İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı
Türkiye’nin ilk hayvanat bahçesi Ankara Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) kafeslerde sadece iki aslan erkek kaldı. Havanat bahçesi yetkilileri, aslan neslini çoğaltmak için şu anda yaşı 24 olan Baron isimli aslan için yurtdışında eş aramaya başladı.

Ormanlar kralı olan aslanların ortalama yaşam süresi 25 yıl. Bunu dikkate alan yetkililer, hayvanat bahçesindeki aslan neslini artırmak için Afrika ülkeleri başta olmak üzere ilgili yerlerle yazışma başlattı. Baron ve Sultan isimli mevcut iki erkek aslanın dışında daha önce var olan bir çift aslan çeşitli sebeplerden hayatını kaybetmişti. Hayvanat bahçesi sorumluları, Aslan Baron’a eş tercihi için öncelikle anavatanı olan Afrika ülkelerinde arayışların sürdüğünü söyledi.

Aslan Baron’un yaşlandığını biran evvel baba olmasını temin için çaba gösterdiklerini anlatan yetkililer, kısa süre içinde sevindirici haber gelebileceğini dile getirdi. Yaşlandığı için kafesinde miskin halde uyuyan ancak çocukların ilgisiyle kısa süren yürüyüşler yapan Aslan Baron, diğer erkek aslandan fazla hoşlanmadığı için çoğu zaman ayrı yerde tutuluyor. Veterinerlerin üzerine titrediği hayvanlar günlük beslenmelerinin yanı sıra hastalık ve parazitlerden etkilenmemeleri için düzenli olarak aşılanıyor, ilaç veriliyor.

ÖLEN FİLİN YERİNE YENİSİ GELECEK

Yaklaşık 6 yıl kadar önce ‘Şirin’ isimli filin ölmesiyle de AOÇ Hayvanat Bahçesi’nde hiç fil kalmadı. Fil alabilmek için yıllardın uğraş veren hayvanat bahçesi sorumluları, Hindistan, Pakistan ve Afrika ülkelerindeki girişimlerini sürdürüyor. Dünyanın en büyük hayvanının Türkiye’ye getirilmesinin maliyetli ve zor olduğuna işaret ederek, çalışmalarda önemli bir aşama kaydedildiğini aktardı.
Yetkililer, hayvanat bahçesinin yenilenmesiyle fil başta olmak üzere Türkiye’ye daha önce getirilmemiş pek çok yabani hayvanı ziyaretçilerin yakından inceleyebileceği müjdesini verdi.

Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin denetiminde faaliyetlerini sürdüren AOÇ Hayvanat Bahçesi, yeni hayvanat bahçesi yapılıncaya kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.


Editör: TE Bilisim