AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk? AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk?
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı(MİT) Bölge Başkanlığı, Lice ilçesinde 4 ayrı köye uyuşturucu operasyonu düzenledi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, operasyonda ele geçirilen 21 ton uyuşturucu maddenin 7 kamyonla taşınabildiğini ve piyasa değerinin 40 milyon lirayı bulduğunu söyledi. Toprak, Diyarbakır’da bugüne kadar yapılan en büyük yakalama oranını gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Diyarbakır’da 18 Temmuz’da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda terör örgütü PKK’ya büyük darbe vurulmuştu. PKK’nn en büyük finans kaynağı olan uyuşturucuya ikinci bir darbe daha vuruldu. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, terör örgütünün çeşitli illere ve ülkelere göndermek üzere bölge halkına baskı yaparak uyuşturucu ektirdiğini söyledi. PKK’nın uyuşturucu trafiğinden yüklü miktarda finansal gelir elde ettiğini dile getiren Toprak, “Terör örgütü PKK/KCK uyuşturucu kazandığı paranın bir bölümünü yaptığı ve yapmaya çalıştığı, planladığı kanlı eylemler için kullanırken, bir bölümünü de zevk ve sefa içerisinde yaşamaları için sözde yöneticilerine göndermektedir.” dedi. Toprak, jandarma ve emniyet ekiplerinin, terör örgütünün büyük mali kaynaklarından olan uyuşturucu başta olmak üzere silah ve insan kaçakçılığını da önlemeye çalıştığını dile getirdi.

18 Temmuz'da Diyarbakır’da uyuşturucu alanlarına yönelik gerçekleştirilen operasyonu hatırlatan Toprak, operasyonla ilgili şunları söyledi: “O tarihten sonra şüphesiz ki o tarihten önce planlı programlı operasyonlar yapılıyordu. O tarihten sonra, özellikle arkadaşlarımızın tüm imkanlarını kullanarak ve kararlı duruşuyla, bizim de kararlılıkla terörü ve terörü ayakta tutan uyuşturucu ekim imal ve üretim alanlarına yönelik mücadelemiz önceki zamanlara göre daha da ivme kazandı. Terör örgütünün Diyarbakır’da terör faaliyetlerini ortadan kaldırmak, gerekse terör örgütünü ayakta tutan Diyarbakır kırsalında üretilen uyuşturucunun ekim, imal, üretim, işleme ve depolama alanlarına yönelik planlı, programlı çalışmalar yapıldı. Bu çerçevede Diyarbakır Jandarma Komutanlığınca Lice ilçesi Ortaç, Yalızı, Bağlan ve Kayacık köylerinde PKK/KCK terörist mensuplarına lojistik destek sağladığı silah ve mühimmat sağlayacaklarına dair duyumların elde edildi. Ayrıca belirtilen bölgede PKK yönlendirmesiyle işbirlikçilerine yoğun kenevir ekimi ile esrar üretimi yaptırdığı ve arazide bunların depolandığına dair istihbarat alındı. Bu bilgiler değerlendirilerek belirtilen bölgelerde bölücü terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek, silah, mühimmat ve bölgedeki işbirlikçiler vasıtasıyla uyuşturucudan elde edilen büyük finans kaynağını ortan kaldırmak ve esrar üretim alanlarını tespit etmek maksadıyla Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı, MİT Bölge Başkanlığı ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ile müşterek olarak bir istihbari çalışma yapılmıştır.”

398 TİM GÖREV ALDI

Toprak, operasyon kapsamında 398 timde oluşan kuvvet ve 7. Kolordu Komutanlığımızın taarruz ve Sikorsky tipi helikopterlerle havadan sağlanan destek 13-14 aralık tarihlerinde uyuşturucuya yönelik operasyonların gerçekleştiğini dile getirdi. Toprak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “18 Temmuz’da yapılan operasyon 400 kilometrekarede aynı anda bir ilde 12 noktada eş zamanlı yapılan büyük bir operasyondu. Ve çok önemli uyuşturucu yakalanmıştı. Bu operasyonumuzda 4 ayrı noktada, Lice ilçesinde, Diyarbakır’da bugüne kadar yapılan en büyük yakalama oranını biz gerçekleştirmiş olduk. Bu operasyonumuza 9 jandarma özel harekat timi, 3 polis özel harekat timi, 3 jandarma komando timi, 11 GKK timi, 5 Karma Tim, 6 adli kolluk ekibi, 3 narkotik köpek timi, 3 mayın arama köpek timi ile 2 iz takip köpek timi ve Lice İlçe Jandarma Komutanlığımız diğer unsurları bu başarılı operasyona katıldı.” Toprak, tespiti yapılan alanda 11 evde de aramalar yapıldığını, ancak herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını kaydetti.

Toprak, operasyonun 12-14 Aralık tarihlerinde Lice ilçesinde 4 ayrı köyde ve Diyarbakır’ın 4 ayrı noktasında gerçekleştiğini belirterek, “En büyük yakalama oranına ulaşan uyuşturucu operasyonunda toplam 21 ton esrar maddesi ele geçirildi. 7 ayrı kamyona ancak sığdırabildik. Arkadaşlarımız arazide çok zor şartlarda, yere ve yola döşenen patlayıcı ve benzeri tehlikeler ve yine terör örgütünün ana can damarlarının kesilmesi nedeniyle terör örgütünden bu tarafa yönelebilecek her türlü tehdite rağmen işbirliği halinde Jandarma Bölge Komutanımızın sevk idaresinde Emniyet Müdürlüğü, MİT Bölge Başkanlığı katkısıyla bu başarılı operasyon gerçekleştirildi. Büyük bir yakalama oranına ulaşıldı.” şeklinde konuştu.

Vali Toprak, operasyonda kapsamında ele geçirilen maddeleri şöyle sıraladı: “Sonuç itibari Lice ilçesi Ortaç köyünde bir ton toz esrar, 7 ton kubar esrar, Yalaza köyünde 3 ton toz esrar, 5 ton kubar esrar, Bağlan köyünde bir ton toz esrar, 4 ton kubar esrar olmak üzere toplamda 16 ton kubar, 5 ton toz esrar olmak üzere 21 ton uyuşturucu ele geçirildi. Bir adet büyük sığınak, bir adet uyuşturucu imalathanesi olarak kullanılan sığınak ile uyuşturucu imalatında kullanılan muhtelif malzemeler, 9 adet sığınak tarzı depo, 25 kilogram amonyum nitrat, 41 adet Kalaşnikof fişeği, bir adet 7.65 çapında Vizor marka tabanca, 40 adet av tüfeği, bir adet dizüstü bilgisayar, bir adet hassas terazi, 9 adet tel elek, bir adet koli bandı, bin 830 lira para, bir adet kimlik kartı, teröristlerin giydiği 2 adet kıyafet ve 2 adet puşi ele geçirildi. Bu olayla ilgili olarak 3 şüpheli gözaltına alındı. Bölgedeki terörist gruplara ulaştırılması muhtemel terörist kıyafetleri ve patlayıcı eylemlerinde kullanılmak üzere hazırlanan 25 kilogram amonyum nitrat ile 41 adet Kalaşnikof mermisi de yakalanan malzemeler arasında olmasından dolayı özellikle dikkat çekici bir noktadır.“ Toprak, uyuşturucuların arazi yapısından yararlanılarak görünmeyen noktalardaki sığınaklara saklandığını ifade etti.

PİYASA DEĞERİ 40 MİLYON LİRA

Bu operasyonla birlikte terör örgütünün en büyük finansal kaynaklarından olan uyuşturucunun yerinde elde edilmesiyle büyük başarı sağlandığını belirten Toprak, “Uyuşturucular yakalanmasaydı değişik illere gönderilecekti. Narkotik bilgileri toparlayan, özellikle uluslar arası çapta, Birleşmiş Milletler'de bu konu ile ilgili bilgi toplayan teşkilat verilerine göre PKK’nın uyuşturucu ticaretinin Avrupa’ya yönelik olarak yüzde 75’ini gerçekleştirdiği de açıkça ortadadır. Dolayısı ile bir taraftan finansmanı kesilmiş oluyor, diğer taraftan uyuşturucunun masum insanların geleceklerinin yok edilmesi noktasında da büyük bir darbe vurulmuş oluyor.” dedi.

Toprak, Lice ilçesinde gerçekleşen operasyonda yakalanan uyuşturucunun piyasa değerinin 40 milyon lira civarında olduğunu da sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilisim