Her hangi bir şeye gösterdiğimiz ilgi, onu güçlendiriyor. Dikkat nerede ise enerji oradadır. Dikkatimizi bir şeye verdiğimiz zaman, onu çekme potansiyelimiz artar.

Abraham H. Maslow, insanın doğasına tarih boyunca gerekli önemin verilmediğini ileri sürüyor. İnsanın ne olduğu değil, içinde ne gibi potansiyeller taşıdığını incelemek mutluluk için çok önemli olduğunu vurguluyor.

Maslow’un çalışmaları, insan saldırganlığının doğuştan gelen bir özellik değil, kültürün bir ürünü olduğu konusunda ikna edici olmuştur. Onun Kanada’da Blackfoot Kızılderili kabilesi üzerinde yaptığı araştırma, bu kabilede tek bir gaddarlığın ve saldırganlığın olmadığını göstermiştir. Bu kabilede çocuklara çok nadiren fiziksel cezalar veriliyordu. Bu cezaları veren beyazlara da küçümseyerek bakılıyordu (Maslaow, 1996, s. 9, Nil Gün’ün sunuşu).

Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı! Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı!

Neden pek çok toplum ceza vermeye yatkın oluyor?

Freud, Hamilton, Hobbes, Schopenhaur gibi bilim adamları ve filozoflar, insanın doğası hakkındaki sonuçlara onun en iyi yönlerini değil, en kötü yönlerini inceleyerek varmışlardır. İnsanın doğasındaki mutluluk, neşe, doyum, huzur, tatmin olma, eğlence, oyun, sağlık, vecd hali, coşku, şefkat, cömertlik, dostluk gibi kavramlar bilim adamları tarafından hiç dikkate alınmamıştır. Kısacası bilimsel bakış, insanın eksikliklerine yoğunlaşıyordu. Gücünü ve potansiyelini ise ihmal ediyordu.

Maslow bu görüşün sakat psikoloji ve sakat felsefe oluşturduğunu ileri sürüyordu. Bunun etkisinde kalan pek çok insan kendini gerçekleştirme yoluna değil, saldırganlığa eğilim göstermektedir.

Psikolojik hastalıkları, insanın nörolojik yapısını, hayvanları, ortalama insanı incelemek değerlidir ama yeterli değildir. Sorunlara çözüm getirmiyor. Şiddet her geçen gün artıyor.

Kendini gerçekleştirme yüksek bilinçli bilge insanın özelliğidir. Bir insanın koşma yeteneğini anlamak için, ortalama koşucuya değil, olağanüstü koşucuya bakmamız lazım.

Herhangi bir şeye gösterdiğimiz ilgi, onu güçlendiriyor. Dikkat nerede ise enerji oradadır. Dikkatimizi bir şeye verdiğimiz zaman, onu çekme potansiyelimiz artar.

Dikkatimizi saldırgan davranışlara verdiğimiz için bu davranışlar artıyor. İlgimizi yüksek bilinçli bilge insanlara vermiş olsak bu insanların sayısı artacak.

Zülfikar ÖZKAN

Editör: Kerim Öztürk