YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı

26 Ağustos 1922’de başlayan Türk taarruzu, 30 Ağustos Zaferi ile önemli bir ivme kazanmıştır. Mustafa Kemal Paşa, başkomutan olarak yeni hedefi Türk ordusuna göstermiştir: “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!”

Türk ordusu hiç vakit kaybetmeden 9 Eylül'de İzmir'e girmiştir. İzmir’den sonra Bursa da işgalden kurtarılmış, sıra Boğazlar ve Trakya’nın kurtarılmasına gelmiştir. İngiliz lider Lloyd George, Yunanların yapamadığını devam ettirme düşüncesi ile harekete geçmişse de Türklerin geri adım atmayacağını görüp meselenin barış yoluyla halledilmesinden başka çaresi olmadığını anlayarak barış müzakerelerine başlamak zorunda kalmıştır. İzmir’in Yunanlarca 15 Mayıs 1919’da işgali ile başlayan Milli Mücadele, 9 Eylül 1922’de şehrin geri alınması sonrasında Mudanya Mütarekesi ve Lozan Antlaşması ile sona ermiştir. 

Türk milletinin Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğinde gösterdiği sağlam duruş sayesinde Mondros Mütarekesi’yle başlatılan ve Sevr Antlaşması’yla gerçekleştirildiği zannedilen Türkleri Anadolu topraklarından çıkarma düşüncesinin imkansız olduğu tüm dünyaya gösterilmiştir. Lloyde George ve kabinesi, İzmir’in alınması sonrasında Türklerle yaşadığı diplomasi savaşını kaybederek iktidardan düşmüştür.

İzmir’in kurtuluşunun 100. yıl dönümünde, bu vatanın her karış toprağı için canını feda etmekten bir an bile tereddüt etmeyen aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

Editör: Kerim Öztürk