Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu'nun 3. Olağan Kurulunu gerçekleştirdi.

Türkiye'de faaliyet gösteren 20 Türkmen Derneği, 21.05.2023 tarihinde Holiday INN İstanbul City otelinde bir araya gelerek Ankara'da 2017 yılında kurulan Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu'nun 3. Olağan Kurulunu gerçekleştirmiştir.

Kurula 20 derneğin 100 üst kurul delegelerinin yanında Türkiye'den ve Türk Dünyasından önemli temsilcilerin yanında Türkmen Camiasının aksaçlılar katılmıştır. Ayrıca toplantı Türk ve Arap basını tarafından da takip edilmiştir.

Toplantı, divan kuruluna İsmail Cengiz, Mustafa Bozoğlan ve Servet Muharrem'in seçilmesinin ardından Türk Dünyasının şehitlerine saygı ve ardından Türk İstiklal Marşının okunması ile başlamıştır.

Toplantı, Türk Dünyasının aksaçlıları Kerkük Vakfı Başkanı ve eski cumhurbaşkanı başdanışmanı Erşat Hürmüzlü ile Türk Ocakları İstanbul şube başkanı Dr. Cezmi ve Türk Eğitim Sen İstanbul şube başkanı Remzi Özmen hocaların açılış konuşmaları ile devam etmiştir.

Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü” Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü”

Açılış konuşmaları sonrası sözü Müstafi Amiral Cihat Yayçılı almış ve başta Suriye ve Irak Türkmenleri olmak üzere Türk Dünyasının siyasi sorunları hakkında önemli mesajlar vermiştir. Özellikle de Suriye'nin önemli bir dönemeçten geçtiğinin altını çizmiş ve belki bir yıl sonra Suriye'nin kaderinin tayin edilmiş olacağından bahsetmiştir. Yayçılı, Türkmenlerin ise bu süreçten yara ve kayıp almadan çıkması ve Suriye'deki doğal yerlerini ve haklarını almış olmaları gerektiği üzerinde ısrarla durmuştur.

Kurul, Türk Dünyasının değerler temsilcilerinin selamlama konuşmaları ile devam etmiştir. Türkçe Konuşan Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzaslan, Elçibey Vakıf Başkanı Aqil Samedbeyli, GAMOH YK. Üyesi Ağrı Karadağlı, Türk Kıbrıs Derneği Başkanı Rüşat Aydoğan, MHP MYK Üyesi Bülent Maşaoğlu, Kumuk Türkleri Derneği Başkanı Zümrüt Khizrieva, Irak Türkleri Derneği Başkanı Kemal Beyatlı, Ahıska Türkleri Derneği Genel Sekreteri Fuat Uçar, Türkmen asıllı eski Almanya Milletvekili Cemal Karslı, Türkmeneli Derneği Başkanı Savaş Avcı, Türk Dünyası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ömer Faruk bayburtluoğlu, Altınköprü Derneği Başkanı Amir Köprülü, Terekeme Karapapak Derneği Başkanı Mustafa Yıldız, Doğu Türkistan Derneği Başkanı Yusuf Yusufoğlu ile devam etmiştir.

Kapanış konuşmasını ise Göç Idaresi Genel Müdürü Doç. Dr. Gökçe Ok Bey yapmıştır. Başta Türk soylular olmak üzere tüm göçmen meselesi ile ilgili göç idâresinin hizmetleri hakkında bilgi vermiş ve Türk soylulara yönelik yakın zaman yapılacak hizmetlerin müjdesini vermiştir. Ok, konuşmasında birlik ve beraberliğe vurgu yapmış ve Türkçenin öneminden bahsetmiştir.

Kurul, Türkiye'nin dört bir yanında faaliyet gösteren dernekleri temsilen 100 üst kurulu Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu'un 2020 - 2023 dönemi faaliyet raporu ve mali raporu tartışarak ibra etmesi ve 2023 - 2026 dönemi tahmini bütçeyi artırma şartı ile onaylaması ile devam etmiştir.

Yönetim kurulunun ibrası üzerine konuşma yapan Tarık Sulo Cevizci, değerli üst kurul üyelerine teşekkür etmiştir. Gündemin en önemli maddesi olan yönetim ve denetim kurulu üyelerinin seçimine geçilmiştir. Tek bir liste halinde girilen seçimde Tarık Sulo Cevizci başkanlığındaki liste delegelerden güven oya almıştır.

Olağan kurul hakkında delegelerin lehte ve aleyhte söz almaları sonrası kapanış konuşmasını Tarık Sulo Cevizci yapmıştır. Cevizci konuşmasında Türkmen Dernekler Federasyonun Türkmenlerin yüz akı olma ve çatı kuruluşu olma yolunda yoluna ve Türkmenlerin haklarını savunmaya devam edeceğini taahhüt etmesi ile toplantı sona ermiştir.

Editör: Kerim Öztürk