1980 yılında Finlandiya’da, çocukluk döneminde kötü ağız bakımının daha sonra kalp hastalıklarına yol açabileceği konusunda 27 yıl süren bir çalışma yapıldı. Bu çalışmada 6,9 ve 12 yaşlarında 755 genç hasta izlendi. Araştırma sürecince ağız sağlığı ile birlikte kalp hastalıklarının riski değerlendirildi. Bunu yapmak için ultrason kullanarak karotis arterin kalınlığını ölçtüler. (Arter kalınlaşması kalp hastalıklarının habercisidir.)

Ve araştırma boyunca ağız bakımı kötü olan bireylerde daha fazla kalp hastalıkları belirtileri gözlendi.

Kansere çare buldular! İlk 2 dozda büyük başarı 7 yılda 10 bin kişiye umut olacak Kansere çare buldular! İlk 2 dozda büyük başarı 7 yılda 10 bin kişiye umut olacak

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, bu çalışma küçük çocuklarda bile, daha sonraki yaşamda kardiyovasküler hastalık gelişme şansını azaltmak için ağız sağlığının önemini göstermektedir dedi.

Dt. Kökdemir sözlerine şöyle devam etti. Çocuklar 2 yaşına geldiğinde yavaş yavaş diş hekimi ile tanıştırılmaya başlanmalı, hiçbir işlem yapılmasa da diş kliniği ziyaretleri çocukların ileriki yaşlarında diş hekimine daha kolay gitmesini sağlayacaktır.

Çocukların ilk dişlerinin çıkması ile birlikte ebeveynler çocuklarının dişlerini temiz bir tülbent yardımı ile günde 1 yada 2 kez silebilir. 2 yaşından itibaren de çocuklara yavaş yavaş diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Editör: TE Bilisim