Gümüşhane'nin Kürtün ilçesine bağlı Kırgeliş, Bağlama ve Damlı köylerinin Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlanmasıyla birlikte yaşanan 10 aylık süreçte somut bir adım görülmezken, süre içerisinde yaşanan olaylar çarpıcı iddiaların ortaya atılmasına neden oldu.

İhraç, İmzanı Geri Çek, Karalama Kampanyası…!

Yaklaşık 10 ay önce yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle Gümüşhane'nin Kürtün ilçesine bağlı Kırgeliş, Bağlama ve Damlı köyleri Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlandı. Alınan karar tepki gösteren Kürtün Platformu Başkanı Salim Koca ile 3 köy muhtarı çalmadık kapı bırakmadı. Geçen 10 aylık sürede alınan kararla ilgili somut bir adım göremeyen heyet iki hafta önce CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel’i makamında ziyaret ederek, süreçle ilgili destek istedi. CHP Grup Başkan Vekili Özel sınır tartışmalarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında iktidarın sınır sorununu çözmesi gerektiğine vurgu yaptı. Yaşanan süreçle kamuoyunda ortaya birçok farklı yorum atıldı. Kürtün Platformu Başkanlığında, ilçe belediye başkanları, belde başkanları, farklı siyasi parti ilçe başkanları, il genel meclis üyeleri, STK başkanları ve muhtar ortak bir bildi hazırladı ve geçtiğimiz Cuma günü kamuoyunu bilgilendirmek için açıklama yapılacaktı.

DEĞİŞTİRİLEN SINIR ŞEHRİ İKİYE BOLDÜ

Hazırlanan ortak bildiri farklı nedenlerle yerel ve ulusal basınla paylaşılmasına izin verilmedi. Öte yandan bildiriye imza atan ilçe başkanlarına, meclis üyelerine ve bazı muhtarlara imzalarını geri çekmeleri için ihtarda da bulunulmuş. Edinilen bilgiye göre ise, Kürtün heyetinin CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel görüşmesi için AK Parti 22.dönem Milletvekili Sabri Varan’ın randevu aldığı iddiaları ortaya atılarak karalama kampanyalarına başvurulmuş.

Yaşanılan süreçle ilgili ve ortaya atılan iddialar üzerine gazetemizin sorularını cevaplayan CHP Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç,  AK Parti Kürtün İl Genel Meclisi Üyesi Bahtiyar Soylu ve Kürtün Platformu Başkanı Salim Koca çarpıcı açıklamalarda bulundu.

AĞAÇ: KÜRTÜN HEYETİNE SORUNUN ÇÖZÜM NOKTASININ MUHALEFET OLDUĞUNU SÖYLEDİM

CHP Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç, sınır probleminin yaşandığı ilk süreçte Kürtün heyetine sorunun çözümünün muhalefet olduğunu söyledi.   Başkan Ağaç, “Ben onlara daha öncede sorunun çözüm noktasının muhalefet olduğu söylemiştim. Sorununuz biz dile getirirsek, sesiniz duyulur ve iktidar müdahale etmek zorunda kalır. Bu zamandan yaklaşık 10-11 ay geçti.  Kürtün heyeti bizleri ziyaret etti. Sesleri daha iyi duyurabilmek için onları Ankara’ya yönlendirdim. Vekillerimizle görüşün size yardımcı olsunlar, hatta grup başkan vekilimiz Özgür Özel ile görüşün, sesiniz ulusal medyaya da çıksın dedim. Kürtün heyeti kabul etti bende Özgür başkanı aradım ve durumu kendisine anlattım. Özgür başkan heyeti Ankara’da beklediğini söyledi ve Kürtün heyeti Özgür Başkanla Ankara’da görüştü” diye konuştu.

AĞAÇ: ÖZGÜR ÖZEL ’DEN RANDEVU ALAN BENİM

CHP Grup Başkanı Özgür Özel’in sorunu canlı yayında dile getireceğin kendisine söylediğini belirten Başkan Ağaç, “Özgür Özel ’den randevu alan ve ilgilenen benim. Sonuçta gelinen nokta ne oldu televizyonda Özgür özel ’den sonra Turan Aydoğan’da açıkladı. Özgür Özel geçen günlerde Trabzon’da açıklama yaptı, biz sürekli Özgür özel ile görüşüyoruz. Çünkü Özgür Özel CHP’de popüler, sözü dinlenen ve açıklamaları ilgi çeken bir siyasetçidir. Benim zaten maksadım bu sorunun mümkün olduğu kadar ülke çapında duyulmasını sağlamaktı ve yaptık. Yani bütün bu süreci içinde sessiz sedasız olarak işi analiz eden bendim. İyi ki de söylemişim, şimdi iktidar bununla ilgili bir tedbir almak zorunda. Bir de şu var; yok bizim köylerin hakkı teslim edilir ya da bu işin peşini bırakmayacağız. Trabzonluların kendilerine göre Gümüşhane’yi ezmesine izin vermeyeceğiz, bunu kabul etmeyeceğiz. Ben de muhalefetin il başkanı olduğum için ben dile getirdim ama bunları birilerini suçlamak için değil. Bir sene geçti iş daha vahim bir hale geliyor, çapı büyüyor biz de mecbur kaldık bu olaya dahil olmaya” ifadelerini kullandı.

Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına

SOYLU: SİYASİ BİR POLEMİĞE YOL AÇMAMAK ÜZERE YAPARSANIZ BİZ DE İMZA ATARIZ

AK Parti Kürtün İl Genel Meclisi Üyesi Bahtiyar Soylu ise yaklaşık 15 gün önce kürtün platformu olarak bir araya geldiklerini anlattı. Soylu, “Belediye başkanları, il genel meclis üyeleri, parti ilçe başkanları ve sivil toplum örgütleri bir araya geldik bir konuşma yaptık. Arkadaşlar dediler ki biz bu sınırlarımızın gasp edilmesi olayına tepki olsun diye bir basın bildirisi hazırlayalım, ben de söz aldım arkadaşlardan dedim ki ‘siyasi bir polemiğe yol açmamak üzere yaparsanız biz de imza atarız.’ Arkadaşlar bir bildiri hazırladılar. İki belediye başkanı, iki il genel meclis üyesinin, bütün Kürtün ’deki siyasi parti ilçe başkanlarının, STK başkanları, muhtarlar ve biz de bu bildiriyi imzaladık.  Geçtiğimiz Cuma günü bir basın toplantısı yapılacaktı. Bu basın toplantısının yapılmasına ilimizin idarecileri ve siyasileri karşı çıktılar, uygun görmediler” şeklinde konuştu.

SOYLU: AK PARTİ İL BAŞKANI CELALETTİN KÖSE İMZANI GERİ ÇEK DEDİ

AK Parti Kürtün İl Genel Meclisi Üyesi Soylu AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse’nin kendisini arayarak imzasını geri çekmesini istediğini kaydetti. Soylu, “İl başkanın bu talebine cevap olarak Kürtün ’ün menfaati doğrultusunda ben bu imzayı attım. Kimseye de bir siyasi dokunma söz konusu değil, hukuki bir suç yok, ben imzamı geri çekmem dedim.  İl Başkanı bana ‘seni ihraç ederim’ dedi. Ben de dedim ki ‘edebilirsin, hukuk yollarım açık ben de itiraz ederim’ dedim. Böyle aramızda konuşma geçtikten sonra ertesi günü yani Cuma günü meclise MHP il Başkanı Nadim Aydın geldi ve bir konuşma yaptı. Konuşmasın da daha ziyade Sabri Varan’a dokundu. İsmen ben de bu bize karşı tutum sergiledikleri ve bir yaptırım çabası içinde oldukları çok net. Bugün il genel meclisinde bütçe görüşmeleri olacak ve bu görüşmelere AK Parti İl Başkanı Celalettin Köse’nin de katılacağı bilgisi verildi. Bu görüşmelerde sadece bütçenin değil, farklı konularında görüşüleceğini düşünüyorum” dedi.

Kürtün Platformu Başkanı Salim Koca ise hazırlanan bildiride Kürtün ’de faaliyet gösteren tüm partilerin ilçe başkanları, il genel meclis üyeleri, belediye başkanları, sivil toplum örgütleri başkanları ve 43 muhtarında imzasının olduğunu söyledi.

KOCA: DERHAL İMZALARI GERİ ÇEKMEZSENİZ İHRAÇ EDERİZ DENİLMİŞ

Başkan Koca, “Bu metinde hiç kimseyi üzecek veya kıracak devletine veya yönetimine karşı olacak tek bir satır bile bulamazsınız. Bu imza atanların kendi iradesi yok mu? Biz bir basın toplantısı yapalım ve doğru bilgiyi herkesle paylaşalım diye karar almıştık. Bu açıklamanın metnini de Kaymakamlığa sunmuşuz. Bu metin valilere de gitmiş. Neden çünkü bir yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için. Buna rağmen son anda iptal edilmiş. Gerekçesi ne biz bilmiyoruz. Bize söylenen gerekçe tamamen siyasi bir baskı var. Burada ilçe başkanlarını, il genel meclis üyelerini ve belediye başkanlarını, il başkanları arayarak siz bu metnin altına imza atmışsınız derhal imzaları geri çekmezseniz ihraç ederiz denilmiş. Ben ilimin adına utanıyorum. Trabzonlu bir milletvekili Trabzon’da basın toplantısı düzenliyor, Gümüşhane’de böyle bir basın toplantısı düzenlenmesine izin verilmemiş, muhtar arkadaşlar gelsin Trabzon’a biz size yardımcı olacağız diyor. Bu bizim ilimize bir hakarettir” ifadelerini kullandı

KOCA: BİZİ SİYASETE ALET ETMEYE HİÇ KİMSENİN HAKKI YOKTUR

Koca, “Biz 10 ay sonra Özgür Özel’e neden gitmişiz? 10 ay boyunca bizim önümüze geçit verecek kimseyi bulamadığımız için gitmişiz. Özgür Özel’e derdimizi anlatmışız, kendisi de gidip bizim derdimizi anlatmış. Biz Özgür Özel’in kuyruğuna takılacak insanlar mıyız? Ne ilçe başkanlarım, ne il genel meclis üyelerim, ne de belediye başkanlarım, hiç kimsenin kuyruğuna takılacak insanlar değiliz. Bunu kendimize hakaret sayarız. Siyasetçiler kendi aralarında o sorunu çözsünler, bizi siyasete alet etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Bizim devletimize olan sevgimizi ve sadakatimizi sorgulamaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Biz ülkemizi menfaatsiz olarak seviyoruz. 665 hektar alanı gitmiş bir ilçenin, ilin. 665 hektar alanı giden bir topluma sahip çıkmayacaksınız, da ha sonra da kalkacaksınız siyaset yapıyorum diye ahkâm keseceksiniz. Böyle bir siyaset olur mu? Topraklarına sahip çıkmayan bir siyasetçi olur mu? Ben gidip Trabzon’ da mı basın toplantısı düzenleyeyim? Ben kendi ilçem de neden yapamıyorum? Benim vekillerim, siyasetçilerim bana sahip çıkmıyor da, Trabzonlular mı sahip çıkacak. Benim topraklarımı alan adamlar bana sahip çıkıyor ya bu olacak iş mi? İmza attığımız bildiri de Özgür Özel’i destekleyecek bir şey mi var?” dedi.

Koca açıklamalarını şöyle tamamladı;

“10 aydır tüm ısrarlarımıza rağmen hiçbir yaramıza merhem olmadılar. Şimdi de kendi yapamadıklarını bize fatura etmeye çalışıyorlar. Yerel mahkemenin sınır tespiti yaptığı nerede duyulmuş? Bu yerel mahkemenin görevi midir? Biz şuanda bir ilin mücadelesi içindeyiz. Bu mücadele içerisinde yer alamayacak kadar cesareti olmayanlar bizlere gölge etmesinler yeter. Biz noktasına virgülüne kadar oturup tartışıp bir mutabakat yapmışız. Buna kimsenin bir şey demeye hakkı mı var? Sizi ihraç ederiz diyorsunuz. Demek ki siz bizleri kaleye almıyorsunuz. Böyle bir tehditte bulunmaya hakları mı var veya gerek mi var? Hiç kimsenin yüzüne söyleyemeyeceğimiz bir şeyi arkasından konuşmam gibi bir derdimiz yok. Biz şu görüntüyü vermek istiyorduk; evet biz Gümüşhane topraklarıma sahip çıkıyoruz. Bunun dışında başka hiçbir amacımız yok. Benim Atilla Ataman ile ne derdim olabilir tanımam etmem. Bana ne onun ticaretinden tatil köyünden. Benim onu suçlamaya da hakkım yok. Ancak gelin görün ki Kürtün’de herkes bu iş Atilla Ataman’ın altından çıktı diyor. Bizim amacımız Türk toplumunda ki kirli bilgiyi ortadan kaldıralım ve gerçekleri ortaya koyalım. Yoksa herkesin dilinde bir kirli bilgi dolaşıyor. Bizim bu basın toplantısını yapmamıza müsaade edilmiyorsa demek ki biz sesimizi duyurmak için başka yollar arayacağız. Biz Cumhurbaşkanımıza kadar derdimizi götürüyoruz, derdimizi anlatacak dosyamızı veriyoruz ama ilçemizde basın toplantısı yapamıyoruz. İl başkanları bugün meclise gelecekmiş oraya çağırmışlar, ne karar vermişler görüp bakacağız ama biz bu durumun sonuna kadar takipçisi olacağız. Meclis üyelerinin oradan ihraç edilmesi de bir şereftir. Ne yaparlarsa yapsınlar biz hepsinin arkasında kale gibi duracağız. Bu meclis üyeleri ne yapmış? Vatan hainliği mi yapmış? Toprak mı satmış? Yoksa bu toprakları savunamayanlar mı satmış? Bu olaylara hiç kimse anlam veremiyor. Kervancının kervanını ürkütenleri sevmiyorlar.”

Öte yandan AK Parti ve MHP İl Başkanları ile vekiller Kürtün’ ün 11 aydır ihmal ettikleri sınır problemini tepkisini görünce günah keçisi arıyorlar. Milli konuda bile birlik sağlamayan yere yöneticilere vatandaşın tepkisi büyüyor.

Kaynak: gumuskoza gazetesi

Editör: Kerim Öztürk