Vali Kocatepe Pazarcık ilçesini ziyaret etti Vali Kocatepe Pazarcık ilçesini ziyaret etti
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, Kahramanmaraş’ın 2023 yılı için 5 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediğini belirtti.

Kahramanmaraş İli Geliştirme Stratejisi ve Eylem Planı Toplantısı için Valilik binasında bir araya gelen AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, belediye başkanları Kahramanmaraş’ın gelecekteki yatırım planlarını masaya yatırdı. Toplantıda; sağlık, çevre ve şehircilik, ulaşım, enerji ve maliye konuları eylem planları ele alındı.

Toplantının açılışında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu Kahramanmaraş’ın mevcut eksiklikleri ve acil yapılması gereken eylem palanlarının başlıklar halinde belirlendiğini hatırlatarak, "kurumlar 6 ayda bir yapılacak olan kalkınma planı toplantılarıyla hazırladıkları projeyi sunumlarla anlatacak.” dedi.

Toplantıda kentte son 10 yıl içerisinde yapılan yatırımlarla ilgili istatistiki bilgide veren Emiroğlu, “Tarım ve hayvancılığa son 10 yılda ciddi destekler verildi. Çiftçimize toplam 652 milyar 536 milyon tarımsal destek sağlandı. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracatı hedefliyoruz. Kahramanmaraş’ta 2023 yılı için 5 milyar dolar ihracat yapmayı hedef olarak belirledi. 2007 yılında 81 il içerisinde sanayi sektöründe enerji tüketiminde 17’inci sıradayken, 2009 yılında 9’nucu sıraya yükselmiş durumda. 2002 yılından 2011 yılına kadar sanayi üretimini de 2 kat arttırmış durumda. Sağlık yatırımı noktasında geçmiş yıllara göre 51 kat artış mevcut. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2011 yılı haziran ayına kadar 2 milyar liralık bir ödenek ayırdı. Kahramanmaraş’ın sıkıntı çektiği ulaşım alanında yoğun bir çalışma temposuna girildi. Şehir merkezinde ciddi bir taşıt artışı söz konusu. Çevre yolunda 4 adet köprülü kavşak yapımı için projeler tamamlandı. İhale aşamasına gelindi. TOKİ tarafından 14 şantiyede 2 bin 300’ün üzerinde konut inşası yapıldı. KÖYDES noktasında 10 yıl içerisinde 58 köy ve 175 mahalle suya kavuşturuldu” diye konuştu.
Kahramanmarş’lı iş adamlarının devletin verdiği teşvikleri iyi değerlendirdiğine de değinen Emiroğlu, “Yatırım teşviki noktasında Kahramanmaraş iyi noktada. Devletin verdiği teşvikleri layıkıyla kullanan en öndeki iller içerisinde. Sanayicilerimiz devletten aldıkları teşviki yatırıma dönüştürme noktasında çok başarılı. Kahramanmaraş 5’inci bölgede yer alıyor. Bu yatırımlar Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yapılırsa 6’ıncı bölgede yatırım teşviklerinde en üst noktada teşvik alan bir il konumuna gelecek. Bu imkanlardan ilimiz layıkıyla faydalanır” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE DE BİR İLK
Toplantıya katılan AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Türkiye’de ilk defa bir ilin kent için yapacağı çalışmalarını eylem planına dökerek kitaplaştırdığını belirtti. Yapılan bu çalışmanın Türkiye’de ilk olma özelliği taşıdığını ifade eden Ünal, şöyle devam etti; “İlk defa bir ilin projeleri ilgili bakanlıklarda en üst düzeyde ele alındı. Bu çalışmalar şimdi bir eylem planına döküldü. Çünkü bu çalışmanın siyaseti de bağlayan bir tarafı var. Siyasetçi böyle bir şey yaparak risk alıyor. Ak Parti öncesinde, siyasetçi konuşur seçildikten sonra konuştuğunu unuturdu. Ama Ak Parti siyasetinde bu biraz değişti, siyasi irade risk aldı. Bu gün izleme ve değerlendirme toplantımızın ilkini gerçekleştiriyoruz. Toplantı sonunda valimiz eylem planıyla ilgili diğer siyasi parti temsilcilerinin de görüşü alınacak. Her şey ölçülebilir, denetlenebilir en önemlisi de hesap verilebilir halde olacak. Böylelikle milletvekilleri olarak seçim geldiği zaman 4 yılın hesabını vermiş olacağız. İlk defa ne yapılacağı açık bir şekilde görülüyor. Bu yönüyle de bu çalışma önem arz ediyor”.

BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA POYRAZ
Hazırlanan eylem planı çerçevesinde belediyenin projeleri hakkında katılımcılara bilgi veren Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise Sır Kılavuzlu Barajı ve çevresinin su sporları merkezi haline geleceğini belirtti. Poyraz “ Burası şehrimizin batısında yeni gelişmekte olan büyük bir yer. 1700 dönümlük araziye sahip. Kılavuzlu rekreasyon projesi kapsamında açık hava alanlarından, balık tutma alanlarına, tematik parklardan, çocuk oyun merkezine kadar geniş bir alanı kapsıyor. Proje içerisinde olimpik yüzme havuzu da mevcut. Ayrıca su sporları tesiside inşa edilecek” dedi.

Toplantıya, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri, Yıldırım Ramazanoğlu, Sıtkı Güvenç, Sevde Bayazıt Kaçar, Vali Şükrü Kocatepe, AK Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Özsoy, ilçe belediye başkanları ve ilgililer katıldı.
Editör: TE Bilisim