Yeni Anayasa Çalışmalarının Vazgeçilmezleri Yeni Anayasa Çalışmalarının Vazgeçilmezleri
Türk Böbrek Vakfı Diyaliz Merkezlerinde tedavi gören hastaların yaşam kalitelerine ilişkin algılarının, Avrupa, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde tedavi gören diyaliz hastaların yaşam kalitelerine ilişkin algılarına göre daha yüksek olduğu belirtildi.

Hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitelerini ölçmek amacıyla, Türk Böbrek Vakfı’nın desteği ile Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Rauf Nurettin Nişel başkanlığında bir araştırma yapıldı.

“Böbrek Hastalığı Yaşam Kalitesi KDQOL36 (Kidney Disease Quality of Life)” ölçüm aracına göre yapılan araştırmada, hastalığın etkileri, böbrek hastalığının getirdiği yük, zihinsel işlev, uyku, sosyal destek, hasta tatmini gibi kriterler değerlendirme konusu oldu.

Araştırmada, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere ve Japonya’da tedavi gören hemodiyaliz hastaları ile Türkiye’de Türk Böbrek Vakfı Diyaliz Merkezleri’nden tedavi gören hemodiyaliz hastaları karşılaştırıldı.

Uluslararası mukayese sıralamasında en yüksek yaşam kalitesi puanı ile Türk Böbrek Vakfı Diyaliz Merkezleri hastaları ilk sırada yer alırken onu takiben ABD, Japonya ve son sırada ise Avrupa ülkelerindeki diyaliz hastaları yer aldı.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, diyaliz merkezlerindeki başarılarının dünyada da kanıtlandığını söyledi. Türk Böbrek Vakfı Diyaliz Merkezlerinde yaşam süresinin, genel ortalamaların çok üzerinde olduğunu belirten Timur Erk, " Merkezlerimizde, 25 yılı geride bırakmış tedavi gören hastalarının olması, sunulan hizmetin niteliği hakkında bir fikir vermekle birlikte, Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Rauf Nurettin Nişel başkanlığında yürütülen bilimsel araştırmayla, toplam hizmet kalitesi açısından da oldukça iyi bir yerde olduğumuz belirlenmiştir ve bu araştırma sonuçları çalışmalarımızda bizleri bir defa daha yüreklendirmiştir” dedi.

Araştırmayı yürüten Prof. Dr. Rauf Nurettin Nişel ise hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla, hemodiyaliz hastalarının içinde bulundukları durumla ilgili fiziksel ve duygusal sorunlarına ilişkin algılarını uluslararası normlara uygun olarak ölçüldüğünü söyledi. Nişel "Bu saha çalışması sonucunda oluşturulacak veri bankasının tüm hekimlerimizin serbestçe kullanımına sunmak, böylece bu alanda yapılacak bilimsel çalışmaların yaygınlaştırmasını da hedeflemekteyiz. Bu araştırmanın bir diğer önemli amacı ise KDQOL36 (Kidney Disease Quality of Life) ölçüm aracını kullanarak yaşam kalitelerinde etkili olan faktörleri ölçmek ve Türk Böbrek Vakfı Diyaliz Merkezlerinde tedavi gören hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitelerinde etkili olan bu faktörler itibarıyla uluslararası mukayesesini yapmaktır.” dedi.
Cihan

Editör: TE Bilisim