Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülke tarihine geçen bir af kararına imza attı. Yaz aylarında, ülke dışına kaçan Suriye vatandaşlarına geri dönün çağrısı yapan Esad hiçbir suçlamayla karşılaşmayacaklarını açıklamıştı.

Esad'dan resmi bir adım daha geldi. Geçtiğimiz yıl çıkardığı af yasasını genişleten Beşar Esad 25 Ocak 2022 tarihinden önce suça karışan herkesin affeden af kararını imzaladı.

ÜLKE DIŞINA KAÇANLAR DA AFFEDİLECEK

Esad'ın çıkardığı af kararı, Suriye Devleti'nin resmi hesaplarından paylaşılarak kamuoyuna duyuruldu.

Esad'ın çıkardığı af kapsamı, Türkiye gibi ülkelere kaçan milyonlarca Suriyeliyi de yakından ilgilendiriyor. Affın, Suriye vatandaşı olan herkesi kapsadığı öğrenilirken, zorunlu askerlikten kaçarak Türkiye'ye gelen ve "İç savaştan kaçtım" diyen gençlerin de aftan yararlanabileceği öğrenildi.

Döndüklerinde haklarında işlem yapılmayacağı öğrenilen kişiler, zorunlu askerlik hizmetini yaptıktan sonra Suriye'de yaşamaya devam edebilecekler.

Askerlik dışında suçlara karışan kişiler de yine af kapsamında değerlendirilecek.

Beşar Esad'ın çıkardığı affın bugüne kadar çıkan afların en kapsamlısı olduğu bildirildi. 

TÜRKİYE'DEN DÖNÜŞLER OLACAK MI
Türkiye'de, sayıları gayri resmi rakamlara göre 5 milyonu aşan Suriyelilerin, Esad'ın af kararı sonrasında dönüş yapma beklentisi ise şu an için fazla iyimser kalıyor. Suriyelilerin geri dönüşüne yönelik teşvik ve desteklerin bizzat AB tarafından engellendiği ve Suriyelilerin Türkiye'de tutulması için yüz milyonlarca Euro'luk fonlar ayrılmaya devam ediyor. 

Türkiye'deki mevcut siyasi iktidar da sığınmacıların geri dönmeleri için herhangi bir teşvikte bulunmadığı gibi, sığınmacılara verilen vatandaşlıkların görüntüleri sosyal medyadan paylaşılmaya devam ediyor.

SURİYELİLER İÇİN BELİRSİZ BİR TABLO

Suriye'yi terk ederek Türkiye'ye gelen Suriyelilerin büyük bir çoğunluğu burada düzen kurmuş durumda. Yaklaşık 50 bin kadarı ise bayramlarda ülkelerine gidip geri geliyor. Geri kalan milyonlarcası ise Türkiye'den hiç ayrılmıyor. 

Göksu Sürücü Kursun’dan örnek dayanışma gecesi Göksu Sürücü Kursun’dan örnek dayanışma gecesi

Editör: TE Bilisim