Tarih 06.02.2023 saat 4.17 de 7.7 şiddetindeki depremle sarsıldık. Olayın şokunu üzerimizden atamadan 7.6 şiddetindeki depremle 2. darbeyi aldık. Bu yazıyı yazmaya başladığım an telefona gelen bildirimde depremde hayatını kaybedenler sayısı 44374 kişiydi. Allah rahmet eylesin. Şehadetleri kabul edilsin. “Şehitler 5 kısımdır: Bulaşıcı hastalığa yakalanan, ishale tutulan ,suda boğulan ,göçük altında kalan ve Allah yolunda savaşırken şehit olanlar.”  (Buhârî, Cihâd 30; Müslim, İmâre 164. Ayrıca bk. Buhârî, Ezân 32; Tirmizî, Cenâiz 65). Milletimizin başı sağ olsun.

Tarih tekerrürden ibaret..

Ders almamız için büyük bir ansiklopedi, meyve alabilmemiz için uçsuz bucaksız bir ağaç.

İzmit, Roma’nın gelmiş geçmiş En iyi 5 İmparatorundan biri sayılan Traianus’un memleketi. Malum televizyonda hemen hemen her gün verilen fay hatlarının üzerindeki şehir , yakından bildiğimizi gibi (17.08.1999 ). Şehir M.S 123 depreminde adeta yok olmuş. Şehri yeniden abat eden ise Traianus. Şehir zengin olduğu için tarihin hemen hemen her döneminde yağmalanmış , yağmadan başını kaldırdığında da depremler yakasını bırakmamış.

Tarih tekerrürden ibaret dedik ya

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Maraş depreminden sonra şehri yeniden abat etme sözü bana bunu çağrıştırdı. Teşbihte hata olmaz yeni bir ”Traianus” olur mu bilinmez. Mart başı itibarıyla 30000 konut sözü verdi. Bu sayı elbette artacaktır. Duamız 10 ilin eskisinden daha güçlü bir şekilde abat olması. Çok kısa bir süre içerisinde yaraların sarılması tabi ki mümkün değil. Depremin bir çok sonucu olacağı ayan beyan ortada. Milat olarak kabul ettiğimiz 1999 depremi yerini 2023 depremine bıraktı.

Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Ders almamız dileğiyle ve o bölgedeki tüm insanlarımızın yine yeniden candan gülmeleri temennisiyle..

Burak MERAL

Editör: Kerim Öztürk