Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Ecz. Nurten Saydan, internet üzerinden satılan bitkisel ilaçlara tepki gösterdi. Türkiye’nin bitkisel ilaç çöplüğüne döndüğünü belirten Saydan, "Takviye edici gıda terörüne ne olur artık dur denilsin. Gençlerimiz hiç uğruna ölmesin.” dedi.

TEİS Başkanı Nurten Saydan, internet üzerinden temin ettiği zayıflama hapını kullandıktan sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki genç kızın haberlerini üzüntüyle takip ettiklerini dile getirdi. Bitkisel ürünlerin izninin, ruhsatının, kontrolünün Sağlık Bakanlığı’na geçmesi gerektiğini vurgulayan Saydan, Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırdı.

Saydan, internette ehil olmayan kişilerce satılan bitkisel ilaçların insanların sağlığını riske ettiğini söyleyerek, açıklamasına şöyle devam etti: "Bir ürüne ilaç şekli verilmiş ise yani tablet, kapsül, şurup, damla, ampul vs. şeklinde ise bunlar ilaçtır. Ürün artık ilaç olmuştur. Adı masumca ‘takviye edici gıdalar’ olan, bir sürü yönetmelik, genelge gibi yasal yöntemler kullanılarak satışa sürülen bu ürünlerin izin belgeleri Sağlık Bakanlığı'ndan alınmak zorunda olmalıdır. Yasalarda ismi ‘takviye edici gıda’, halk arasında ‘bitkisel ilaç’ olan bu ürünler kontrolsüz, denetimsiz bir şekilde internetten amaçları sadece para kazanmak olanlar tarafından pazarlanmaktadır.”

Bitkisel ürünlerin isimlerinin sebze, meyve veya bir takım egzotik bitkilerle özdeşleştirilerek, sanki yepyeni bir buluşmuş gibi, son derece doğal, zararsız olarak tanıtıldığını söyleyen Saydan, vatandaşların ve gençlerin kandırıldığını iddia etti. Saydan, “Bu ürünler internet denilen kontrolsüz ortamlarda ‘2015 in en başarılı bitkisel zayıflama ürünleri’ gibi başarı sıralamasına bile konulmaktadır. Satış yapabilmek adına her türlü yasa dışı yöntem fütursuzca denenmektedir. Tarım Bakanlığı'nın bu ürünlerin halk sağlığına olumsuz etkisini önlemede yetersiz kaldığı artık açıkça görülmektedir." diye konuştu.

'İLAÇ İSTER BİTKİSEL, İSTER KİMYASAL OLSUN İNTERNETTEN ALINMAZ'

Yaz mevsiminin yaklaştığına dikkat çeken Saydan, önümüzdeki günlerde bu tip sorunların artabileceğine dikkat çekti. Saydan, vatandaşları şu şekilde uyardı: "3 kilo fazlası olan gençlerimiz internete giriyor ve bu ürünleri alabiliyor. Sonrası malum. Sonuç; basında gencecik bir canın, doktorların bütün çabalarına rağmen kurtarılamadığı, hayatını kaybettiği haberi.. Bunlar çok acı ama maalesef gerçek ve de eczacılar olarak bu duruma çok üzülüyoruz. Lütfen artık buna dur diyelim, ister bitkisel ister kimyasal olsun ilaç internetten satın alınacak bir ürün değildir. Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre internet ve benzeri ortamlarda satılan bu ürünlerin yüzde 50'sinin sahte olduğunu hepimiz biliyoruz. O zaman neden bu ilaçlara para verelim, neden kullanıp canımızdan olalım? Sahte olanların içine ne konulduğu dahi tespit edilemiyor. Bu ülkenin tek bir sağlık otoritesi vardır, o da Sağlık Bakanlığı'dır. TEİS olarak Sağlık Bakanlığını göreve çağırıyoruz: Bu ürünlerin izni, ruhsatı, kontrolü artık tamamen Sağlık Bakanlığı'na geçsin."

'YANILTICI REKLAMLARA İTİBAR ETMEYİN'

Saydan, anne, baba ve gençlere seslenerek 'saçınız çıkacak, kısa zamanda zayıflayacaksınız' gibi reklamlara itibar etmemeleri gerektiğinin altını çizdi. Bu tür ilaçların kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Saydan, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Bunların içi zararlı maddelerle dolu, kas yapmak için sağlığınızdan olmayınız. 3 kilo fazlası için karaciğer ve böbreklerinizi öldürmeyiniz. Vatandaşlarımıza sesleniyoruz ‘cinsel performans arttırıcı’ iddiasında olan ve bu iddiayı güçlendirmek için değişik değişik isimler konulan, hayvan boynuzlu, 'kapıda ödemeli, kargo ücretsiz, beğenmezseniz iade ediniz' şeklindeki reklamlara kanmayınız, sağlığınızdan olmayınız.”



Cihan

Editör: TE Bilisim