Birinci Dünya savaşı sonrasında 1918 yılında Erzurum üzerinden Gümüşhane ile Torul ilçesi istikametinde ilerleyen Rus birlikleri Torul manastırında ordugah kurup, top ve uzun menzilli silahlı Rus birlikleri Kürtün istikametinde ilerleyerek Kazıkbeli Yaylası ve bu bölgeyi her alanda kontrol altında tutan hakim nokta olan 2308 rakımlı Kabaktepe (05-00) üzerinde çadır kurup, ordugah etrafına mevziler kazılmış ve mevzilerin ilerilerine çevre emniyetini sağlayacak şekilde yedi kat dikenli tel ile çevirmişlerdir.


Giresun ve Trabzon hattını tutan birliğimiz içerisinden gönüllü olarak bir Yüzbaşı (Tosyalı Mehmet Yüzbaşı) ve altı erden oluşan küçük baskın birliği Rus askerlerinin Şubat 1918 tarihindeki bir şarap bayramını kutlamak maksadıyla eğlenip içtikleri bir sırada Yüzbaşı ve altı er gece yarısı Rus askerlerinin sarhoş oldukları sırada onların gafletinden yararlanarak baskın yapmışlardır.

Türk Ordusu’nun saldırıya geçtiğini düşünen Ruslar geri çekilmeye ve kaçmaya başlamışlardır. Arazinin kayalık ve sarp olmasından dolayı büyük kayıplar vermişlerdir. Bu esnada Kahraman Yüzbaşı ve altı er Kabaktepe’de şehit olmuşlardır.

Milli Savunma Bakanlığı Arşivler Müdürlüğü'nün 1. Dünya Savaşı Zayiat Defteri'nde yer alan şehitlerin kimlikleri şöyle:
1-) 11.Kolordu komutan vekili Kastamonu-Tosya 1297 doğumlu MEHMET EFENDİ

2-) 88.Tabur 2.Bölük Piyade er 1309 Bursa-İznik HÜSEYİN MUHACİR KORUCUOĞULLARI

Gümüşhane’nin tek kadın İl Genel Meclis üyesi adayı Sonel Yaşar’a yoğun ilgi Gümüşhane’nin tek kadın İl Genel Meclis üyesi adayı Sonel Yaşar’a yoğun ilgi

3-) Piyade er Tokat Reşadiye ilçesi Çakırlı Köyü 1308 doğumlu ESAT UZUN ÖMEROĞLU

4-) 102.Kafkas Taburu 2.Bölük Tabur zbiti içel silifke 1304
doğumlu NURİ EFENDİ

5-) 11.Kafkas Hücum Bölüğü Takım zabiti Piyade teğmen Artvin-Yusufeli 1304 doğumlu ZİYA EFENDİ

6-) İsmi Tespit edilemedi.

7-) İsmi Tespit edilemedi.

Kabaktepe Şehitliğinin Restorasyon İşlemleri 2007 Yılında Tamamlanarak, 31.08.2007 Yılında Düzenlenen Törenle Hizmete Açılmıştır. Kabristanların Restorasyonunda Bayburt Taşı Kullanılmıştır.

Bir ÇANAKKALE bir de KABAKTEPE Geçilmedi GEÇİLMEYECEK

Ömer ÇAVUŞOĞLU



Editör: TE Bilisim