Balıkesir'in Bandırma ilçesine bağlı Yeni Ziraatli köyü sınırlarında bulunan ve Yeni Ziraatli Köyü Sulama kooperatifi denetiminde bulunan ve içerisinde yayın, sazan, çapak, dere kefal balıklarının bulunduğu gölette toplu balık ölümleri oluyor.

1999 yılında tamamlanarak tarımsal sulamada kullanılmak üzere köylülere tahsis edilen gölette ağırlığı 65-70 kilogramı bulunan ve kilosu 15 TL'den köylüler tarafından satışı gerçekleştirilen yayın balıklarının göletin üst kısmında bulunan ve Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın kardeşi Ali Yıldırım'a ait olduğu iddia edilen büyükbaş hayvan çiftliğinden gölete salınan kimyasal maddeler nedeniyle balık ölümlerinin gerçekleştiği iddia edildi.

Balıkesir’de konsolosluk açıldı Balıkesir’de konsolosluk açıldı

Ziraatli Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Ömer Aydemir, göletin açılış tarihinden itibaren ilk defa böyle bir olay ile karşılaştıklarını söyledi. Aydemir, "Bu olayı ilk olarak gece avcılar gördü. İlk gördüklerinde göletin üzeri bembeyazdı ve köpük vardı. Bu firma daha önce göletin yanından geçen dereye atık su bırakmış ve aynı şekilde balık ölümleri gerçekleşmişti. Şimdi aynı olay gölette yaşanıyor. Orada damların oradan dere yatağına, dere yatağından da gölete geliyor. Üst tarafa ölüm yok. Yaklaşık 35-40 ton balık zehirlenerek telef oldu. Bir çoğu kıyıya vurdu. Büyük yayın balıkları ise ağırlıklarından dolayı kıyıya gelemeyerek öldükten sonra dibe çöktü. Bu gölette ağırlığı 65-70 kilogramı bulan yayın balıkları vardı. Ama artık hepsi ölüyor. Bunun bedelini kim ödeyecek" dedi. Göletin su tutmaya başlamasından bu yana ilk kez balık ölümlerinin yaşandığını söyleyen Aydemir, "Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı ilçe tarım müdürlüğü tarafından sudan numune alındı. Daha önce de alınıştı. Ama firma halen biz kirletmedik diye diretiyor. Onlardan başka işletme yok" diye konuştu.

Diğer yandan göletten ölü balıkları toplayan Çağatay Yıldırım ise iki gündür ölü balık topladığını belirterek, "Balıkları topladıktan sonra elimde yanma olmaya başladı. Elim kabardı. Yazın da bu olayla sulama yaparken karşılaştık. Sulama yapan herkesin de elleri yanıyordu, su ile temas eden yerlerinde sivilceler çıkmaya başlamıştı" dedi.

Editör: TE Bilisim