6 Şubat Pazar günü İstanbul Gümüşhane Dernekler Federasyonu merkezinde federasyon başkan vekili Muammer Özkan bey, kıymetli federasyon yöneticilerimiz, GÜDAP başkanı Kamil Koç bey, Kırgeriş, Bağlama ve Damlı köyünü kuran dedelerin torunu kıymetli dava adamı emekli emniyet mensubu Kadir Bayrak bey ve bir grup çok kıymetli hemşerimizle çok özel bir toplantı yaptık.

Bize mekanı tahsis eden Gümüşhane’de olması hasebiyle toplantıya iştirak edemeyen şehrin bu haklı davasında elini taşın altına koyan federasyon başkanı sayın Bayram Demir beye teşekkür ederiz.

Gümüşhane Kürtün ilçemizin üç mağdur köyünün topraklarının haksız, hukuksuz biçimde peşkeşin ötesinde çok derin anlamı vardır.

Şehrimizin asırlardır Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde tartışmasız kesin, net sınırlarını yalan yanlış, derme çatma, kulaktan dolma, uydurma bilgilerle değiştirmek önce Gümüşhane’nin özelde bu üç köyümüzün ve tüm Gümüşhanelilerin her hakkı ve hakikati savunan insanının onuruna, gururuna dokunulmuştur.

Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı! Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı!

Meselemiz asla Trabzon Gümüşhane karşıtlığı ya da siyasi polemik üretmek değildir. Tarihte yaşanan çok acı hatıraları depreştirmek ve araya ekilmek istenen husumet tohumlarını yeniden ekmek asla değildir. Bu hatalı karardan acilen dönülerek mağduriyetin bitirilmesi şarttır. Oluşan kırgınlık ve küskünlüğün bitirilmesi bölge insanına, kardeşliğe, aynı soya millet evladı Çepni Türkleri’ne yapılacak en büyük iyilik olacaktır.

Bugün bir kez daha sonuna kadar haklı davayı savunma kararlılığı ortaya kondu. Çok önemli uyarılar yapıldı. Tespit ve kapı gibi belgeler masaya yatırıldı. Yalancının mumu ancak yatsıya kadar yanar. Evet yalanın saltanatı üç gün bile sürmez.

Gerçeklerin güneş gibi Gümüşhane zirvelerine doğma mecburiyeti vardır. "Türkiyem" şiirinin söz yazarı Dilaver Cebeci Gümüşhanelidir. “Irmağının akışına ölürüm Türkiyem” türküsü Gümüşhane’de herkesin kendi deresinde başlar oradan ırmağa, denize ve okyanusa ulaşır.  

Bu haksızlığın etki ve sonuçları vicdanları kanatıyor dalga dalga yayılıyor. Sessizlik ve tepkinin dozajı, ayarı millete ve devlete sadakat ve asalettendir. Bu köylerde İstiklal harbinin ön kıvılcımı Karadenizin Çanakkalesi Harşit savunması işte buradan start almış, köyün kurucusu üç yiğidin komuta ettiği milis gücü Rus Alayına diz çöktürüp onları o tepelere gömmüş, Harşit savunmasının kalbi buralarda atmıştır.

Bu köyleri Rus’a bırakmayan Yakupoğulları’nın torunları asırlardır belli olan köy sınırlarını ve topraklarını oldu-bitti ile bırakmaya hiç niyeti yoktur.

Bugün işte o kahramanların torunlarını temsilen Kadir Bayrak’ı o dönemleri yaşayarak gözyaşları içinde dinledik.

Tüm katılımcılar süreci analiz etti, sonuçta kararlılık mesajı çıktı.

İnanıyorum ki bu yanlıştan bir an önce dönülecektir.

Bu davayı savunan, çorbada tuzu bulunan herkese minnettarız.

Her söylem ve eylemi ilgi ile izliyoruz.

Kamil Koç, Kadir Bayrak, Muhammer Özkan, Erdal Kömürcü notu:

“Bugünkü toplantıda emeği geçen GÜDEF'in başkanvekili Sayın Muhammer ÖZKAN Başkanıma, Sabri ŞENEL Başkana, Fikriye usta, PALANCI hanfendiye  Kadir BAYRAK, Kamil KOÇ, Süleyman KOÇ, Emsal AKHAN, Fatih AY'a teşekkür ederim”

Erdal Kömürcü

 

Sabri ŞENEL / 9 Şubat 2022 - İstanbul

Editör: TE Bilisim