YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği 'Değerimiz, Derdimiz, Denizimiz; Marmara' konulu panelde İzmit Körfezi’ni temizleme çalışmalarını anlattı. Karaosmanoğlu, "Kocaeli’nde ve İzmit Körfezi’nde çevre anlamında önemli başarılar elde ettik. Kocaeli’nde elde ettiğimiz bu başarıyı hep birlikte Marmara geneline de yayabiliriz." dedi.

Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği 'Değerimiz, Derdimiz, Denizimiz; Marmara' konulu sempozyum, İstanbul Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyuma Başkan Karaosmanoğlu’nun yanı sıra Çevre ve Orman Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Başkan Danışmanı Ömer Polat, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Necmi Kahraman, Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, belediye başkanları ve davetliler katıldı.

ALTEPE: KÖRFEZ HAYAT BULDU

Sempozyumda konuşan Altepe, "Bize emanet edilen en kutsal değerlerden birisi de çevredir. Marmara Denizi bizim gözbebeğimizdir. Bugün Marmara Denizi’nin kurtarılması için yol haritasını oluşturmak üzere bir araya geldik’’ dedi. Birlik başkanı Altepe, İzmit Körfezi’nde geçmişte yaşanan kirliliğe dikkat çekerek, ‘’İzmit Körfezi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin güzel çalışmalarıyla bugün içinde balıkların ve çok sayıda canlı türünün yaşadığı bir yer haline geldi, körfez hayat buldu." ifadelerini kullandı.

Başkan Karaosmanoğlu, sempozyumda İzmit Körfezi ve Kocaeli’nin dünüyle bugününü anlatan fotoğraflarıyla zenginleştirdiği bir sunum gerçekleştirdi. "İzmit Körfezi’nden yola çıkarak Marmara Denizi’ni ve bölgemizi korumayı kendimize görev edindik’’ diyerek sözlerine başlayan Başkan Karaosmanoğlu, "Kocaeli’nde ve İzmit Körfezi’nde çevre anlamında önemli başarılar elde ettik. Kocaeli’nde elde ettiğimiz bu başarıyı hep birlikte Marmara geneline de yayabiliriz. Denizimizi, mutfağımız gibi tertemiz tutmak için yola çıktık." açıklamasını yaptı.

Kocaeli ile ilgili genel bilgilerin yanı sıra kontrolsüz sanayinin çevreye olan olumsuz etkilerini, 5216 sayılı yasayla İstanbul ve Kocaeli’nin pilot il seçilerek tüm sınırlarının Büyükşehir ilan edilmesinden sonra yapılan çalışmaları ve Kocaeli ile İzmit Körfezi’nin bugün geldiği noktayı slaytlar eşliğinde anlatan Başkan Karaosmanoğlu, "Eskiden İzmit Körfezi’nde kokudan nefes alamazdınız. Sahillerimiz kullanılamaz haldeydi. Körfeze giren gemiler atıklarını bırakıyordu. Böyle gelmiş böyle gidemez dedik. Yetki ve kaynaklarımızın da genişlemesiyle birlikte kirliliğin ve kirliliği oluşturan unsurların üzerine kararlılıkla ve titizlikle gittik." bilgisini verdi.

"MAVİ BAYRAK DALGALANIYOR"

Yaptıkları çalışmaların temelinde, 'Sanayiyi çevreye, çevreyi de sanayiye feda etmeyeceğiz' anlayışının yattığını dile getiren Başkan Karaosmanoğlu, "Bugün geldiğimiz noktada çevreyi korumak için sanayicilerimizle birlikte projeler üretiyoruz. Körfezi çevreleyen 22 yeni plajımızda halkımızla birlikte denize giriyoruz. Balıklar ve canlı türleri açısından İzmit Körfezi artık akvaryum gibi oldu. Körfezimizde temizliğin simgesi Mavi Bayrak dalgalanıyor." şeklinde konuştu. Etkinliğe katılanları Kocaeli halkının nefes aldığı alanlardan biri olan Sekapark’ı görmeye davet eden Başkan Karaosmanoğlu, Marmara Denizi’nde de aynı güzel görüntülerin oluşması için tüm belediyelerle bilgi ve tecrübe paylaşımına açık olduklarını dile getirdi.

Başkan Karaosmanoğlu’nun yaklaşık 30 dakika süren sunumundan çok etkilendiğini söyleyen Bakan Yardımcısı Balta, "Başkanımız Karaosmanoğlu’nun sunumunu zevkle ve mutlulukla takip ettik. Gerçekten eskiden Kocaeli’den geçerken zor anlar yaşardık. Başkanımız Karaosmanoğlu gibi belediye başkanlarımız sayesinde yaşanabilir şehirler oluşuyor. Başkanımız Karaosmanoğlu gibi, hükümetimizin 2023 vizyonunu destekleyen çalışmalar yapan belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu çalışmalar bize ışık tutacak."’ şeklinde konuştu. Sunumdan çok etkilenen salondaki davetliler de Başkan Karaosmanoğlu’nu tebrik ederek, Kocaeli ve İzmit Körfezi’nde yapılan çalışmaların Marmara’ya örnek olacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim