Türk Mukavemet Teşkilatı ile ilgili bazı iddialar ortaya atılınca, bilgilerimi buradan paylaşmıştım. Konuyu en iyi bilenlerden biri Kıbrıs Millî Koordinasyon Komitesi Başkanı Yakan Cumalıoğlu'dur. O da uzun bir açıklama yaptı. Özetleyerek paylaşıyorum:

"TMT 1958'de resmen kurulup 1976 yılında görevini tamamlayarak kendini feshetmiş, tarihin şanlı sayfalarında yerini almıştır. Şu anda bir hükmi şahsiyeti yoktur ve hiçbir kanıtı olmayan iftiralara cevap verme şansı da bulunmamaktadır. Söylenen acı söze karşı millî vicdandan gelen tepkilerle yapılan protestolara kuru bir özürle verilen karşılıkla konu henüz kapanmamıştır. Önümüzdeki zaman dilimindeki yayınlarda özrün samimiyetini görmek isteriz.

***

İyice not edilsin ki: Kıbrıs Türk'ü bir millî mücadele şuuru içerisinde oluşturduğu TMT'yi tamamen 'millî' bir teşkilat olarak benimsemiş ve muhafaza etmiştir. EOKA'dan 2,5 yıl sonra Türklere karşı saldırıların artması üzerine TMT savunma amacıyla 1 Ağustos 1958'de kurulmuştur. TMT gücünü Türk milletinden, Türk tarihinin derinliklerinden gelen millî şuurdan almış millî bir teşkilattır. Teşkilatın sembolü, Türk'ün efsanevi, ebedi sembolü Bozkurt'tur. İlk bayraktarlarımız Bozkurt kod ismi ile anılmıştır. TMT Kıbrıs Türklerinin can ve mal güvenliğini sağlamak, Kıbrıs Türklerine yapılacak saldırıları geri püskürtmek, Enosis'e ulaşmak için yapılan teröre karşı durmak için çalıştı. TMT bu amaçlar çerçevesinde yaptığı direniş ile Girit'te yaşanmış bir Türk katliamının Kıbrıs'ta tekrarını engellemiş, adanın Yunanistan'a bağlanmasını önlemiş ve Kıbrıs Türkünün bağımsızlığını kazanmasında etkili bir görev üstlenmiştir. TMT, Türk Halkının bağrından doğmuştur. Kıbrıs'ın Kuvayi Millîyesidir.

TMT, Kıbrıs Türklerine yönelik silahlı saldırıların arttığı bir dönemde kuruldu. Volkan, 9 Eylül Cephesi, Kara Çete, Yıldırım, Kara Şahin gibi münferit oluşumlar ve Dr. Fazıl Küçük'ün de desteklediği Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği isimli direniş örgütlenmelerinin neticesiz kalışı sonucu, 1957 Kasım'ında Rauf Denktaş, Dr. Burhan Nalbantoğlu ve Kemal Tanrısevdi tarafından tüm direniş örgütlerini bir çatı altında toplamak için TMT oluşturuldu..

Anavatanın da destek kararı vermesi üzerine General Daniş Karabelen'in organizasyonu ile gereken tertibat alınmış Albay Ali Rıza Vuruşkan önderliğinde TSK mensubu 14 subay gönüllü olarak Kıbrıs'a giderek 1 Ağustos 1958'ten itibaren TMT'yi yeniden organize etmiştir.

Gayrinizami harbin gerektiği bütün uygulamalar sonucu 11 yıl düşük yoğunluklu bir çatışma ortamında TMT aktif bir güç olarak görev ifa etmiştir.

21 Aralık 1963 Kanlı Noel'de Rum/EOKA saldırıları ile başlayan acılı günlerde yer altından yer üstüne çıkan TMT'nin eli silah tutan mücahit sayısı 4.000 civarında idi.

1974 Mutlu Barış Harekâtı'na gelindiğinde ise direnişe iştirak eden Kıbrıs Türk halkının mücadeleyi kucaklaması sonucu mücahit sayısı 172.000 idi!

TMT, 1976 yılına kadar hayatiyetini muhafaza ederek görevini yerine getirdi.1976'da halen KKTC'nin silahlı gücü olan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı'na dönüştürüldü.

***

Türkiye'de olduğu gibi KKTC'de de Kıbrıs Türk Millî Mücadelesini ve Türk varlığını aşağılayıp suçlama gayretlerinin her fırsatta sürdürüldüğünü görüyoruz!

Kürtçe’nin İlginç Temelleri Kürtçe’nin İlginç Temelleri

TMT bugün tarihin tozlu sayfalarında yerini almıştır. Ne var ki TMT aklı ve muhakemesi hâlâ canlılığını korumaktadır. Türk devlet yapısı tek devlet, güçlü devlet anlayışına sahiptir. Devlete ortak kabul etmez. Sığ devlet, derin devlet safsatalarına itibar etmez. Devletin hafızası vardır. Gözler, izler not eder gerekince hesap sorar. Devlete kendini ibadet edercesine adamış kişiler bu gerçeklerin idraki içerinde görev yaparlar. TMT'yi kurmuş, yönetmiş komutanlarımız bu çerçevede hareket etmişlerdir."

Editör: TE Bilisim