CHP’den aykırı bir çıkış daha. Terörist başı Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan gönderdiği mektuplarda yer alan vatandaşlık tanımı CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap’a göre, CHP’nin parti programında da yer alan ‘milliyetçilik’ tanımının aynısı. Nihat Matkap’ın sözlerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun nasıl bir açıklama yapacağı ise merak konusu oldu.

Bölücü başı Abdullah Öcalan’ın, gönderdiği mektuplarda yer alan “Özgür iradesiyle kendisini bu ülkeye bağlı hisseden herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır” şeklindeki tanıma AK Parti’den de CHP’den de destek geldi. AK Parti Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu “Bizim de vatandaşlık tanımımız etnik kimliği tarif eden değil, ‘Türkiyelilik’ üst kimliğini tarif eden bir tanım” derken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap ise CHP’nin programında yer alan ‘milliyetçilik’ tanımına uygun olduğunu ifade etti.

MHP’den ise mektuplar konusunda Abdullah Öcalan’ın muhatapları olamayacağı yorumu gelirken ve “Umrumuzda değil” çıkışı geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, Öcalan’ın önerdiği vatandaşlık tanımının, CHP’nin programında yer alan ‘Milliyetçilik’ tanımına uyduğunu belirtti. Matkap, basına yansıyan mektupta ‘ürkütücü’ denilebilecek taleplerin yer almadığını kaydederek, şunları söyledi:

Demokrat Parti Yomra belediye seçimlerinde iddialı Demokrat Parti Yomra belediye seçimlerinde iddialı

ÖNEMLİ OLAN EŞİT YURTTAŞLIK

“Hiçbir etnik yapı, hiçbir köken diğerinin önünde değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinde bu var. Bu konuda konuşarak, hatta kamuoyunun yoğun şekilde tartışması sağlanarak burada bir sonuca ulaşılabilir. Biz kesinlikle herhangi bir etnik yapının, diğer ırkın önünde gösterilmesini kabullenemeyiz. CHP’nin programında ‘Türkiye Cumhuriyeti din, dil ırk ve etnik köken temelleri üzerinde değil, siyasal bilinç ve ideal beraberliği zemininde kurulmuştur’ diyor. Mektubun içeriği bunu tanımlıyor. Sözcüklere boğulup bu süreci heba etmemek lazım. Yurttaşların en büyük duyarlılığı birlikte yaşamak, arada fark olmaması. Önemli olan hukuken ve fiilen eşit yurttaşlık. Kamuoyunun hazır olmadığı, kamuoyuna aykırı gelecek düzenlemelerin Meclis’te hayat bulma şansı yok. Bunu demek ki görüyorlar. Çıkıp ‘Ben ayrılmak istiyorum’ deseydi kimse itibar dahi etmezdi. Kimse ayrışmaktan yana değil. Birlikte, barış içinde, kardeşçe yaşamayı herkes istiyor. Silahların bırakılması her türlü iyi niyetin ortaya çıkmasını birlikte getirir. Ondan sonra TBMM, kamuoyu daha rahat hazırlanabilir. Ama silahlarla dayatarak bu sorun çözülmez. Bölünmek sadece emperyalizme hizmet eder. Şu an 16. büyük ekonomiyiz. Bölünmemiz halinde 80 - 90. ekonomiye dönüşürüz. Bu, pazardan büyük pay kapmak isteyen emperyalist anlayışa hizmet eder.”

ÖCALAN’IN KATKISI OLUMLU

Radikal'den alınan bilgiye göre, AK Parti Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu ise “Öcalan’ın olumlu katkısını görmemezlikten gelmek mümkün değil” ifadelerini kullandı. Galip Ensarioğlu, “Öcalan üniter yapı içinde demokratik çözümden bahsediyor. Bu AK Parti’nin de hedefi. Hedeflerimizden bahsediyor. Bizim de vatandaşlık tanımımız etnik kimliği tarif eden değil, ‘Türkiyelilik’ üst kimliğini tarif eden bir tanım. Sorun çıkacağını sanmıyorum. Anayasa Komisyonu’na verdiğimiz tanım ortada zaten” diye konuştu.

MHP: MUHATABIMIZ DEĞİL

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Anayasa Komisyonu üyesi Oktay Öztürk “Muhattabımız Öcalan değil. Bizim dediğimizi de dese umurumuzda değil. Öcalan’ın aklıyla hareket etme gibi bir düşüncemiz de yok” derken, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise “Hiç kimse, TBMM dâhil hiçbir kurum Türk kavramını Anayasa’dan çıkaramaz. ‘Türk’ kavramını itip-kakmayı, Türk milletinin hâkimiyetini tartışma konusu yapmayı, Türk milletine açılmış bir savaş olarak kabul ederiz” dedi.

Editör: TE Bilisim