Fikir ve düşünce adamlarının kaybı, arkada yeri doldurulamayacak büyük boşluklar bırakır. İşte Altan Deliorman, yeri doldurulamayacak fikir ve düşünce adamlarından biriydi. Çalışkanlığı, dürüstlüğü, fedakarlığı hafızalarımızdan hiçbir zaman silinmeyecektir. Gençlik yıllarından beri, kendisini Türklük meselelerine adamış bir fikir ve düşünce adamıydı. Durmadan, dinlenmeden, zor şartlar altında çalışarak, Türklüğe ve Türk Kültürüne hizmet  etmiş ve o heyecan kendisinde hiç bitmemişti. Çok sakin bir mizacı vardı. Fakat kültür sahasında Türklüğe karşı yapılmış bir yanlış, bir karalama, bir haksızlık ve bir saldırı karşısında  şaşılacak derecede tepki gösterir ve bu konularda makaleler yazardı. Büyük bir vatanseverdi. Türklüğe,  kimsenin kolay kolay yapamayacağı şekilde sessiz ve derinden hizmet ederdi. Prensiplerine bağlı ve gösterişi hiç sevmezdi. Kimseyi incitmez ve kırmazdı. Makale, kitap ve araştırmalarında milli kültürün ancak öze dönmekle ayakta kalabileceğini savunanlardandı. Ahlak üzerinde de müspet düşünceleri olan ve milletleri ayakta tutan unsurlardan birinin ahlak olduğunu konferanslarında dile getirirdi.  Türkiye’de demokrasi modelinin oluşturulamaması, Milli Kültür Politikası’nın olmayışından kaynaklandığını belirtmekteydi. Altan Deliorman, Türkçülüğün partiler üstü savunuculuğunu  yapmış ve Türkiye’de meselelerin çözümünde milliyetçiliğin tek çözüm yolu olduğunu savunanlardandı.

Ben, kendisini 1973 Yılında Aydınlar Ocağı’nda tanıdım ve uzun yıllar birlikte görev yaptık.  O tarihten  itibaren görüşmelerimiz vefatına kadar devam etti.  kendisini Aydınlar Ocağı heyeti olarak zamam zaman bürosunda ziyaret edip ülke meseleleri hakkında hasbihalde bulunurduk.

Altan Deliorman, 25 Haziran 1935 tarihinde İstanbul da dünyaya geldi. Babası gazeteci-yazar Necmettin Deliorman’dır. Orta Öğrenimini Haydarpaşa Lisesi’nde tamamlamış ve bir müddet  İ. Ü. Hukuk Fakültesi’nde öğrenimini sürdürmüştür.  Daha sonra İ. Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne girerek buradan mezun olmuştur. Haydarpaşa Lisesi’nde talebeyken hocası Hüseyin Nihal Atsız ile iyi ilişkiler kurarak fikir ve düşüncelerinden büyük ölçüde yararlanmıştır. Hoca ile görüşmeleri,  liseden sonra da fikir ve düşünce alanında devam etmiştir.

Siyasal ve düşünsel bir hesaplaşma! Siyasal ve düşünsel bir hesaplaşma!

Aydınlar Ocağı Genel Merkezi’nin kurucuları arasında yer aldı. Aydınlar Ocağı’nda müdürlük, muhasip üyelik, veznedarlık, genel sekreterlik ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Uzun yıllar Boğaziçi Yayınları’nın müdürlüğünü yaptı. Daha sonra Bayrak Basın Yayın Şirketi’ni kurarak bir takım kültür ağırlıklı kitaplar neşretti. Orkun Vakfı’nı bazı arkadaşlarıyla birlikte kurarak başkanlığını yaptı.  2008 Yılında, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından basın mesleğinde 50. yılını doldurması dolayısıyla ‘Basın Şeref Ödülü’ verildi. Bir Kapı Açık Kaldı adlı hikayesiyle Türk Sanatı’nın 1954 tarihinde düzenlediği hikaye yarışması birinciliğini ve Ermeni Komitacıları adlı araştırmasıyla 1974  “ Türkiye Milli Kültür Vakfı Büyük Ödülü “ nü kazandı. Ayrıca  2004 Yılında, Işıklı Hayatlar  adlı kitabı Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın eseri seçildi.

Tercüman Gazetesi’nin Avrupa baskılarında köşe yazarlığı, Tan, Akşam, Ekonomi,  Son Havadis, Ortadoğu  gazetelerinde muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü gibi görevlerde bulundu. Ayrıca Kopuz, Ocak, Toprak, Milli Yol, Boğaziçi, Türk Edebiyatı , Bayrak, Orkun Dergilerinde yazıları yayınlandı. Çok çeşitli sahalarda kitapları, araştırmaları, hatıraları neşredildi. Rahmetli Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu Hoca ile birlikte tarih kitapları(lise 1,2,3) hazırlayarak , Milli Eğitim Bakanlığı tarafından liselerde ders kitabı olarak okutuldu. Daha akla gelmeyen pek çok çalışmanın ve hizmetin altına imzasını atmıştır. Yapmış olduğu büyük hizmetlerden dolayı iz bırakarak Milliyetçi Fikrin Ölmez ve Abide Şahsiyetleri arasında yerini aldı. 23 Ağustos  2012 tarihinde İstanbul’da vefat etti.

Altan Deliorman her zaman dostları, arkadaşları ve sevenleri tarafından saygı, minnetle ve rahmetle anılacaktır. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Mezarında Nur içinde yat Altan Ağabey.

Dr. Şahin CEYLANLI - 27 Nisan 2023, İstanbul

Editör: Kerim Öztürk