Dünya Ekonomik Forumu için Davos’a davet edildiğini açıklayan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bugün (16 Ocak) zirveye katılmaya karar verdiğini söyledi. Babacan, Davos’ta “Asla Türkiye’den vazgeçmeyin. Türkiye büyük bir ülke. Türkiye seçimlerden sonra dünyayla barışık, dünyayla konuşan, alışveriş eden, sözünün gücü olan bir ülke olacak. Ülkemize güvenin” mesajı vereceğini belirtti. 

“Ali Babacan dünyada bir marka” 

Medyascope’a konuşan DEVA Partisi Genel Başkanlık Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Koordinatörü Abdurrahman Bilgiç, Davos’a işbaşındaki başbakanların, bakanların gittiğini belirterek, şunları söyledi:

Orada dünyadaki siyasi, ekonomik, stratejik gelişmelerin hem mevcut fotoğrafı çekilir, hem de geleceğe yönelik yeni fikirler ortaya çıkar. Oraya gittiğiniz zaman hem dünyanın bugünkü durumuna, hem de gelecekte nasıl bir yöne evrildiğine ilişkin bilgi sahibi olursunuz ve katkıda bulunursunuz. Ali Bey, dünyada da, Avrupa’da da, Türkiye’de de bir marka. Geçmiş dönemdeki başarıları dolayısıyla tanınan, bilinen ve fikirlerine ihtiyaç duyulan bir insan.

“Babacan’ın orada olması, ülkemiz için gurur kaynağı”

Babacan’ın, 2017 yılında oluşturulan “G20 Eminent Persons Group”a (Seçkin Kişiler Heyeti) seçildiğini hatırlatan Bilgiç, “Davos’ta da, anladığım kadarıyla Türkiye’den davet edilen tek isim ve orada bu katkılarda bulunacaktır. Ukrayna’daki savaş, Çin’in etkisi, dünyadaki yeni düzenin nasıl şekilleneceği… Dünya çok kritik bir dönemden geçiyor ve Babacan böyle bir dönemde gidiyor” diye konuştu. 

WEF’e davet üzerine katılım olduğunu vurgulayan Bilgiç, bakanların, cumhurbaşkanının da gitmesini dilediğini söyledi. Bilgiç, “Onun için Babacan’ın orada bulunması, toplantılara katılması, katkıda bulunacak olması ülkemiz için bir gurur kaynağı ve katkıları da büyük. Uluslararası ilişkilerde, yüz yüze temas, güven ilişkisi oluşturmak çok önemlidir. Bu bakımdan da çok yararlı olacak” dedi.  

Erdoğan’ın “One Minute” çıkışı 

Abdurrahman Bilgiç, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “One Minute” çıkışıyla hatırlanan WEF 2009’da, dönemin başbakanı Erdoğan’ın, İsrail Cumhurbaşkanı Peres ile tartışmasına ilişkin şunları söyledi:

Montrö Sözleşmesinin önemi... Montrö Sözleşmesinin önemi...

Orada ‘One Minute’ çıkışı yapıldı ama ondan sonra da İsrail’le ilişkilerin kurulması için ne büyük çabalar sarf edildi. Dış ilişkilerin bozulması çerçevesinde çok büyük tahribat, onun bir unsuru da İsrail’le diplomatik ilişkiler konusuydu. Şimdi daha yeni büyükelçi atayabildik, güvenin inşa edilmesi bir süreç gerektiriyor. Bu arada o çıkışla birlikte, iktidar Filistin sorununa sahip çıktı da denilemez açıkçası. Ama Davos bu konulardan,‘One Minute’ olayından ve başka gelişmelerden bağımsız olarak, bütün dünya ülkeleri için olduğu gibi, Türkiye için son derece önemlidir.

Editör: Kerim Öztürk