Gümüşhane’de orta çağda yapılarak 285 yıl önce camiye çevrilen ve Türkiye’deki 9 Ayasofya camiinden biri olma özelliği taşıyan Ayasofya Camisi’nin adının tarihi duvarlara vida ile sabitlenen tabelayla değiştirilmesi tepkilere neden oldu.  

Merkeze bağlı ArzularKabaköy Beldesi sınırlarındaki eski Kabaköy köyünde Orta Çağ’da yapıldığı değerlendirilen ve Hagia Sophia'ya adanan kilise Trabzon Rum İmparatorluğu döneminde piskoposluk merkezi haline getirildi. 18. yüzyıl başlarına kadar kilise olarak kullanılan yapı bölgedeki Türk nüfusunun artmasıyla 1737 yılında camiye çevrildi.

Osmanlı Padişahı Sultan Abdulaziz tarafından Kabaköy Ayasofya camiine imam ve görevli tayini için verilmiş bir berat bulunan cami, dikdörtgen planlı, 3 nefli, 3 apsisli bir yapıya sahip. İçerisinde devasa sütunların yer aldığı, dış duvarlarında kilise olduğu döneme ait süslemelerin bulunduğu cami 1972 ve 2010 yıllarında iki kez restore edildi.

Türkiye'deki 9 Ayasofya camisinden birisi olan ve kapısında tarihi çeşmesi bulunan tarihi yapıyı mahalle sakinleri gözü gibi korurken bir skandala imza atıldı. Orta Çağ’da yapıldığı bilinen ve 285 yıldır Müslümanların ibadet ettiği tarihi caminin ismi tarihi duvarlara vida ile sabitlenen tabela ile Gümüşhane Müftülüğü tarafından değiştirildi. 

Kabaköy Mahallesi Yeni Camii adı verilen tarihi camiye yapılanlar vatandaşları rahatsız ederken, Arzular-Kabaköy Belediye Başkanı Çetin Rıza Tanış, yapılan yanlışlığın düzeltileceğini söyledi.

Tarihi Ayasofya Camii'nin adının değiştirilmesine tepki

“Köy halkı Ayasofya değil de niye Yeni Camii diyerek baya bir tepki gösterdi”

Caminin isminin değiştirilmesinin köy halkı tarafından tepkiyle karşılandığını söyleyen Arzular-Kabaköy Beldesi Gaziler Mahallesi Muhtarı Sabil Yakut, “Burası Ayasofya Camii. Resmi kayıtlarda da zaten var. Müftülük tarafından tüm camilere takıldığı gibi buraya da tabela takıldı. Yalnız bunun yanlış olduğunu, buranın Ayasofya olduğunu ki zaten biz resmi girişimlerde de bulunduk konuyla alakalı. Belediye başkanımız da bu konuyla ilgili duyarlı olarak çalışmalarını sürdürüyor. Ayasofya Camii olarak tabela tekrar yerine asılacak. Köylü de bu yazıyı burada görünce normal olarak Ayasofya değil de niye Yeni Camii diyerek baya bir tepki gösterdi. Konuyla ilgili girişimlerde bulunuldu, resmi yazışmalar yapıldı inşallah düzelecek. Tabelanın asılması da yanlış oldu, bu şekilde asılması olmadı” dedi.

Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?

“Tabelayı kim getirdi, nasıl astı bilemiyoruz”

Camiinin tarihinin kayıtlarda yer aldığını ve isminin Ayasofya Camii olarak kalması gerektiğini ifade eden Gaziler Mahallesi Sakini Tekin Ezber, “Kesinlikle yanlış bu, Yeni Camii diye bir şey yok bunun tarihi belli kayıtlarda Ayasofya Camii olarak kalması önem arz ediyor. Tarihi bir bina vakıfların uhdesinde burası kesinlikle burada zaten onlardan izinsiz herhangi bir şey yapılamaz, bunu kim getirdi nasıl astı bilemiyoruz.” diye konuştu.

Müftülük yetkililerinden alınan bilgiye göre ise tarihi caminin isminin kayıtlarda Yeni Cami olarak geçtiği bu nedenle tabelanın asıldığı ve gerekli başvurular neticesinde caminin adının tekrar Ayasofya Camisi olarak değiştirilmesi noktasında çalışmaların yapılacağı ifade edildi.

Editör: Kerim Öztürk