Gagavuzya'da 1974 yılında başkent Komrat’ta dünyaya gelen İrina Vlah, iyi bir aile tarafından yetiştirildi. Babasını kaybetmesi hayatında bazı zorluklar yaşamasına sebep olsa da bu zorluklar onun güçlü bir kadın olmasını sağladı. Eğitim hayatı boyunca başarılı oldu ve Komrat Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni başarıyla bitirdikten sonra avukatlık, hukuk dairesi başkanlığı, milletvekilliği ve parti başkanlığı yaptı. Daha sonra ise Komrat Devlet Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptığı sırada Cumhurbaşkanlığı Kamu Yönetimi Akademisi'nde çalıştı ve siyasi faaliyetlerini de aktif olarak devam ettirdi. 2015'te ise bağımsız olarak katıldığı seçimde Gagavuzya halkı ilk kadın Başkanı olarak O’nu seçti. Dolayısıyla çağdaş Türk Dünyasının da tek kadın başkanı oldu. 

Kaderlerinde özerk bölge olmak olsa da Gagavuz halkı, Türk yöneticileri sayesinde Türklüklerinden taviz vermeden yaşattılar. Bunda en büyük pay İrina Vlah'ındır; kendisi Başkan seçildiğinde Gagavuz Türkçesi ile yeminini etti. Başkan seçilmeden önce ve sonrasında da Gagavuz Türkçesine verdiği önem ve bozkurt küpesi ile tüm Türk Dünyasının kalbini fethetti. 

İrina Vlah ülkesinde, Türkiye'nin de yardımı ile birçok projeyi hayata geçirdi. Ayrıca Türk soylu devletler ile ülke ilişkilerini sağlamlaştırdı. Siyasi hayatı boyunca sosyal devletin gereksinimlerine dikkat edip halkından özel gereksinimli olanlara hizmetleri ile halkının onu daha çok sevmesini sağladı. 

Başarıları ile örnek bir Türk kadını olan İrina Vlah, Atalarımızın “Kızınla yurt kurasın, oğlunla ordu olasın.” sözünü hatırlatıyor. Türk diline değer verip Gagavuz Türkçesini yaşatmaya çalıştığı için Umay Ana Türk Dünyası Kadınlar Birliği olarak teşekkür eder başarılarının devamını dileriz.

İyi Parti'de neler oluyor? İyi Parti'de neler oluyor?


• Metni hazırlayan Ayşenur Aykız Arıkan'a teşekkür ederiz.

Editör: Kerim Öztürk