Haçkalı, Yozgat Belediye Başkan Yardımcısı oldu Haçkalı, Yozgat Belediye Başkan Yardımcısı oldu
Yozgat'ta bir grup besici, Et Balık Kurumu Yozgat Et Kombinası Tesisleri'nde hayvanlarının kesiminin yapılmadığını öne sürerek eylem yaptı.

        Büyükbaş hayvanlarını kamyonetle Yozgat Et Balık Kurumu önüne getiren besici Mustafa Ergin (33), tesisi Yozgat'a kazandıran il yöneticilerine ve siyasetçilere teşekkür ederek, ancak hayvanlarının kesimini yapamadıklarından dolayı mağdur olduklarını iddia etti.
Et ve Balık Kurumu Yozgat Kombinası önünde gerçekleşen eylemde konuşan besicilerden Mustafa Ergin (33) Et ve Balık Kurumu Tesislerinin Yozgat'ta olduğunu, ancak Yozgatlı üreticilerin bundan yeteri kadar yararlanamadığını söyledi. Ergin, daha önce hayvanlarını kestirmek için gün aldığını, ancak üç defa hayvanlarını Et ve Balık Kurumu'na getirmesine rağmen kesim yapılmıyor gerekçesi ile tekrar götürdüğünü ileri sürdü. Ergin, "Yozgatlı çiftçiler ve hayvancılar olarak daha bir tane hayvanımızı getirip kestiremedik. Konya’dan gelip hayvanlarını getirip kestiriyorlar, biz Yozgat’tan getirip kestiremiyoruz. Gün veriyorlar kesmiyorlar. Benim kesimimi üç kere iptal ettiler, bu dördüncü oldu. Ben 6 bin liraya aldığım hayvanı bin 500 liraya kestiriyorum, zarar ediyorum. Şu anda hayvancılık bitmek üzere, saman bulamıyoruz, hayvanlarımızı kestiremiyoruz, ne yapacağımızı şaşırdık. Bize yardımcı olmalarını istiyoruz." diye konuştu.

        Besici Rıza Bilgiç (58) isimli üretici de Et ve Balık Kurumu Müdürünün kombinada şubat sonuna kadar depolardaki doluluk oranı nedeniyle kesim yapılamayacağını bildirdiğini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı kendilerine sahip çıkmamakla eleştiren Bilgiç, "Bizim sorunumuz ithalat, Türkiye’deki bu mallar haliyle düşüyor. Halka eti ucuza yedireceğim diye 12 liraya bizden kesiyorlar 25 liraya satıyorlar, halk ucuz mu yiyor bu eti? Tarım bakanı dışarıdan ödül alıyor, benden alsın ödülü, Türk çiftçisinden, besicisinden alsın ödülü, ben ona oy verdim. Malımızı değerinde satamıyoruz. Üstelik hayvanımızı kestiremiyoruz. Müdür, kombinadaki depoların dolu olduğunu, 2 ay hayvan kesemeyeceğini söylüyor. Biz ne yapacağız?" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

        "ETİ KOYACAK DEPOMUZ YOK"

        Et ve Balık Kurumu Yozgat Kombinası Müdürü Veteriner Hekim Mehmet Tekinöz ise tesislerde, depolarda inşaatların bitmediğinden ve makine bağlanmadığından dolayı eti koyacak deponun olmadığını belirtti. Tekinöz, "Şubat sonu depoların faaliyete geçeceğini hesap ediyoruz. Şu anda önümüzde Yozgat ve ilçeleri, Sivas, Tokat, Kırıkkale ve Kahramanmaraş, Samsun, Çorum gibi illerden 3 bin baş civarında tosun kesim sırası var. Üreticilerimize gün veremiyoruz. Diğer kombinalarımız ihtiyaç bildiriyor, araç gönderiyorlar. Biz de buna göre hayvanların kesimini yapabiliyoruz. Vatandaşa 2 gün önce telefon edip bize 50 adet hayvanı getir diyoruz. O da getiriyor ve kesim yapılıyor." dedi.

         Kesimde il ilçe veya şahıs ayrımı yapılmasının mümkün olmadığını söyleyen Tekinöz, "İhtiyaç olduğu taktirde Türkiye’nin neresinden getirirse getirsinler, gelen hayvanların belgeleri tamam ve kesime uygun ise biz alıp kombinamızda kesimini yaparız. Bu yıl yaklaşık 11 bin hayvan kesimi yaptık, bunun 5 bini ithal hayvan, diğerleri yerli. Bin adet de Türk Kızılayı için kurbanlık kestik. Hayvanları kesip ertesi gün sevk ettik. Resmi kurumlara et sattık. Bu kombinamızın yüzde 20 kapasitesi var. 16 milyon liralık yatırım yaptığımız tesisimiz tamamlandığında kapasitemizi yüzde 100'e çıkaracağız. Şu an kombinamızda Türkiye geneli ağırlıklı 12 ilden hayvan geliyor. Elimizde şu an canlı hayvanımız yok. Şimdiye kadar hiçbir üreticiyi geri çevirmedik. Son bir aya kadar kapıya gelen bütün hayvanları kestik. Eylem yapan vatandaşların getirdikleri hayvanlar inek. Biz genelde tosun kesiyoruz. İhtiyaca göre dişi malı da değerlendiriyoruz. O zaman üreticimizi arar keseriz. Dişi mal almamaya dikkat ediyoruz. Türkiye dişi hayvan kestiği için bu hale geliyor. Damızlık hayvanın kesilmesi uygun değil." ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim