Diyarbakır'dan havalanan ‘Bordo bereliler’in CASA CN235 tipi askeri nakliye uçağı, kalkıştan 25 dakika sonra kumanda arızası sonucu Malatya'da düştü. 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er şehit oldu.

Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı Hava Grubu'na ait çift motorlu CASA CN235 tipi hafif nakliye uçağı içindeki 34 askerle Malatya yakınlarında düştü. Uçağın kumanda arızası sonucu düştüğü tahmin ediliyor.

Uçaktaki 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er şehit oldu. Uçakta Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı ‘Bordo bereliler’, Doğal Afetler Kurtarma (Askeri AKUT) ekibi askerler bulunuyordu.

KUMANDA ARIZASI

Diyarbakır'daki 2'nci Hava Taktik Kuvvet Komutanlığı'ndan dün 12.50'de havalanan, Kara Pilot Yüzbaşı Yılmaz Tekgül ve Kara Pilot Üsteğmen Mahir Turan'ın yönetimindeki askeri uçak, saat 13.15 sıralarında 5 bin 600 metrede ve saatte 444 kilometre hızla uçarken kumanda arızası meydana geldi.

BİRKAÇ SANİYE DAYANAMADI

Erhaç Hava Üssü ile irtibat kurarak zorunlu iniş izni istedi. Hava Üssü'nde hemen hazırlık başlatıldı. Piste iniş için birkaç saniye daha dayanamayan uçak, Erhaç'a 3 kilometre kala havacılıkta tono adı verilen hareketle sol kanadının üzerinde dönmeye başladı.

Yağmur ve dolunun yağdığı bölgede hızla irtifa kaybeden uçak, virile (döne döne düşmek) girdi. Tamamen kontrol dışı kalan CN235 tipi uçak, Malatya Akçadağ İlçesi'ne bağlı Gülyurdu ve Yağmurlu Köyü arasında, Muhittin Erhan'a ait kayısı bahçesiyle yakındaki pancar tarlasına çakıldı.

Uzun uçuş yapacağı için yakıt depoları tam dolu olan uçak yere çarpmayla birlikte büyük gürültüyle infilak etti ve alev alev yanmaya başladı.

MÜHİMMAT DA PATLADI

Uçaktaki askerlerin mühimmatlarının da infilak etmesiyle ortalık cehenneme dönerken, metal ve ceset parçaları geniş bir alana yayıldı. Bölgeye ulaşan ekipler, kurtulan olmadığını görünce, geniş bir alana dağılan ceset parçaları ve enkazı topladı.

Yaylalar ve gözeler şehri Kürtün'de maden işletmesi istemiyoruz! Yaylalar ve gözeler şehri Kürtün'de maden işletmesi istemiyoruz!

Şehit binbaşının Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvveti Komutanlığı Hava İkmal Komutanı Lütfü Ceylan olduğu açıklandı.

Editör: Kerim Öztürk