Altın, gümüş gibi kıymetli metal üreten iki maden şirketinin rezerv yetersizliği nedeni kapatılması, Gümüşhane’de aylardır gündemin ana temasını oluşturdu. Bu şirketlerden birsi kapatıldı, diğeri ise kapatılmak üzere olduğu konuşuluyor. Diğer taraftan birçok şirket sahada işletme açma sondaj yapma gibi birçok işlem gerçekleştiriyor. Bazı maden işletmeleri işe başlamak için gün sayıyor.

Aslında yaklaşık iki bin yılından itibaren adı konmamış bir değerli metal maden furyası veya ALTIN FIRTINASI ile karşı karşıyayız. Yüzlerce yıllık Türk yurdu GÜMÜŞHANE dünyanın her tarafından duyulan ALTIN VAR haberleri ile birlikte o güne kadar görmediği bilmediği KÜRESEL BİR SALDIRI ile karşı karşıya kaldı. İşte o gün bu gündür maden şirketleri bir an önce alacaklarını alıp gitme derdinde. Benim canım memleketim GÜMÜŞHANE CAN derdinde.

İşte o günden beri, Gümüşhane’nin sadece MADEN SAHASI olduğu düşünülmüş, yaşayan bir GÜMÜŞHANE HALKI olduğu unutulmuştur. DOĞAL ÇEVRE VE BİYO ÇEŞİTLİLĞİN bu halkın yaşaması gelişmesi mutluluğu için korunmasının zorunlu olduğu göz ardı edilmiştir. Gümüşhane doğasının sadece Gümüşhane veya TÜRKİYE için değil GLOBAL ÖNEME sahip değerler içerdiği bilimsel bir gerçekliği hasır ardı edilmiştir.. Doğası gibi özgün, GÜMÜŞHANE KÜLTÜRÜ ve kültürel değerlerinin korunması gerekirken, yok edilme noktasına gelinmiştir.

Yirmi birinci yüz yılın başlarında başlayan, bu kanunsuz, kuralsız ALTIN FIRTINASI sonrasında yaşananlar, temiz bir çevre, YAŞANABİLİR BİR GÜMÜŞHANE KALMAYA BİLİR endişesini oluşmuştur.

Sahada yerel ve küresel şirketler olmakla birlikte KÜRESEL SİRKETLERİN tecrübe - yöntemleri, sermayelerini kullanan şirketler veya temsilcileri ile hemen hiçbir birikimi olmayan köylülerimizi karşı karşıya gelmesinin FELAKETLERE yol açacağı kesindir. Her halde ve durumda HALKIMIZIN YANINDA YER ALMAMIZ BİR ZORUNLULUKTUR. YAŞAM ALANIMIZ YOK OLABİLİR.

BÜYÜK ŞİRKETLERİN dünyanın çeşitli ülkelerinde merkez ve yerel yöneticileri, basın mensuplarını, halkı yönlendirmek için neler yaptıkları artık sır değil. Ancak yurdumuzun batısında yapılan mücadelelerle kısmen de olsa sonuçlar alındığı başka bir gerçektir. Bu başarıdaki gibi, YASAL, ÖRĞÜTLÜ VE HALKA DAYALI dayanışma zorunludur.

Gümüşhane için önemli olan konu; MADEN ARAMA, İŞLETME, ve İŞLETME SONRASINDA çıkabilecek sorunlar ve çözülmesi üzerine yoğunlaşmalıdır. Yeni açılması beklenen şirketlerin doğal çevre programları yanında, ekonomik, sosyal, kültürel programları olmadır. VAHŞİ MADENCİLİK yerine kanun kuralların saygılı, çevresel endişelere yer vermeyen, işçilerin hak ve ücretlerinde memnun oldukları bir anlayışa geçilmelidir.

Gümüşhane YÖNETİCİLERİ, GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ, HALK kendi MADEN HEDEF VE STRATEJİSİNİ oluşturmalı. Gümüşhane kendi madencilik hedef ve stratejilerine ulaşabilmesi ancak örgütlü ve uzun soluklu bir çalışma ile mümkün olabilir. YÖNETİCİLERİ, GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ, HALK, tüm bu değerlin GÜMÜŞHANENİN korunması için tarafsız, dürüst, bilimsel, işlevsel ÇEVRE DERNEKLERİ yanında ÇEVRE DENETLEME KOMİSYONU diyebileceğimiz yapılar oluşturmalı.

Gümüşhane için Gümüşhane halkının birlik olma günüdür. Gümüşhane medya kuruluşları ve mensupları, sosyal medya grup yöneticileri ve kullanıcıları halkımızın yanında olma sorumluluğu ve zorunluluğu vardır. Çünkü, mağdur olan halkımız, yok edilen doğamız ve geleceğimizdir. Böylesine bir konuda tarafsız kalmak, cinayete ortak olmaktır.

Erzincan felaketinden dersler çıkararak, benzer felaketlerin gerçekleşmesine izin vermemeliyiz.

NE PAHASINA OLURSA OLSUN, VAHŞİ MADENCİLİK SON BULMALIDIR.

Ortak amacımız; ALTIN FIRTINASI sonrasında ,

Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?

YAŞANABİLİR ĞÜMÜŞHANE olmalıdır.

ACİL OLARAK

KAPATILAN MADEN SAHALARININ USULÜNE UYGUN TERKİ VE ISLAHI SAĞLANMALIDIR.

AKSİ BİR DURUMDA,

BÜYÜK ÇEVRE, SOSYAL VE EKONOMİK SORUNLARA KARŞILAŞA BİLİRİZ.

Gümüşhane halkının yöneticilerin, ayrılan maden şirketlerinin sahayı kanun ve yönetmeliklere uygun bir biçimde terkini sağlamak zorunluluğu vardır. Yine İşçilerimizin ve ailelerinin iş geçim sıkıntıları ve sorunları diğer önemli konudur. Şehre yakınlığı nedeni ile çevresel bir risk oluşmaması için önlemlerin alınması zorunludur.

1 Alanda çok sayıda tehlikeli olabilecek galerileri olduğu biliniyor, önlem alınıp alınmadığı konusunda bir açıklama yok.

2 Kişi ve toplun sağlığı için tehdit olabilecek kimyasalların depolanması konusunda önlemler kamuoyu ile paylaşılmadı.

3 Açık işletme sahalarının, fltosyon havuzlarının bulunduğu alanların güvenli bir hale getirilmesi gereklidir.

4 Güvenliği tam bu alanların ISLAH EDİLMESİ gereklidir.

İŞCİLERİMİZİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

iş yerlerini kaybeden iş endişesi ile kıvranan insanların derdine çare bulunmalı. Gerekiyorsa tazminatları eksiksiz ödenmelidir.

Çalışanların bir kısmı kimyasal maddelerle maruz kaldılar, sağlık durumları takip edilmeli gerektiğinde tıbbi yardım almaları sağlanmalıdır.

Yeryüzünün en değerli madenini işleyen büyük şirketlerin ekonomik, sosyal yardım programları harekete geçirilerek olabilecek her türlü mağduriyet önüne geçilmelidir.

Gümüşhane Çevre Kulübü

Editör: Kerim Öztürk