Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı Açılışı ve Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu’nda konuşan Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, “"Tarihte ilk kez Türk devletleri tek bir şekilde hareket etmektedir. Artık Türk dünyası bir hakikattir. Biz birleştik, daha da güçlendik ve bu yeni bir paradigmadır. Türk dünyasının bugünkü başarıları kolay elde edilmemiştir" dedi.

En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Amreyev, İstanbul zirvesini değerlendirdi:

TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, burada, geçen yıl düzenlenen tarihi İstanbul zirvesinde Türk devletlerinin birlik ve bütünlüğü için hayati , Türk dünyasının geleceğini belirleyen kararların alındığını, ailenin genişleyip güçlenmeye devam ettiğini belirtti.

"4 yıl önce 4 devletken şimdi 7 devletiz. Bugün tarihte ilk kez Türk devletleri tek bir şekilde hareket etmektedir. Artık Türk dünyası bir hakikattir. Biz birleştik, biz daha da güçlendik ve bu yeni bir paradigmadır." diyen Amreyev, Türk dünyasının da bu çalkantılı dünyada son derece zor bir imtihan dönemiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Bu sıkıntıların, Türk dünyasını daha fazla dayanışma, bütünleşmeye ve daha fazla birlik için mücadele etmesini sağladığını ifade eden Amreyev, bu ruhla, 11 Kasım'da Semerkant Zirvesi'nin gerçekleştirileceğini, İstanbul Zirvesi gibi tarihi bir zirve olacağını vurguladı.

Semerkant'ın, İstanbul Zirvesi'nde alınan tarihi kararları tamamlayan bir zirve toplantısı olacağını, ekonomi ve ticaretin ön planda tutulacağını kaydeden Amreyev, 2040 Vizyon Belgesinde yer alan siyasi ve güvenlik işbirliği hedefleri açısından ilerleme kaydetmeyi amaçladıklarını belirtti.

Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu-1

Editör: Kerim Öztürk