Sayın Özgür Özel, seçmenlerinin ve milletin umudunu tüketme..
Sayın Özgür Özel, seçmenlerinin ve milletin umudunu tüketme..
İçeriği Görüntüle

Türkiye’nin son genel seçimleri olan 2023 seçimlerinde, Cumhur İttifakı'nın oy alma stratejilerinin temelinde PKK karşıtlığı, DEM Parti'nin kapatılması çağrısı ve CHP ile İYİ Parti'nin "terörle iş birliği" yaptığı iddiaları yer alıyordu. Seçmenin tercihi bu söylemler doğrultusunda şekillenmişti. Ancak gelinen noktada, söz konusu söylemler ve siyasal konjonktür köklü bir değişim geçirdi.

Yazar ve eski siyasetçi Şevket Bülend Yahnici, erken seçim çağrısını bu değişimin zorunlu bir sonucu olarak değerlendiriyor. Yahnici'ye göre 2023 seçimlerini şekillendiren propagandanın zemini ortadan kalktı. Bu nedenle erken seçim artık siyasi değil, hukuki ve demokratik bir zorunluluk hâline geldi.

2023'teki Seçim Stratejileri Artık Geçerliliğini Yitirdi

Yahnici'nin ifadesine göre, iktidar 2023 seçimlerinde;

  • PKK düşmanlığı üzerinden oy topladı.

  • DEM Parti'nin kapatılması, hazine yardımının kesilmesi ve siyasi arenadan çıkarılması gerektiğini vurguladı.

  • CHP ve İYİ Parti’yi, DEM ile iş birliği içinde göstermek suretiyle, seçmenin muhalefete yönelmesini engelledi.

Seçmen, bu üç ana nedene dayanarak büyük oranda Cumhur İttifakı’na yöneldi. Ancak aradan geçen iki yılda bu argümanların tümü ya etkisizleşti ya da hükümsüz kaldı.

“Kartlar Yeniden Karıldı, Yeni Oyun Gerekir”

Şevket Bülend Yahnici, bu değişimin sandık iradesini temsilsiz kıldığını savunuyor. “2023’te oyu belirleyen tüm temel söylemler ortadan kalktıysa, bu seçimi artık meşru bir temsil olarak görmek mümkün değildir,” diyen Yahnici, erken seçimi şu sözlerle zorunlu görüyor:

Kartlar yeniden karıldıysa, yeni oyun gerekir.

Sahte Diploma Skandalları: Güvensizliğin Derinleşen Boyutu

Yahnici ayrıca, son dönemde gündeme gelen sahte diploma skandallarına da dikkat çekiyor. Ülke yönetiminde görev alan bazı kişilerin diplomalarının sahte olduğunun ortaya çıkması, kamuoyunda büyük güven erozyonuna neden oldu.

Bu durumun da hem siyasi hem de kurumsal çöküşün bir göstergesi olduğunu savunan Yahnici, “Bu ülkenin neden bu hâle geldiği artık daha iyi anlaşılıyor,” diyerek mevcut yapının sürdürülemez olduğunu belirtiyor.

Yahnici: “Benim Erken Seçim Gerekçem, CHP’ninkinden Daha Sağlam”

Muhalefet partilerinin erken seçim çağrılarının gerekçelerini yetersiz bulan Yahnici, kendi gerekçesini şu sözlerle savunuyor:

“Bu durumda benim bu erken seçim gerekçem, CHP’ninkinden daha güçlü ve sağlam değil mi?”