk Demokrat Partisi Devlet Başkanı İmamali Rahman’ı, Komünist Partisi milletvekili İsmoil Talbakov’u, Sosyalist Partisi Abduhalim Gaffarov’u, Demokrat Parti Saidcafar İsmanov’u, Çiftçiler Partisi Tolibek Buhariyev’i Ekonomik Reform Partisi genel başkan Olimcon Boboyev’i aday gösterdi. İnsan hakları savunucusu Aynihal Babanazarova Tacikistan Sosyal-Demokrat Partisi ve İslami Uyanış Partisi ile ülkedeki bazı sivil toplum örgütlerince oluşturulan Tacikistan Reform Güçler Birliği tarafından aday gösterildi.

Ayrıca, Tacikistan Bağımsız Sendikalar Birliği ve Gençler Birliği de, kendi adayı olarak şu anki Devlet Başkanı Rahman’ı aday gösterdi.

Orta Asya’nın en fazla cumhurbaşkanı koltuğunda oturan liderlerinden biri olan Devlet Başkanı İmamali Rahman, 1994, 1999 ve 2006 yıllarında yapılan seçimleri kazanarak 3 kez cumhurbaşkanı seçilmişti.

Editör: TE Bilisim