Boğazlıyan Kaymakamı Mehmed Kemal Bey şehadetinin 104. yılında Kadıköy Kuşdili Mezarlığı’nda bulunan kabri başında Anadolu Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen programla anıldı.

(Anma programına ilgi büyüktü)
Kadıköy Kaymakamı Muhittin Pamuk, Emekli Jandarma Tuğgeneral Ali Aydın, Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Âdem Uçar, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel, Kamusen  İstanbul İl Başkanı Remzi Özmen sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda yurttaşta yağışlı havaya rağmen Boğazlıyan Kaymakamı Kaymakam Mehmed Kemal Beyi anma programında yer aldı.

(Milli Şehit Kemal Bey ve tüm şehitlerimiz için Kuranı Kerim ve dua okundu)
İkinci Başkan Erol Güler’in açılış konuşmasının ardından Aziz şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı hep bir ağızdan söylendi.
İkinci Başkan Erol Güler’in programı takdiminde sonra Kadıköy Kaymakamı Muhittin Pamuk, Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Âdem Uçar, Kamusen İstanbul İl Başkanı Remzi Özmen'in anma toplantısında yer alan kalabalığı selamlayan konuşmalarının ardından mikrofona gelen Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Kaymakam Kemal beyin idamına kadar gelen süreçle ilgili olarak tarihsel bir çerçeveyi geniş bir sunumla dile getirdi.

(Tören öncesi Kadıköy Kaymakamı Muhittin Pamuk bir süre yannda bulunan isimlerle sohbet etti.)

Dönemin zalim yöneticileri ve Ermeni teşkilatlarının kışkırtması ile Kaymakam Kemal Beyin idam edildiğini belirten Öztek, Kurtuluş Savaşı öncesi Çanakkale’de bozguna uğrayan emperyalistlerin Ermeni işbirlikçilerle Kaymakam Kemal Beyi idama götüren yolu açtığını kaydetti.

(Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek'in konuşması anma programına damga vurdu)
Öztek, Ermenilerin tarih boyunca haksız hukuksuz ve zalimane bir şekilde sözde soykırım iddialarına devam ettiğini belirtirken tarih sayfalarına bakıldığında Ermenilerin Türklerine özellikle Doğu Anadolu ve Azerbaycan’da vahşeti yaşattığını anlatan kimi gelişmelerden örnekler verdi.

(Kadıköy Kaymakamı Muhittin Pamuk)
Öztek, Kaymakam Kemal beyin şehadeti ile ilgili olarak yıllarca yaptıkları anma programlarına ilişkin gösterdikleri duyarlıklılardan ötürü Kadıköy Kaymakamlığına ve yetkililere teşekkür etti.

İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet! İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet!

(Programı İkinci Başkan Erol Güler takdim etti)
Anma programının bir başka konuşmacısı ise İÜ Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel oldu. Prof. Yücel, Ermeni meselesinin artık siyasi bir mesele haline geldiğini belirtirken, TTK Eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun bu konuda yapmış olduğu çalışmaları kendilerine örnek aldıklarını söyledi
Prof. Yücel, Ermeni meselesinin gündemden düşürülmemesi gerektiğine işaret ederek gelecek kuşaklarına da aktarılmasının herkesin görevi olduğunu dile getirdi.
Anma programı Kur’an – ı Kerim tilaveti ve dua ile sona erdi.

Kaynak: Gündoğumu gazetesi

Editör: Kerim Öztürk