Bariyerlere saplandı! İstanbul güne 'kilit trafik' ile uyandı Bariyerlere saplandı! İstanbul güne 'kilit trafik' ile uyandı
Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin yıl dönümü törenlerle kutlandı. Törende 93 yıl önce ülkenin içinde bulunduğu vahim tabloyu anımsatan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri halkının milli mücadeleye tam destek verdiğini ve bunun karşılığını da Cumhuriyet yıllarında aldığını kaydetti.

        Kurtuluş mücadelesi yıllarında Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Kayseri’ye gelişinin 93. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen ilk törende Atatürk Anıtı’na Vali Vekili Halil İbrahim Çomaktekin, Garnizon Komutanı Ali Demiral ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki tarafından çelenk sunuldu. Anıta, CHP il örgütü de çelenk sundu. Törende Atatürk koşusunda dereceye giren Cihat Ulus, Muzaffer Bayram ve Turgay Bayram’a protokol tarafından madalya ve çeşitli hediyeler verildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Özhaseki bir konuşma yaptı.

        Milli mücadele yıllarını, 93 yıl önce yurdun içinde bulunduğu vahim tabloyu tersine çevirecek bir hareket olarak değerlendiren Özhaseki, Kuva-i Milliye hareketinin Kayseri’den tam destek gördüğünü anımsattı. Özhaseki, “Kayserili ülkenin bağımsızlığı için bu davada varını yoğunu ortaya koymuştur. O çalkantılı dönemde Atatürk’ün Kayseri’ye gelmesi ve ardından da cumhurbaşkanı olarak defalarca bu şehri ziyaret etmesi milli mücadeleye verilen desteğin bir sonucudur.” dedi. Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki kalkınma hamlesinden en fazla payı alan şehirlerin başında Kayseri geldiğini belirten Özhaseki, teyyare ve Sümer bez fabrikalarının bunun birer örneği olduğunu kaydetti.
        
        Bu arada törende, 75. Yıl Cumhuriyet Lisesi öğrencisi Yunus Nadir Tav baygınlık geçirdi. Bayrak tutarken yere düşen öğrenciye önce çevredekiler daha sonra sağlık ekipleri müdahale etti.

        Atatürk’ün heyeti temsiliye başkanı olarak Kayseri’ye gelmesinin yıl dönümü için ikinci tören Atatürk Evi Müzesi önünde yapıldı. Burada da halk oyunları gösterileri sonrası Saygı Koleji öğrencileri tarafından pazıldan Atatürk portresi oluşturuldu. Emekli resim öğretmeni Hasan Gürpınar da püskürtme boya (pistole) tekniğiyle 3,5 dakikada Atatürk portresi çizdi. Gürpınar’ın performansı Vali Vekili Halil İbrahim Çomaktekin’i şaşırttı. Tören, müze ve Atatürk’ün fotoğrafları ile yağlı boya resimlerinden oluşan serginin gezilmesiyle sona erdi.
Editör: TE Bilisim