"Hile, oyunu kazandırsa da  
kaderi değiştirmez."
Farabî

Kraliçe'nin tacındaki elmas nereden geldi?

İngiliz Kraliçesi II. Elizabeth’in ölümünden sonra gündeme gelen ve "Kohinoor" etiketiyle Twitter’da hızla trend olan meşhur elması, İngilizler nasıl ele geçirdi?

Büyük Türk Sultanı Babür Şah 1526’da Panipat Meydan Muharebesinde yüz bin asker ve bin zırhlı filden oluşan Hint ordusunu, on üç bin beş yüz kişilik Türkistanlı askeriyle yedi saatte imha etti. Bu, Türklerin tarihte kazandığı en büyük meydan muharebesidir. Babür Şah 10 Mayıs 1526 gününde muhteşem bir askerÎ törenle Agra’ya girerek Babürlü Türk Devletini kurdu.

1857’de büyük bir İngiliz ordusu Delhi şehrini işgal edip Babürlü Devletine son verdi. Son hükümdar 2. Bahadır Şah tahttan indirildi. Hümayun Şah’ın türbesine sığınmış olan Sultan'ın üç oğlu öldürüldü. Kadınları ve çocukları dahi kılıçtan geçirildi. Şah ve ailesi Myanmar’a sürüldü; Şah burada, zindanda vefat etti.

İngilizler Delhi şehrini işgal ettikten sonra, evleri dükkânları basıp malları, paraları yağma ettiler. Tarihî sanat eserlerini yaktılar, yıktılar. Eşi bulunmayan, kıymet biçilemeyen ziynet eşyaları, altınları gemilerle İngiltere’ye taşıdılar.

Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı

İngilizler, Agra’nın fethinde Babür Şah’ın eline geçen ve oğlu Hümayun’a hediye edilen "Kuh-i Nur" (Nur Dağı) isimli elması da İngiltere’ye götürdüler. Merhum tarihçilerimizden Yılmaz Öztuna bu elmas hakkında "180 kırat olan bu elmas, bugün 160 kırat hâlinde yeniden yontulmuş olarak İngiltere Kraliçesinin tacındadır" demektedir. Babür Şah da "Babürname" isimli hatıralarında bu elmasın kıymetini bir erbabına sorduğunu, onun da; "Bütün dünyanın iki buçuk günlük masrafını karşılar" dediğini kaydetmektedir.

Şunu üzülerek ifade edelim ki, muhteşem tarihimiz ve medeniyetimiz okullarımızda gençlerimize doğru dürüst öğretilmedi; İngilizlerin yaptığı vahşetler anlatılmadı. Milattan önce yaşamış Asurlular, Etiler, Babiller, Hammurabi Kanunları öğretildi; Hindistan’da kurulan Büyük Babürlü devletinden, zaferlerinden, âlimlerinden hiç bahsedilmedi...
__//Numan Aydoğan Ünal
Yaşadıkları şatafatlı hayatları katlettikleri insanlara, açlığa terkettikleri, işkence ile öldürdükleri çocuklara ve parsel parsel işgal ettikleri ülkelere borçlu olan, elinde milyonlarca müslümanın kanı bulunan, sömürge canavarı İngiltere'nin Kraliçesi II. Elizabeth gömüldü.

Kendisini hiç iyi bilmeyiz..
Azabı çetin olsun. 
İçimizdeki İngiliz süs köpeklerinin de başı sağolsun...

Editör: Kerim Öztürk