TÜRKİYE'nin on yılı aşan süredir devam eden Suriye geriliminde tarafların artık barıştırılabileceğini açıklaması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da bazı konumlarda görüşmelerin yapıldığını açıklaması sonrası bölgede provokatif bazı eylemler yaşanmaya başladı. Dün PKK'lı canlı bombanın yakalandığı bölgede gece yarısı Türkiye aleyhtarı eylemler yapıldı.

13. Büyükelçiler Konferansı’nın kapanışı dolayısıyla bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye konusunda yıllar sonra politika değişikliğinin işaretlerini vermişti.

İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi... İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi...

Suriye Dışişleri Bakanı ile ayaküstü sohbet eden Çavuşoğlu, düzenlediği basın toplantısında Suriye'deki muhalif gruplarla Esad'ı barıştırmak istediklerini açıklamıştı.

Çavuşoğlu, basın açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:
"Suriye içinde belirli ajandası olan teröristleri temizlemek için bu operasyonları yapıyoruz. Astana'nın amacı bu sorunu çözüme kavuşturmak. Bunun yolu da diplomasi masasından geçiyor. Muhalefetle Suriye rejimini bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde anlaşma olmaz. Artık 11 yılı geçti. Çok insan öldü, çok insan ülkesini terk etti. Bu insanlar ülkesine dönmeli. Bunun için kalıcı barış olması lazım. Ateşkes olmadan yeniden inşa konusunda kimse yardım etmek istemiyor. Bu konuda çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız."

Protestolar başladı

Çavuşoğlu'nun bu açıklamalarından saatler sonra Cerablus ve Azez'de ÖSO taraftarları tarafından Türk bayraklarının ve Türkiye'nin hedef alınması dikkat çekti.

El Bab bölgesinde bulunan ve Gaziantep Belediyesi'nin yaptığı Millet parkı tahrip edildi, Türkiye aleyhine sloganlar atıldı.

Dün canlı bomba yakalanmıştı
İçişleri Bakanı Soylu, Azez Mare bölgesinde, PKK’lı 'Ebu Ali' kod adlı Hasan Najjar'ın 1,8 kilo C-4 plastik patlayıcı canlı bomba yeleğiyle yakalandığını açıklamıştı.

Editör: Kerim Öztürk