Bir Bulgaristan Türkünün hikayesi! Bir Bulgaristan Türkünün hikayesi!

Kültür Turu
Anadoludaki bu kültür turu çok güzeldi. Rehberimiz Atilla Beyin engin bilgisi ve şiir gibi anlatımı ile belleklerimize kazındı, keyf aldık. Her yörenin tarihi, doğa güzellikleri bizi cezbetti. Salgın  sonrası bu gezi ilaç gibi oldu. 

. *Harput, Kemaliye, Divriği ve Sivasta gördüğümüz Artuklu, Mengücek, Selçuklu ve Osmanlıdan kalan tarihi  eserleri tekrar görme şansını yakaladım. *

Ama beni en çok etkileyen ve duygularımı coşturan Kurtuluş Savaşı mızın önemli dönüm noktası kabul edilen Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 4 Eylül 1919'da topladığı  Sivas Kongresi. 

Kurtuluş Savaşı 'nın yol haritasını oluşturan milli kararlar burada alınmış. 19 Mayısta Samsunda başlatılan milli mücadele çığ gibi büyüyor ve tüm Anadoluya yayılıyor. M. Kemal Samsun' dan Havza üzeri Amasya'ya geliyor. Burada Amasya Genelgesini yayınlıyor. Sonrasında Erzurum Kongresi için Erzuruma giderken Tokat üzerinden Sivas'a geliyor. Vali ve halk karşılıyor. Buradan yanındakilerle Erzuruma geliyor. Sivas Kongresinde "Manda ve himaye kabul edilmeyeceği" kararı alınıyor.

Editör: Kerim Öztürk