Giden Gitmiştir… Giden Gitmiştir…
Konuşma pek çok tarihsel çelişki , yalan barındırıyor. Ancak Putin’in Rus İmparatorluğunu yeniden dirilterek Çarlık Rusyasının sınırlarına tekrar yayılmak istediğini  , amacının sadece ABD’nin emperyalist kuşatmasına karşı koymak olmadığını  kanıtlayan bu tarihi konuşma Putin’in asla geri adım atmayacağını da gösteriyor. 

Putin’in konuşmasında  haklı olduğu tek yer ; Ukrayna’nın Turuncu devrimden sonra Batının kucağına düşünce üretimi bırakıp , fabrikaları kapatarak  hazır yemeye başladığı ve fakirleşip bağımsızlığını kaybettiği iddiası.Bu ifade büyük önder Atatürk’ün vefatından sonra ki iktidarların ülkemizi düşürdüğü durumu ve klasik Batı emperyalizmini tarif ediyor aslında.

Geçmişte Karadeniz kıyılarının emperyal devletlerce Türkiye ve Osmanlı’ya karşı mücadele alanı olduğunu , büyük komutanların anlaşmalarını bozarak (Montrö’yü kastediyor) Karadeniz’de bu iklimi yok etmek istediklerini söylerken Putin çok haklı. Ancak geçmişte Çatalca’ya kadar gelip anıt diken , Trabzon , Erzurum , Van , Kars , Ağrı ve Ardahan dahil tüm doğu Anadolu’yu  ve Karadeniz’i işgal edenler Amerikan ordusumuydu bay Putin? Her fırsatta İstanbul boğazına göz diken ve bunu rejimler , liderler değişse de  adeta kızıl elma gibi kutsal bir dava haline getiren millet hangi millettir ? İskoçlar mı ? Moğollar mı ? Eskimolar mı ?

Kırım gibi  bin yıllık Türk yurdunu Rus vatanı olarak niteleyip burayı Ukrayna’ya veren Lenin’i ve komünistleri  suçlaması bile nasıl bir kibir? Çarlığın milyonlarca Kırım Türküne yönelik  katliam ve sürgünlerinden geriye bir avuç kalan 450 bin Kırım Türk’ü komünist Stalin tarafından sürülmeseydi , 195 bin Kırım Türkü komünistlerce katledilmeseydi Putin bu gün Kırım Rus vatanının bir parçasıdır diyebilir miydi? 

Putin ; Bolşevikleri Rus Çarlığının toprakları üzerinde bir çok devlet kurmakla ve Rus İmparatorluğunu parçalamakla suçluyor. Ancak Sovyet Rusya’nın Çarlık Rusyasından çok daha planlı , zalim ve acımasız bir şekilde Rus emperyalizmi güttüğünü kim , nasıl inkâr edebilir?Neden bu ülkelerde hala ikinci anadil Rusça , isimlerin sonlarında Rusça ekler var , neden kiril alfabesi?Bu ülkelerin zenginlikleri , petrolü , altını , pamuğu o ülkelerde mi  kaldı , kim sömürdü? Bu ülkeleri biz besledik demek nasıl aşağılık bir yalandır?

Putin’in iddia ettiği gibi ; Tataristan , Yakutistan , Başkurdistan , Çeçenistan , Dağıstan , Çuvaşistan , Hakasya , Tuva ; Rusların vatanımıdır? Azerbaycan , Kazakistan , Türkmenistan , Özbekistan ve Kırgızistan üzerinde dahi hak iddia eden  ve bu topraklarda Çarlık Rusyası sınırlarına genişlemeyi hayal eden bir manyakla karşı karşıyayız. Bağımsızlıklarını kazanan eski Sovyet Cumhuriyetlerinin özellikle Türk Devletlerinin milliyetçi düşüncelerine karşı çıkarak ve Ruslar dışında hiçbir milletin milliyetçilik hakkı yoktur diyerek  tam bir emperyalist ve faşist yaklaşım sergiliyor. Başka ülkelerde Rus dilinin okullardan ve kamudan silinmesini eleştirmesi dahi nasıl bir mantık inanılır gibi değil.

Olan iki emperyalistten birini seçmek zorunda kalan , müesses nizamın üçüncü bir alternatif sunmadığı zavallı Ukrayna’ya olacak. Batıya güvenip , onların ipiyle kuyuya inmenin ve onları arkasında zannederek Rus ayısıyla kavgaya tutuşmanın bedelini çok ağır ödeyecekler. Rusya’da büyük ekonomik bedeller ödeyecek ancak bu devirde yapanın yanına kâr kaldığını devamlı test ederek öğrendiler. Asla vazgeçmeyeceklerdir.
Çünkü Aleksandr Dugin şöyle diyor ; “Rusya İmparatorluk olmak zorundadır , olmazsa yok olur.” Emin olun yarın şunu söyleyecektir ; “Rus İmparatorluğu boğazları almak zorundadır , almazsa yok olur.” 

AV. ATEŞ HATİNOĞLU
Editör: TE Bilisim