Türkiye’nin ilk LHD’sinin silah sistemleri ve diğer hassas cihazların montajı için Pendik Tersanesi Komutanlığı’na götürülmesi bekleniyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında SEDEF Tersanesi tarafından inşa edilen TCG ANADOLU (L400) Amfibi Hücum Gemisi, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

TCG ANADOLU LHD Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi TCG ANADOLU LHD Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi

Türkiye’nin ilk amfibi hücum gemisi (LHD) Anadolu L-400, Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi. Sedef Tersanesi tarafından inşa edilen geminin bundan sonra silah sistemleri ile radar ve diğer elektroniklerinin montajı için Pendik Tersanesi Komutanlığı’na götürülmesi bekleniyor.

TCG ANADOLU’nun, ilerleyen haftalarda resmen Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil edilmesi bekleniyor. Proje, SSB nezdinde tamamlandı.

TCG ANADOLU LHD Kullanım Alanı

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi; Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekât alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu (Arap Yarımadasının kuzeyi, Hindistan’ın batısı) ile Atlantik Okyanusu (Avrupa’nın batısı, Afrika’nın kuzeybatısı)’nda kullanılabilecektir.

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU, 1 Amfibi tabur ile gerekli muharebe ve destek araçlarını ana üs desteği olmadan kriz bölgelerine taşıyabilecek, havuzunda taşıyacağı çıkarma araçları ile çıkarma operasyonlarına katılabilecek ve envanterdeki en ağır NATO helikopterleri ile dönebilen rotorlu Osprey hava araçlarının gece ve gündüz operasyon yapmasına olanak sağlayacak bir uçuş güvertesine sahip olacaktır.

TCG ANADOLU LHD Kullanım Alanı TCG ANADOLU LHD Kullanım Alanı

TCG ANADOLU ile Türkiye Cumhuriyeti bölgesel güç aktarım kabiliyetini, orta ölçekli küresel güç aktarımına çevirebilecektir. TCG ANADOLU, ameliyathane, röntgen cihazları, diş tedavi üniteleri ile yoğun bakım ve enfeksiyon odaları dahil en az 30 yatak kapasitesine sahip bir revir/hastaneye sahip olacak ve insani yardım operasyonlarında Hastane Gemisi olarak görev yapabilecektir.

Türk donanmasının ihtiyaçları doğrultusunda yapılan TCG Anadolu tam donanımlı 8 helikopter bulundurabilecek. Bir tabur tam teşekküllü askerin istenilen bölgeye sevkini sağlayabilecek olan gemi, kıtalar arası görevlere de çıkabilecek.

Anadolu, 12 derecelik eğimi ile üzerinden savaş uçaklarının kalkışını kolaylaştıracak ve bu sayede helikopterler dışında uçakların kullanımında kolaylık sağlayacak olan TCG Anadolu’da bin 400 kişiyi taşıyabilecek kapasitede.

Bir amfibi taburununun iletişim, muharebe ve destek araçlarına ihtiyaç duymadan istenilen bölgeye çıkarma yapmasını sağlayacak olan TCG Anadolu, sekiz çıkarma aracına da ev sahipliği yapacak.

Barış zamanında hastane veya yardım gemisi olarak da kullanılması planlanan TCG Anadolu’da Milli Muharip Savaş Uçağı’nın (MMU) yanısıra TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA ve Aksungur ile Bayraktar tarafından geliştirilen TB3 ve Kızılelma’nın görev alabilmesi planlanıyor.

Nasıl iyi yönetiliyor muyuz? Nasıl iyi yönetiliyor muyuz?

İsmi: TCG Anadolu

İşletmeci: Türkiye

İnşa eden: Sedef Tersanes

Maliyet: 650 milyon dolar

Hizmet: 2023

Sınıfı: Amfibi hücum gemisi

TCG ANADOLU’nun Özellikleri

TCG ANADOLU’nun Özellikleri TCG ANADOLU’nun Özellikleri

Gemi 231 metre uzunluğa ve 32 m genişliğe sahip olacak.

Geminin tam yük deplasmanı en fazla 27.436 ton olacak.

Gemi tam yük deplasmanında en az 20,5 knot azami sürate ve 16 knot ekonomik sürate sahip olacak.

Gemi ekonomik sürati ile tam yükte en az 9.000 deniz mili seyir siasına sahip olacak.

Geminin içindeki su alabilen havuza; her biri 1 adet tank taşıyan 4 adet LCM gemisi (Mekanize Çıkarma Gemisi) girebilecek.

Araç güvertelerinde;

13 adet Tank

27 adet Zırhlı Amfibi Hücum Aracı-ZAHA

6 adet Zırhlı Personel Taşıyıcı-ZPT

33 adet Muhtelif Araç

15 adet Römork olmak üzere

Toplamda 94 adet ataç taşıyabilecek

Uçuş güvertesinde;

Toplam 10 helikopter veya 50 adet SİHA konuşlandırılabilecek.

Gemi, 1.223 personel taşıma kapasitesine sahip olacak.

Gemide, tam teşekküllü hastane imkânı ve 2 adet ameliyathane olacak.

LHD Silah donanımı:

LHD Silah donanımı LHD Silah donanımı

2 adet Phalanx Block 1B

5 adet ASELSAN STOP

1 adet RAM

Uçak mevcudu: 50-110 adet Bayraktar TB3 insansız hava aracı veya Bayraktar Kızılelma

8 adet As532 veya Boeing CH-47 Chinook helikopter

4 adet T-129 ATAK helikopteri

2 adet S70-B SEAHAWK genel maksat helikopteri

Havacılık imkanları: 6 iniş alanı ve 1 uçuş rampası

Editör: Kerim Öztürk